Büyüksehir, Faydali Böcek Üretimi Ile Kalinti Sorununda Çözüm Hedefliyor

Antalya Büyüksehir Belediyesi, tarimsal üretimde kimyasal ilaç kullanimini azaltmak ve ihracatta yasanan kalinti sorununa çözüm üretilmesi amaciyla, biyolojik ve biyoteknik mücadele için faydali böcek üreterek üreticiye destek oluyor.

Büyüksehir, Faydali Böcek Üretimi Ile Kalinti Sorununda Çözüm Hedefliyor
Antalya Büyüksehir Belediyesi, tarimsal üretimde kimyasal ilaçlar yerine insan ve çevre sagligini korumak için biyolojik mücadele metotlarini üreticilerle bulusturmaya devam ediyor. Büyüksehir Belediyesi turunçgil ve nar gibi unlu bit zararlisiyla mücadele için faydali böcek üretiyor. Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi, kis aylarinda bal kabagi yaz aylarinda ise patates üzerinde yem böcegi üretimi yapiyor.

"Turunçgil ve narda kullaniliyor"

Büyüksehir Belediyesi tarafindan bal kabagi ve patates üzerinde üretilen avci ve parazitoit faydali böcekler ile kimyasal ilaç kullaniminin azaltilmasi, pestisit kalintisinin önüne geçilmesi ve ihracatta yasanan kalinti sorununa çözüm üretilmesi hedefleniyor. Büyüksehir Belediyesi, turunçgiller ve narda ciddi kayiplara neden olan unlu bit zararlisiyla mücadelede 5 bin 350 dekar alanda üreticiye biyolojik mücadele destegi verdi. Ayrica turunçgillerde önemli zararli olan Akdeniz meyve sinegi ile mücadelede Finike ve Kumluca ilçelerinde üreticilerde 2 bin adet zarf tipi yapiskan tuzak destegi saglandi.

"Kisin bal kabagi, yazin patateste böcek üretiliyor"

Antalya Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi’nda görevli Ziraat Mühendisi Mehmet Özer, faydali böcek üretiminin devam ettigini belirterek, “Bal kabagi ve patates üzerinde üretimlerimiz devam ediyor. Kis aylarinda bal kabagi, yaz aylarinda patates üzerinde üretim yapiyoruz. Yem böceklerini üreterek, yaz aylarina hazirlik yapiyoruz. Üretilen faydali böcekler turunçgiller ve nar bahçelerinde kullaniliyor. Talepler dogrultusunda bahçenin büyüklügüne göre salimlar yapiyoruz. Çiftçilerden bu konuda çok güzel geri dönüsler aliyoruz. Faydali böcek salimi yaptigimiz bahçelerde kalinti sorunu yasamadilar ve ürünleri yurt disina çikabildi. Faydali böcek kullanan çiftçilerimizin kimyasal ilaç maliyeti olmadigi gibi paralari ceplerinde kaldi ve çevreyi de korumus olduk” dedi.

Kaynak: İHA