Burdur'da Onlarca Basvuruya Ragmen Tedbir Alinmayan Metruk Bina Tehlike Saçiyor

Burdur’da yarisi çökmüs haldeki metruk bina komsularin onlarca basvurusuna ragmen önlem alinmayinca mahalleli için büyük tehlike olusturuyor. Evlerine korkarak girdiklerini söyleyen komsular bu durumun çözüme kavusmasi için çabaliyor.

Burdur'da Onlarca Basvuruya Ragmen Tedbir Alinmayan Metruk Bina Tehlike Saçiyor
Burdur’un tarihine isik tutan eski mahalleleri, gelen turistlerin ilgisini çekse de bazi binalarin harap görüntüleri yanindan geçenleri yikilma korkusuyla endiseye düsürüyor. Bazi konaklar restore edilip tekrar turizme kazandirilirken, bazilari da kendi haline çürümeye birakilmis durumda.

Burdur merkez Degirmenler Mahallesi Divanbaba Caddesi Yurtçikmazi Sokak üzerinde bulunan tarihi bina da bunlardan bir tanesi. Neredeyse yarisindan fazlasi yikilan metruk bina, çevrede yasayanlar için büyük tehlike olusturuyor. Burdur Belediyesine binanin yikilmasi üzerine verilen dilekçelerin ardindan yalnizca bir tarafina konulan 1 metrelik bariyerli önlem yeterli olmadi.

“Eve korkarak girip çikiyoruz”

Evlerine giden tek yolun metruk binanin kenarindan geçtigini ve her gün bir parçasi çöken binanin kenarindan geçerken tedirgin olduklarini ile getiren mahalle sakini Sinan Yerli, “Evimizin yan tarafinda bulunan metruk bina yikilmak üzere. Hatta bir kismi da yikilmis durumda. Her gün çatidan kiremitler düsüyor. Ben bu konu hakkinda sikayetimi Burdur Belediyesine, Burdur Valiligine, CIMER’e ve çesitli birimlere yaptim. Can ve mal güvenligimizin olmadigini söyledim. Bu basvurulara ait resmi belgeler elimizde var. Bunun ardindan buraya gelip ölçüm yapildi ama bize yikilacak mi, restore edilecek mi herhangi bir açiklama yapilmadi. Biz bu evden sikayetçiyiz. Binanin çatisi yan komsunun evine dogru kaymis durumda. Neredeyse yikilmak üzere hatta bir kismi yikildi. Yaklasik iki kamyon toprak çikarildi oradan. Ben evime giremiyorum korkudan. Benim evime gelen misafirlerim korkuyor. Can ve mal güvenligim yok su an. Her gün çatidan bir seyler düsüyor yola. Burdur Belediyesi’nin getirdigi birer metrelik bariyer var. Bunlar mi benim canimi kurtaracak? Ben derdimi kime anlatayim? Ben evime giremiyorum. Bunun bir çözümü yok mu? Çok magdur durumdayim” dedi.



“Mahalleli olarak sikayetçiyiz”

Kendileri gibi birçok komsusunun da bu metruk binadan sikayetçi oldugunu dile getiren Sinan Yerli, “Benim gibi komsularimda sikayetçi. Ahmet Bey var yan komsumuz, sonra yasli bir amcamiz var burada, zaten adam zor yürüyor. Benim annem ve babam da yasli. Onlar da kaç kez sikayette bulundu. Bunun disinda bu eve tinercisi, alkoligi bilmedigimiz bir sürü insan girip çikiyor. Evi yakma durumlari bile olabilir. Çocuklar gelip altinda oynuyor. Bu bina az daha yikilirsa ben evime giremeyecegim. Benim burasi disinda evime girebilecegim baska bir yol da bulunmuyor. Sadece bu giris var. Ya bana bir giris kapisi bulsunlar ya da bu evi yiksinlar. Biz 15 senedir burada yasiyoruz. 15 senedir dilekçelerimizi veriyoruz. Ama hiçbir tedbir alinmiyor. Belediye Fen islerinin aldigi tek önlem bu bariyerler. Bu binanin artik ayakta duracak hali yok. Biz buradan geçerken üzerimize binadan bir seyler düstügünde yaralanip ölebiliriz. O zaman bunun mesuliyetini kim alacak?” seklinde konustu.



Bina yikilirsa evi zarar görür diye kendisine emekli maasiyla kulübe yapiyor

Metruk binayla bitisik bir evde tek basina yasayan komsularinin metruk bina evinin üzerine yikilirsa evsiz kalirim korkusuyla kendine kulübe insa ettigini de söyleyen Sinan Yerli, “Bizim yasli bir amcamiz var komsumuz. Eger bu ev benim evimin üzerine yikilirsa ben nerede kalacagim korkusu yasiyor. O yüzden emekli maasiyla her ay bir parçasini yaptirdigi bir kulübe insa ediyor. Evine bir sey olursa en azindan bunun içinde yasarim diye düsünüyor. Bizim her yere dilekçe verdigimiz halde bir sonuca ulasamadigimizi bildigi için evsiz kalmamak için kendisine küçük bir kulübe insa ediyor. Benim zaten üç günlük ömrün kaldi en azindan bir sey olursa bu ömrümü geçirebilecegim bir kulübem olsun diye düsünüyor” sözlerini dile getirdi.

Metruk bina kenarinda bulunan evlerinde annesi ile birlikte yasayan Seçil Yerli Ayaz ise “Bizim sikintimiz bu metruk binanin ya yapilmasi ya da yikilmasidir. Ama bu bina ne yapiliyor ne de yikiliyor. Defalarca dilekçeler verdik. Belediye valilige top atiyor. Valilik belediyeye top atiyor. Ama bir türlü bir çözüme ulasilamiyor. Bizim istegimiz bu sorunun bir sekilde çözülmesi. Tek derdimiz bu. Burada çocuklar oynuyor. Allah korusun herhangi bir can kaybi sorunu yasanabilir ya da baska bir durum olabilir. Bazen içeriye tinerciler, alkolikler giriyor, onlara da bir zarar gelebilir. Bizim korkumuz bu. Bu sorunu kimin çözmesi gerekiyorsa bir an önce çözüme ulasilsin” dedi.

Kaynak: İHA