Mahallenin Maskotu 'Çirkin' Alkis Sesi Duyunca Oynamaya Basliyor

Bayburt’un Singah Mahallesi’nde yasayan mahalle sakinlerinin ’Çirkin’ ismini koydugu sahipsiz köpek, alkis sesi duyunca patilerinin üzerine kalkarak dans edip, oynamaya basliyor. Köpek egitimi olmayan ve sadece duydugu sese tepki veren Çirkin isimli köpek ise sevimli halleriyle adeta mahallelinin gözdesi haline geldi. Sahibinin farkli bir mahalleye tasinmasi üzerine sahipsiz kalan köpege mahallede yasayan vatandaslar sahip çikarak Çirkin’i beslemeye basladilar. Mahalle sakinlerinin sevgi gösterdigi ve kaderine terk etmedigi köpek ise gördügü muamele karsisinda mahalleye yabanci kimseyi sokmuyor. Mahalleye tanimadigi araç geldiginde ise gece gündüz demeden havlayarak mahalle sakinlerini uyaran Çirkin, yine mahalleye gelen farkli cinsten köpekleri havlayip korkutarak, kaçiriyor.

Mahallenin Maskotu 'Çirkin' Alkis Sesi Duyunca Oynamaya Basliyor
Sadik dost kendisini besleyenleri koruyor

Singah Mahallesi sakinlerinin kucak açtigi Çirkin, mahallelilerden gördügü sevgi karsisinda vefasini mahalleye yabancilari sokmayarak ve dans ederek gösteriyor. Ara ara kendisini besleyen vatandaslarin yaninda yabanci biri gördügünde kiskançlik krizi yasayan sadik dost Çirkin, kendisini besleyen insanlari baskalarindan kiskaniyor. Mahalle sakini Beyhan Köse’nin iddiasina göre Çirkin, kombileri bozuldugu için eve gelen tamirciyi Köse’nin yaninda görünce isirdi. Saldirma, isirma huyunun olmadigini ve ilk defa böyle bir seyi gördügünü belirten Köse, "Bizi sevip, sahiplendi. Kiskançligindan yapiyor. Bizi kimseyle paylasamiyor. Yanimizda birini görünce bize zarar verecegini düsünüyor ve koruma içgüdüsüyle direkt yanimiza geliyor ve yanimizdakinden korumaya çalisiyor" dedi.

Köpegin çirkin olmadigini aksine çok güzel ve akilli oldugunu vurgulayan Köse, insanlarin severken çirkin diye sevdigi için adinin o sekilde kaldigini kaydetti.

Mahallede herkesin Çirkin’i sevdigini ve soguk kis günlerinde de unutmadiklarini aktaran Köse "Çirkin bizim dünya güzelimiz. Çirkin degil aslinda nazar almasin diye Çirkin diyoruz. Çok tatli, hepimizi ayri ayri çok seviyor. Mahallemize yabanci birisi gelse, izin vermiyor. Geçen gün evimize tamirci geldi, onla kapi önünde görüstügüm esnada hemen gitti tamircinin ayagini isirdi. Beni kiskaniyor, çok kiskanç bir sey Çirkinimiz. Mahalle olarak herkes seviyor, hayvanlari ben de çok seviyorum ama bu bambaska bir sey Çirkin’i sevmemek mümkün mü? Ben Leydi diyecegim de artik ismine alismis, ismini benimsemis ismine yabancilik çeker, o yüzden Çirkin diyoruz" ifadelerini kullandi.

Mahallelinin gözdesi Çirkin alkis sesi duyunca dayanamiyor

"Alkis sesini duyunca ayaklarinin üzerine kalkarak oynuyor, öpücük veriyor" diyerek konusan, Köse, "Su an Çirkin hamile, pek rahatsiz etmek istemiyoruz. O yüzden sadece besliyoruz, yavrulari olunca daha çok eglenip oynayacagiz, kendisi de oynamayi çok seviyor. Alkisladigimiz zaman o da alkis tutuyor, öpücük veriyor" sözlerini kullandi.

"Kapi önündeki tanimadigi ayakkabilari da alip götürüyor"

Köse, Çirkin’in mahalleye gelen yabancilara tahammülünün olmadigini belirterek, "Ayakkabilarimizi bile kimseyle paylasmiyor. Kapi önünde baskasinin ayakkabisini görse alip götürüyor. Niye geldiniz düsüncesiyle kapi önünden kaptigi gibi misafirlerimizin ayakkabilarini götürüyor. Bizim ayakkabilarimizi hiç almiyor. Kiskaniyor yani, bizim mahallemizin maskotu oldu. Biz de onu böyle sevip kabullendik" diye konustu.

Kaynak: İHA