Doktorlarin 'Yasamaz' Dedigi Prematüre Muhammed'in Kendi Küçük Hayalleri Büyük

Hatay’da prematüre olarak dogan ve doktorlarin ’yasamaz’ dedigi 9 yasindaki Muhammed Türe, zekasi ve hayalleriyle dikkat çekiyor.

Doktorlarin 'Yasamaz' Dedigi Prematüre Muhammed'in Kendi Küçük Hayalleri Büyük
Reyhanli ilçesinde yasayan Muhammed Türe, 2015 yilinda 7 aylikken prematüre olarak dogdu. Doktorlarin ’yasamaz’ demesine ragmen ailesinin özenle büyüttügü Muhammed, hayata tutunmayi basardi. Muhammed, simdiyse matematik ve fen bilimlerine olan tutkusuyla dikkat çekiyor. Internetten izledigi videolarla kendi parfümünü üreten ve tasinabilir otonom robotlar üzerine çalisan Muhammed, imkanlarinin kisitliligina ragmen hedeflerini gerçeklestirmek istiyor. Prematüre dogan ve doktorlarin yasama sansi vermedigi Muhammed, bugün hayal gücü ve zekasiyla herkesi sasirtiyor.

Projelerinden birisinin otonom bir robot ve ona bagli özel bir radar karistirici oldugunu söyleyen 9 yasindaki Muhammed, "En sevdigim dersler matematik ve fen, düsünsel deneyler yapiyorum. Kendi parfümümü üretiyorum ve elimdeki imkanlarla maketler yapiyorum. Aklimda birçok bulus var ancak imkan eksikligi nedeniyle bunlari gerçeklestiremiyorum. En önemli projelerimden biri, tasinabilir otonom bir robot ve ona bagli özel bir radar karistirici. Bu cihaz, yüksek frekanslarda sesler göndererek düsman radarlarinin çalismasini engelleyip, düsman askerlerinin basini agritabiliyor. Simdiye kadar 200’e kadar kitap okudum ve hayalim, tüm buluslarimi hayata geçirebilmek" seklinde konustu.

Evladinin 7 aylikken prematüre dogdugunu ifade eden anne Sibel Türe, "Muhammed 7 aylikken prematüre dogdu. Muhammed öncelikle küçük bir profesör, öyle söyleyebilirim. Doktorlar ’yasamasi bile mümkün degil’ demisti. Çok sükür rabbim ona ömür verdi ilk 9 aylikken konusmaya basladi, ezber yapmaya basladi.

Bildigimiz bütün dualari, duydugu her seyi ezberledigini gördük. Acaba normal midir dedik çünkü biz onu ortama soktugumuz zaman otururdu böyle sohbet ettigi zaman herkes onun bebek mi büyük mü oldugunu anlayamazdi. Onun disinda sürekli hayal kurardi. ’Beni Selçuk Bayraktar’la tanistirin’ diye, ’ben onunla görüsmek istiyorum, ona anlatmak istedigim projelerim var’ diye. Kendi parfümünü yapiyor, kendi imkanlarinca bir seyler yapmaya çalisiyor. Normal bir doktor kontrolüne gittigimiz zaman bile çocugu gören doktorlar diyor ki ’bu çocuk çok üstün zekali’ diyorlar. Ilk 4 yasinda anasinifina basladigi zaman ögretmeni beni aradi ’çocugunuzla ilgili bir konu var gelir misiniz’ dediler, görüstügümüz zaman bana ’çocugunuza ögretecek hiçbir seyim yok, çocugunuz zaten her seyi biliyor’ dedi.

Depremden sonra Istanbul’a gittik. Istanbul’da 2’nci siniftayken çok zorluk çekiyordu. Sürekli ’annecigim ben sinifta sikiliyorum’ diyordu. ’Sürekli bildigim konulari anlatiyorlar’ demisti. Biz onu dünyaca ünlü beyin cerrahina götürdük. Bütün filmleri, röntgenleri, MR’lari çekildi. Oturup 1 saate yakin Muhammed’le sohbet ettikten sonra doktorun bize söyledigi sey suydu; ’sizin çocugunuz çok özel bir çocuk, üstün zekali, yani siz bu çocugun iyi bir yerlere gelmesini istiyorsaniz ona destek olmaniz lazim’ dedi.

’Üstün zeka testi yaptirin’ dedi" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA