GÖÇIZDER Üyelerinin PKK'ya Yardim Paralarini Aktardigi Iddiasiyla Yargilandigi Davada 1 Saniga 1 Yil 6 Ay Hapis Cezasi

Uluslararasi kuruluslardan saglanan fonlari, terör örgütü PKK’nin amaç ve hedefleri dogrultusunda örgütsel etkinliklerde kullandiklari iddia edilen Göç Izleme Dernegi (GÖÇIZDER) üyelerinin yargilandigi davada karar çikti. Mahkeme, 1 sanigin ‘terör örgütü propagandasi yapmak’ suçundan 1 yil 6 ay 22 gün hapis cezasina çarptirarak hakkindaki hükmün açiklanmasinin geri birakilmasina karar verdi.

Uluslararasi kuruluslardan saglanan yardim paralarini, silahli terör örgütü PKK’nin amaç ve hedefleri dogrultusunda örgütsel etkinliklerde kullanilmak üzere örgüte aktardiklari iddia edilen Göç Izleme Dernegi’nin (GÖÇIZDER) 24 sanikli davasi karara baglandi. Istanbul 26.Agir Ceza Mahkemesi’nce Marmara Cezaevi yerleskesi karsisinda bulunan durusma salonunda 5 gündür görülen durusmada bugün 9 tutuksuz sanik ve sanik avukatlari hazir bulundu.

Durusmada bazi saniklar ile avukatlari, Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) araciligiyla savunmalarini yaptilar ve son sözlerini söyledi.



1 saniga 1 yil 6 ay hapis cezasi

Davayi karara baglayan mahkeme heyeti, sanik Berkant Yilmaz’i ‘terör örgütü propagandasi yapmak’ suçundan 1 yil 6 ay 22 gün hapis cezasina çarptirarak hakkindaki hükmün açiklanmasinin geri birakilmasina karar verdi. Sanik Yilmaz’in ‘silahli terör örgütüne üye olma’ suçundan ise kesin ve inandirici delil elde edilemedigi gerekçesiyle beraatina hükmedildi. Mahkeme heyeti ayrica, 23 sanigin ise üzerine atili suçlardan kesin ve inandirici delil olmadigi gerekçesiyle ayri ayri beraatina karar verdi.

Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan 331 sayfalik iddianamede, PKK/KCK terör örgütüyle baglantili oldugu gerekçesiyle OHAL kararlari kapsaminda kapatilan Istanbul GÖÇ-DER’ in (Göç Edenler Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi) yerine 2018 yili içerisinde PKK/KCK terör örgütü KCK/TDÖ Sosyal Alan ve Kurumlar Koordinasyonu yapilanmasina bagli olarak faaliyet gösteren Göç Izleme Dernegi’nin (GÖÇIZDER) kuruldugu aktarildi.

Dernegin amacinin ülkemizi uluslararasi arenada zor duruma düsürmek oldugu belirtildi

Hazirlanan iddianamede, Göç Izleme Dernegi’nin (GÖÇIZDER) asil amacinin PKK/KCK terör örgütü güdümünde faaliyet yürüten, Dogu ve Güneydogu Anadolu Bölgesinden yasanan göçlerin sözde Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafindan yapilan baski ve zulümler nedeniyle oldugunu savunan, bu söylemi PKK/KCK terör örgütünün ideolojisini empoze etmek amaciyla, propaganda araci olarak kullanan, göç eden aileleri sözde yardim ve dayanisma adi altinda devlet aleyhine kiskirtan, ayrica örgütün göç eden ailelerinin yaninda oldugu imaji vererek PKK/KCK terör örgütüne müzahir tabanin örgüte bagliligini arttirmaya çalisan, göç eden ailelerin örgütün etrafinda kenetlenmesini saglamayi amaç edinen ve belirtilen faaliyetler üzerinden ajitasyon yaparak ülkemizi uluslararasi arenada zor duruma düsürmek oldugu kaydedildi.

Maddi yardimin deneyimli örgüt mensuplarinin finansmaninda kullanildigi aktarildi

Iddianamede, Göç Izleme Dernegi’nin (GÖÇIZDER) PKK/KCK terör örgütü Avrupa çati yapilanmasi Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E) baskisi/ikili iliskileri sayesinde ülkemizde faaliyete geçirmek üzeri sunduklari projelerin Avrupa Birligince kabul gördügü ve belirtilen dernege bu projelerde kullanilmak üzere yüksek meblaglarda döviz yardiminda bulunuldugu, ayrica dernek içerisinde faaliyet gösteren sözde yurtsever sahislarin ise projeler üzerinden gelen maddi yardimi sözde magdur olarak belirledikleri sahislara yardim yapildigi seklinde göstererek sahislar üzerinden PKK/KCK terör örgütü adina ülkemizde eylem veya etkinlik talimati veren örgüt tarafindan kadro olarak tabir edilen deneyimli örgüt mensuplarinin finansmaninda kullandigi da aktarildi.

Avrupa Birligi’nden alinan hibelerin masraf, fatura, banka hesap hareketleri üzerinden üyelerine ve anlasilan kurumlara aktardiktan sonra akabinde üye ve kurumlardan bagis adi altinda tekrardan dernegin amaç ve hedefleri dogrultusunda sahislar üzerinden aktariminin yapildigi anlatilan iddianamede, dernek üye ve yöneticilerinin dernek binasinin bir yillik kira bedelinin ödenmesi ve ertesi gün dernek binasinin satin alinmasi ve paravan sirket kurarak masraf ödemesi yapilmasi gibi muvazaali islemlerle paranin iz kaybinin gerçeklestirildigi kaydedildi.

Hazirlanan iddianamede, 23 süpheli hakkinda ‘terör örgütü propagandasi yapmak’ ve ‘silahli terör örgütüne üye olma’ suçlarindan 7 yil 6 aydan 22 yil 6 aya kadar degisen oranlarda hapis cezasina çarptirilmalari talep edildi.
Kaynak: İHA