Mus'ta 'Erken Teshisle Hayat Kurtar' Temali Etkinlik

Mus Il Saglik Müdürlügü tarafindan 4 Subat Dünya Kanser Günü münasebetiyle ‘Erken Teshisle Hayat Kurtar’ temali stant ve sergi açildi.

Mus'ta 'Erken Teshisle Hayat Kurtar' Temali Etkinlik
Mus Il Saglik Müdürlügü, 4 Subat Dünya Kanser Günü dolayisiyla "Erken Teshisle Hayat Kurtar" temasiyla etkinlik düzenledi.

Devlet Hastanesi girisinde kurulan stantta, kanseri atlatan vatandaslarin duygu dolu mesajlarini içeren fotograflar sergilendi. Ayrica saglik çalisanlari tarafindan vatandaslara kanser hastaligi hakkinda bilgilendirme yapilarak, ücretsiz kanser taramasi uygulandi. Etkinlikte hem kanserle mücadeledeki basari hikâyeleri paylasildi hem de toplumda kanserle ilgili farkindalik olusturulmaya çalisildi.

Standi gezen Vali Avni Çakir, kanser hastaliginda erken teshisin önemine degindi. Kanser hastaliginda en büyük tedavinin erken teshis oldugunu ifade eden Vali Çakir, “Bu anlamda ilimizde saglik ordumuz yogun bir mesai içerisinde. Insanlarimiza farkindaligi göstermeye çalisiyoruz, onlarin bilinçlenmesini saglamaya gayret ediyoruz. Özellikle kadinlarimiza yogun bir meme kanseri taramasi uyguluyoruz. Bugün de hem kanserle daha önce mücadele etmis ve onu yenmis hastalarin bu konuda dünyaya, insanliga vermis oldugu mesajlari gördük hem de açilan standimizi gezdik. Mus’ta her haneye girerek tarama potasindaki hastalarimizin tamamini kontrolden geçirmek istiyoruz. Saglik birimlerimiz gece gündüz vatandaslarimizin taleplerine karsilik vermek için çaba gösteriyor. Saglik ordumuza basarilar diliyorum” dedi.

Vali Çakir, "Mus’ta su an 445 yatakli bir devlet hastanemiz mevcut, ikinci devlet hastanemizin yapimina da devam ediliyor. Orasi egitim arastirma hastanesi olacak. Bizim ana branslarda ciddi bir hekim açigimiz kalmadi. Saglik kuruluslarimizin verdikleri hizmet, komsu illerimizle kiyasladigimiz zaman ne Bitlis’in Mus’tan, ne Mus’un Bingöl’den çok fazla ileri veya geriligi yok. Yapilan basarili çalismalarin vatandaslarimiza duyurulmasinda bir eksiklik var. Son dönemde Mus’la alakali çok pozitif haberler görüyorsunuz. Allah’a sükür Mus Devlet Hastanesi’nin hem yönetici kadrosuyla, hem hekim kadrosuyla, hem teknik imkanlariyla bölgedeki hastanelerden geri kalan tarafi yok. Burada bransi olmayan bölümlerdeki hastalarimizi sevk ediyoruz, bizde bransi olan bölümlerdeki hastalarimizin tedavi önceligini burada yapacagiz. Bu konuda çok güzel çalismalarimiz var. Mus’ta tedavi imkani olan hiçbir hastayi disariya göndermeye sicak bakmiyoruz. Öncelikle buradaki imkanlarimiz sonuna kadar kullanilacak, ondan sonra hekim zaruri görürse disariya sevki gerçeklestirilir” dedi.

Il Saglik Müdürü Doç. Dr. Mehmet Kabak ise, açtiklari stantta hastalara kanser taramasi yaptiklarini belirterek, “Su anda Mus’ta 2023 yili içerisinde bin 800’e yakin meme kanseri taramasi, 2 bin 500’e yakin HBV taramasi, 3 bin 800 vatandasimiza da kolorektal taramasi yapildi. Su an Mus’ta 143 kanser hastamiz var ve bunlari onkoloji uzmanimiz tarafindan takip edilip, tetkik ve tedavisi devam ediyor” ifadelerini kullandi.

Vali Çakir ve beraberindekiler, daha sonra Devlet Hastanesi’nde kemoterapi tedavisi gören hastalari ziyaret etti. Programa Devlet Hastanesi Bashekimi Acil Tip Uzm. Ömer Baser de katildi.

Kaynak: İHA