Kizgin Sac Üzerinde 7 Saniyede Pisiyor, Porsiyonu 120 Liradan Satiliyor

Burdur’un Gölhisar ilçesinde, yaklasik yarim asri askin süredir pisirilen yaprak kavurma 1 yil önce cografi isaret alarak tescillendi. Dana eti kullanilan ve kizgin sac üzerinde sadece 7 saniyede pisirilen kavurmadan yemek için ülkenin dört bir yanindan gelenlerin sayisi artarken ilçede sadece 2 kavurma ustasi kaldi.

Kizgin Sac Üzerinde 7 Saniyede Pisiyor, Porsiyonu 120 Liradan Satiliyor
Burdur’un Gölhisar ilçesinde yarim asri askin süredir pisirilen yaprak kavurma 6769 Sayili Sinai Mülkiyet Kanunu çerçevesinde 1309 numarasi ile 28 Nisan 2021 tarihinden itibaren korunmak üzere, 9 Ocak 2023 tarihinde ’Cografi Isaret tescili’ aldi. Tescilden sonra ülke genelinde bilinirligi artan yöresel lezzete talep de gün geçtikçe çogaldi. Gölhisar Kavurmasi ülke genelinde ün kazansa da ilçede bu yemegi yapan son 2 is yerinin kalmasi nedeniyle kavurmanin degeri daha da artti.

Kizgin sac tava üzerinde 7 saniyede pismesiyle bilinen Gölhisar kavurmasinin her zaman taze ve sicak olmasi da insanlar üzerinde merak uyandirmasinin en büyük nedeni olarak görünmekte.

Ilçede yaklasik 36 senedir kavurmacilik meslegini icra eden Osman Kaya (54) 1 yil önce cografi isaret alan Gölhisar Kavurmasi hakkindaki gururu ve mutlulugunu paylasirken; “Gölhisar Kavurmamiz tescilleneli 1 yil oldu. Yaklasik 36 yildir bu isi yapmaktayim. Kavurmanin tescillenmesinden sonra islerimiz ciddi oranda artti. Sürekli gelenlerin yanina yeni gelenler eklendi. Kavurmanin tadina bakan herkes memnun kaldi. Böyle bir lezzeti görenler kavurmanin 7 saniyede pistigini de gördükten sonra çok sasiriyorlar. Bir de sicak servis edildiginden her tadanin memnuniyeti daha da artiyor” dedi.

Sumakli sogan, domates ve manda yogurdu veya keçi yogurdu ile servis edilen Gölhisar kavurmasinin yapim sürecinden de bahseden Osman Kaya, “Eskiden keçi etinden yapilan Gölhisar kavurmasi simdi ise dana etinden yapiliyor. Yaprak seklinde dogranan etler üzerinde kizgin yag bulunan sac tava üzerine atilarak 7 saniyede pisirilir ve sicak bir sekilde servis edilir. Gölhisar kavurmasinin güncel fiyati ise 120 Türk Lirasi olarak sunulmaktadir” seklinde konustu.

Finike’den ticaret amaciyla Gölhisar’a gelen ve çevresinin tavsiyesi sonucu merak ettigi Gölhisar kavurmasini tatmak isteyen Hasan Özarslan, “Buraya Finike’den geliyorum. Tavsiye ettiler buraya geldim. Gerçekten essiz bir lezzet. Ustamin ellerine saglik, tesekkür ederim” dedi.

Muglali pazarci Nurettin Karagöz ise “Mugla’dan geliyorum. Allah izin verirde Gölhisar’a yolum düserse geldigimde kavurma yemeden geri dönmem. Hatta bugün tam gidiyordum sirf bu kavurmayi yemek için geri döndüm, on numara bes yildiz bir lezzet ustamin ellerine saglik” diye konustu.

Kaynak: İHA