MTSO Baskani Sadikoglu'ndan 'Vergisiz' Enflasyon Düzeltmesi Talebi

Malatya Ticaret ve Sanayi Odasi Subat ayi olagan Meclis Toplantisi’nda konusan Yönetim Kurulu Baskani Oguzhan Ata Sadikoglu, 2024 ve 2025 yili enflasyon düzeltmesi islemlerinin mücbir sebep halinin devam ettigi illerde vergisiz olarak uygulanmasini talep etti.

MTSO Baskani Sadikoglu'ndan 'Vergisiz' Enflasyon Düzeltmesi Talebi
Malatya Ticaret ve Sanayi Odasi 2024 yilinin 2. Meclis toplantisini gerçeklestirdi. Malatya Il Jandarma Komutani Jandarma Kidemli Albay Ercan Altin’in da davetli olarak katildigi toplantida Yeminli Mali Müsavir Bahadir Altas, enflasyon düzeltmesi konusu hakkinda bir sunum gerçeklestirdi.

Ilk olarak 2003 yilinda uygulanan enflasyon düzeltmesi isleminin, enflasyonun finansal tablolar üzerindeki etkisinin giderilmesini amaçladigini dile getiren Altas, “Enflasyon düzeltmesi, mali tablolarda yer alan nakdi olmayan kiymetlerin Türk Lirasi degerlerinin, tablonun ait oldugu tarihteki degerine yükseltilmesinden ibaret bir islemdir” dedi.

Yirmi yil aranin ardindan ikinci kez uygulanacak islemin mesleki açidan ciddi bir is temposunu beraberinde getirecegini belirten Altas, "Ilk uygulamanin yapildigi 2003 yilinda 650 bin olan mükellef sayisi 2023 yilinda yaklasik 2 milyona çikti, uygulama yaklasik 1 milyon 300 bin mükellef için bir ilk olacak. Mali tablolarinda öz kaynagi yetersiz olan firmalar 2024 yilinda enflasyon düzeltmesi sebebiyle sürpriz vergiyle karsilasabilirler" ifadelerini kullandi.

“Islemlerin vergisiz uygulanmasini talep ediyoruz“

Gelir veya Kurumlar Vergisi mükellefi olan, bilanço esasina göre defter tutan tüm firmalarin enflasyon düzenlemesine tabii olacagini belirten Baskan Sadikoglu ise, “2023 yilinda yasadigimiz depremler sonucu ciddi ekonomik kayiplar yasamis mücbir sebep halinin devam ettigi illerimizde 2024 ve 2025 yili enflasyon düzeltmesi islemlerinin vergisiz olarak uygulanmasini, ihtiyari olmasini ve geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapilmamasini talep ediyoruz. Bu konuda hazirladigimiz talep yazimizi ilgili bakanliklara gönderdik. Sürecin takipçisi olacagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA