Bursa Büyüksehir'den 500 Milyon TL'lik Can Suyu

Bursa Büyüksehir Belediyesi, 2024 yilinda devreye alacagi gida, giyim, kirtasiye sosyal destek paketleriyle ihtiyaç sahiplerine nefes, esnafa ise can suyu olmaya devam ediyor. Basta Ramazan Bayrami, Kurban Bayrami, kirtasiye ve emekli sosyal yardimlari olmak üzere birçok çalismayla binlerce ihtiyaç sahibi aileye destek verilecegini açiklayan Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, “2024 yili içerisinde esnaf odalarina kayitli esnafimizda kullanmak kaydiyla toplam 500 milyon TL’lik bir destegin ve katkinin halkimiza verilecegini ifade ediyorum” dedi.

Bursa Büyüksehir'den 500 Milyon TL'lik Can Suyu
Bursa’yi saglikli bir gelecege tasiyacak projeleri kararli adimlarla hayata geçiren Bursa Büyüksehir Belediyesi, diger taraftan Türkiye’de ve Bursa’da sosyal belediyeciligin en güzel örneklerini hayata geçirmeye devam ediyor. Asevlerinden barinma evlerine, evde hasta ve yasli bakimindan sünnet sölenlerine, ihtiyaç sahiplerine ekonomik destek sunan Kart16 uygulamasina kadar çok genis bir yelpazede sosyal hizmet sunan Büyüksehir Belediyesi, 2024 yilinda da ihtiyaç sahiplerine nefes, esnafa da can suyu olmaya devam edecek. Geçmis senelerde pandemiden etkilenen küçük esnafi ayakta tutabilmek için mahalle bakkallariyla baslatilan projeye, hazir giyimciler, ayakkabicilar ve kirtasiyeciler de eklenmisti. Daha sonra ihtiyaç sahibi ögrencilerin dahil edildigi proje, 2024’te de kartopu misali büyüyerek devam ediyor.

Bursa’daki ihtiyaç sahiplerine umut, esnafa da katkisi olacak ‘Gida, giyim, kirtasiye sosyal destek çekleri ile ilgili tanitim toplantisi ve protokol imza töreni’, Atatürk Kongre Kültür Merkezi Fuaye Alani’nda yapildi. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan’in da yer aldigi törene, Bursa Valisi Mahmut Demirtas, Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, AK Parti Il Baskani Davut Gürkan, MHP Il Baskani Muhammet Tekin, Esnaf Kefalet Üst Birlik Baskani Bahri Sarli, BESOB Baskani Fahrettin Bilgit, Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, esnaf odalarinin baskanlari, bakkal esnafi, hazir giyimciler, ayakkabicilar ve kirtasiyeciler de katildi.

Ramazan’da 50 bin haneye 75 milyon TL destek

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, insani merkeze alan hizmet anlayisiyla Bursa’yi yeni yeni hizmetlerle bulusturmaya devam ettiklerini söyledi.

‘Insani yasat ki devlet yasasin’ düsturunu rehber edindiklerini belirten Baskan Aktas, yerel yönetimlerin görev ve sorumlulugunun hayli arttigini, artik rutin belediyecilik hizmetlerini esnafi ve ekonomiyi önceleyen bir yaklasimla tüm alanlara yaymaya çalistiklarini ifade etti.

Klasik koli birakan veya dönem yapan bir anlayista olmadiklarini dile getiren Baskan Aktas, “Sosyal destek anlaminda farkli kesimleri düsünüyoruz. O yüzden Kart16 uygulamasini baslattik. Suan fiili olarak Kart16’yi kullanan 10 bin civarinda vatandasimiz var. Her ay alisverislerini tekel ürünleri hariç medeni bir sekilde yapma imkani buluyorlar. Ayrica Ramazan sosyal destek çekinden 85 bin, kurban giysi destek çekinden 89 bin, egitim sosyal destek çekinden 127 bin kisi yararlandi. Yaklasik 281 bin vatandasimizin elektrik, internet ve su faturalarina destek olduk. Geçen yil 7 bin vatandasimizin dogalgaz faturasina destek verdik. Asevi hizmetimizden 741 bin kisi yararlandi. Sünnet sölenlerimiz devam ediyor. Burskoop marifetiyle meslek lisesi ve üniversitelerden 10 ögrenciye burs veriyoruz. Bu sene YKS ve E-KPSS ücretlerini de Bursa Büyüksehir Belediyesi olarak karsiliyoruz. 65 yas üstü vatandaslarimiz tüm ulasimlardan ücretsiz olarak yararlaniyor. 24 Ocak 2024’te baslayan, son basvuru tarihi 25 Subat 2024 olan Ramazan sosyal destek çeki basvurulari da bitti. 1 ay boyunca alinan basvurular, belirlenen sartlar çerçevesinde yapay zekâ destekli programlar sayesinde ve Içisleri Bakanligimizin verilerine göre incelenecek. Uygun görülen 50 bin hane bundan istifade edecek. Ilgili kisilerin telefonlarina harcama kodlari iletilecek. Akilli telefon kullanmayan vatandaslarimiza sosyal destek çekleri ulastirilacak. 1000’e yakin bakkalimizda geçerli olacak bu kodlarin harcanmasiyla birlikte küçük esnafimiz toplamda 75 milyon TL ciro elde edecek. Bu örnek ve öncü projemiz vatandaslarimiza destek, esnafimiza da can suyu olacak” dedi.

50 bin emekliye toplam 75 milyon TL destek

2024 yili içinde Kurban Bayrami öncesi hazir giyim ve ayakkabici esnafinda geçerli olacak bir çalismanin daha müjdesini veren Baskan Aktas, “1.500 TL’lik toplamda 75 milyon TL degerinde 50 bin adet destek çekimizi vatandaslarimiza ulastiracagiz. Yine Eylül ayinda kirtasiyeci esnafimizda geçerli olacak 1.500 TL’lik toplam 75 milyon TL degerinde 50 bin adet egitim destek çekimizi vatandaslarimiza dagitmis olacagiz. Bir konuyu daha ilk defa ilan ediyorum. Cumhurbaskanimiz bu seneyi ‘emekli yili’ ilan etti. Bizler de emekli vatandaslarimiza destek olmak amaciyla 50 bin emeklimize 1.500’er TL’lik olmak kaydiyla bayram destek çeklerini kendilerine ulastirmis olacagiz. 50 bin emeklimize toplamda 75 milyon TL destek saglayacagiz. 2024 yili içerisinde esnaf odalarina kayitli esnafimizda kullanmak kaydiyla toplam 500 milyon TL’lik bir destegin ve katkinin halkimiza verilecegini ifade ediyorum. Rabbim birlik ve beraberligimizi bozmasin. Alin teriyle ve emegiyle mahallenin bakkal amcasi, abisi ve ablasi olan tüm esnafimiza tesekkür ediyorum. Hayirli kazançlar diliyorum. Protokolümüz hayirli olsun” dedi.

“Emeklilerimizin yaninda olmayi sürdürecegiz”

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan, Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’in birçok çalismasina yakindan taniklik etmenin mutlulugunu yasadigini söyledi.

Yapilan protokolün Bursalilara hayirli ugurlu olmasini dileyen Bakan Isikhan, kadim devlet geleneginin temel taslarindan olan sosyal devlet anlayisini hiçbir zaman terk etmediklerini dile getirdi. Bursa’nin Anadolu kültür kodlarinin, kadirsinasligin, hosgörünün de sehri oldugunu belirten Isikhan, “Devlet gelenegimizin en ince ayrintisina kadar yasatildigini ve ayakta tutuldugunu Bursa’da gördük. Bizler de insanlarimizin yaninda olmaya çalisiyoruz. Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’a bilhassa emekliler açisindan yürüttügü çalismadan dolayi tesekkür ediyorum. Bizler de kurum olarak emeklilerimiz için çalismaya ve mücadele etmeye devam ediyoruz. Bir defaya mahsus bütün emeklilerimize 5 bin TL ikramiye ödenegimizi yaptik. Emekli ayliklarinda artis oranini bütün emeklilerimiz için yüzde 49,25 olarak belirledik. 2024 yilini ‘Emekliler Yili’ olarak ilan ettik. Emeklilerimizin yaninda olmayi sürdürecegiz. Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin emeklilerimiz için açikladigi çalismanin Bakanlik olarak sonuna kadar yanindayiz. Protokolde emegi geçen Baskanimiz Alinur Aktas basta olmak üzere tüm kurumlarini kutluyorum. Hayirli ugurlu olsun” diye konustu.

BESOB Baskani Fahrettin Bilgit, esnafin basit bir tüccar ve sanatkar olmadigini, toplumun degerlerinin ana sütunlarindan birisi oldugunu belirtti.

Zamanin, ticaret ve alisveris aliskanliklarinin degistigini kabul ettiklerini anlatan Bilgit, bu degisime ayak uydurmaya çalistiklarini; vatandaslara, esnaflar vasitasiyla desteklerin yapilmasinin kiymetli oldugunu belirterek Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’a katkilarindan dolayi tesekkür etti.

Bursa Bakkallar Odasi Baskani Muhammet Nuri Örs, esnafa verdigi desteklerden ötürü Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’a tesekkür ederek, ahde vefaya önem veren esnaf teskilatinin seçimlerde de Alinur Aktas’a gerekli destegi verecegine inandigini dile getirdi.

Konusmalarin ardindan Baskan Alinur Aktas tarafindan Bakan Vedat Isikhan’a günün anisina tablo hediye etti. Ardindan Bursa Büyüksehir Belediyesi, BESOB, Bursa Bakkallar Odasi, Bursa Hazir Giyimciler Odasi, Bursa Ayakkabicilar Odasi ve Bursa Kirtasiyeciler Odasi arasinda protokol imzalandi.
Kaynak: İHA