Kilis'te 300 Yillik Osmanli Çesmesi Restore Edilmeyi Bekliyor

Kilis merkeze bagli Basmagara köyünde bakimsizliktan adeta dökülen ve 300 yillik oldugu tahmin edilen Osmanli çesmesi restore edilmeyi bekliyor.

Kilis'te 300 Yillik Osmanli Çesmesi Restore Edilmeyi Bekliyor
Kilis merkeze bagli Basmagara köyünde 300 yillik oldugu tahmin edilen, tarihi su tünelleri, havalandirma ve 10 kuyudan olusan, 300 metre uzunlugunda, derinligi 20 metre olan tarihi su kanallarinin yeniden kullanilmasi için köy sakinleri yetkililerden yardim istedi. Osmanli çesmesi yillara meydan okurcasina ayakta durmaya çalisirken, bakimsizliktan meydana gelen çatlaklar, çevresindeki moloz yiginlari ve çöpler, tarihi çesmenin gün geçtikçe ihtisamini kaybetmesine neden oluyor. Vatandaslar yetkililerden üzerinde Osmanlica kelimelerin yazilmis oldugu tarihi çesmenin aslina uygun olarak restore edilmesini istediler.

Basmagara Köyü Muhtari Ali Riza Açikel, tarihi Osmanli çesmesi ve tut agacinin 300 yil öncesinde yapildigini tahmin ettiklerini ifade ederek, “Rivayete göre, ilk kez bu suyu köyümüzde yasayan bir yasli kadin hayvanlari otlatirken yesil bitki görmüs. Tahminde bulunarak burada su vardir diyerek köylülere seslenmis. Köyünde su ihtiyaci oldugu için burayi canlandiralim diyerek köyün büyükleriyle birlikte su kuyusunu kazarak ortaya çikartmislar. O sartlarda kuyudan tasima yöntemle su getirmisler. Toprakla ayni seviyede olan kuyuya bir kadin düsmüs ve köy sakinleri kadini kuyudan çikartmislar. Daha sonra köy sakinleri bir araya gelerek tehlike saçan ve toprakla ayni seviyede kalan su kuyusunu düzenleme karari alinmis. O süre zarfinda 300 metre alana 10 ayri noktada kuyu kazarak, tünellerin topragini disariya çikartmislar ve suyu çesmeye kadar getirmisler. Çesmeden akan suyu zamaninda 50 ile 70 yila yakin kullanmislar ve zaman asimindan tünel kendini imha etmis’’ dedi.



‘‘Muhtar olduktan sonra elimi tasin altina koydum’’

Köye muhtar seçildikten sonra çesmenin onarilmasi için elinden gelenin fazlasini yaptigini söyleyen, Açikel, ‘‘ Ecdadimizin yaklasik 300 yil önce yaptigi hizmeti canlandirmak için köy hizmetlerine haber verdim ve birlikte var gücümüzle çalistik. Çesmenin onarilmasi için gelen ekiple çalistik ama çok basarili olmadi. Ecdadimizin yaptigi hizmeti canlandirirsak, yeryüzüne akitabilirsek ve onlarin tekrar amel defterini açabilirsek ne mutlu bize’’ ifadelerini kullandi.

‘‘Ecdadimizin insan gücüyle yaptigi çesmeyi günümüzün teknolojisiyle yapamadik’’

Osmanli’dan kalma tarihi çesmeye sahip çikilmadigini söyleyen Açikel, ‘‘Eski zamanda insan gücüyle yapilan çesmeyi günümüzün teknolojisiyle yapamadik. Bu tarihi su tünellerini yeniden halkin ihtiyacina sunmak istiyoruz. Bu sayede insanlarimiz eski tarihlerini unutmasinlar, ecdadimiz, bu tarihi tüneli yapmislar, biz de bu tüneli onararak hem tarihe isik tutmak, hem de suyu kullanmak istiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA