TRT'nin Yeni Dizisi 'Mehmed Açiklamasi Fetihler Sultani'nin Galasi Yapildi

Osmanli tarihinin ihtisamli hükümdarlarindan Fatih Sultan Mehmet’in hayatina isik tutacak "Mehmed: Fetihler Sultani" dizisinin galasi yapildi. Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun, "Osmanli tarihinin dogru anlasilmasi noktasinda çok önemli girisimler olsa da bir taraftan bu tarih bir yaniyla da baskilanmaya çalisilmistir. Son dönemlerde artik bu tarihle de barisildigini, bu tarihin gerçek boyutlariyla çok ciddi sekilde ortaya konmaya baslandigini büyük bir mutlulukla görüyoruz. Dolayisiyla sanatla, sinemayla tarihimizle barismamiz, tarihimizin derinliklerini, gerçegini, bütün boyutlariyla ortaya koymamiz bizim insanimiza olan bir borcumuz" dedi.

TRT'nin Yeni Dizisi 'Mehmed Açiklamasi Fetihler Sultani'nin Galasi Yapildi
TRT’nin yeni dizi projesi "Mehmed: Fetihler Sultani" ilk bölümüyle izleyiciyle bulusuyor. Osmanli tarihinin en ihtisamli hükümdarlarindan Fatih Sultan Mehmed’in hayatinin ele alinacagi dizinin galasi, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobaci ev sahipliginde Istanbul’da gerçeklesti. Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen dizinin ilk bölüm izlemesine Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun, TRT Yönetimi, dizinin yapimcisi Eyüp Gökhan Özekin, yönetmeni Safak Bal, dizinin basrol oyuncularindan Serkan Çayoglu, Selim Bayraktar, Fikret Kuskan, Tuba Ünsal, Sinan Albayrak, Seçkin Özdemir ve Il Kültür ve Turizm Müdürü Coskun Yilmaz katildi.

Ilk bölüm izlemesi öncesinde konusan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobaci, "Bu aksam bizler için çok kiymetli bir dizi projemizin "Mehmed: Fetihler Sultani" dizimizin ilk izlemesini gerçeklestirmek için bir araya geldik. Biz TRT olarak, özellikle özel kanallarin yapmakta zorlanacagi projelere odaklanmaya gayret ediyoruz. Çünkü Türkiye’nin kamu yayincisi olarak tarihimizi, milli manevi kültürel degerlerimize sahip çikmayi, ecdadimizin kahramanlik hikayelerini anlatmayi, serefli tarihimizin sanli sayfalarini ekrana getirmeyi kamu yayinciliginin bir sorumlulugu olarak görüyoruz. Dolayisiyla peygamber efendimizin müjdeledigi kutlu fethi ve onun övgüsüne mazhar olmus güzel komutan Fatih Sultan Mehmet Han’i anlatan bu dizimizin de aslinda bu kamu yayinciligi baglaminda degerlendirilmesi gerektigini düsünüyorum" seklinde konustu.



"Dizinin konusu, medeniyetler tarihi açisindan, dünya tarihi açisindan çok ama çok hayati bir aktörü esas aliyor"

Dizinin çok büyük bir proje ve ciddi bir yatirim oldugunu belirten Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun, "Dizinin konusu, medeniyetler tarihi açisindan, dünya tarihi açisindan çok ama çok hayati bir aktörü esas aliyor. Fatih Sultan Mehmet’i ve Fatih Sultan Mehmet’in, Istanbul’un fethi basta olmak üzere ortaya koydugu basarilari gösteriyor ve bunu hikaye ediyor. Bu dizi esas itibariyle, Fatih Sultan Mehmet’in, Osmanli Devleti’ni kurumsallastiran, gerçek anlamda bütün unsurlariyla devlet haline getiren bir hükümdar oldugunu anlatiyor" ifadelerini kullandi.

Tarihçi Prof. Dr. Halil Inancik’in Fatih Sultan Mehmet ile ilgili "Tarihin yetistirdigi en müstesna hükümdardir" sözlerini animsatan Altun, "Gerçekten de Fatih Sultan Mehmet, medeniyetler tarihinde bir çag açip bir çag kapatan, Istanbul’un fethini hayata geçirmis deha hükümdardir ve Fatih Sultan Mehmet’in Osmanli Devleti için ortaya koydugu, gelistirdigi yönetim sistemi uzun yillar Osmanli Devleti’nin birçok alanda ciddi kazanimlar elde etmesini beraberinde getirmistir. Dizi ilerledikçe de görecegiz ki nitekim Fatih Sultan Mehmet’in hayatina baktigimizda bunu görürüz. O dönem aslinda bugünle birçok açidan benzerlikler tasiyan da bir dönemdir ve bu yönüyle de bu dizinin çok anlamli oldugunu düsünüyorum" ifadelerini kullandi.

"Tarihimizin derinliklerini, gerçegini, bütün boyutlariyla ortaya koymamiz, bizim insanimiza olan bir borcumuz"

Sanatin ve sinemanin dilinin çok hayati oldugunu vurgulayan Fahrettin Altun, "Osmanli tarihinin dogru anlasilmasi noktasinda çok önemli girisimler olsa da bir taraftan bu tarih bir yaniyla da baskilanmaya çalisilmistir. Son dönemlerde artik bu tarihle de barisildigini, bu tarihin gerçek boyutlariyla çok ciddi sekilde ortaya konmaya baslandigini da yine büyük bir mutlulukla görüyoruz. Dolayisiyla sanatla, sinemayla, bizim tarihimizle barismamiz, tarihimizin derinliklerini, gerçegini, bütün boyutlariyla ortaya koymamiz, bizim insanimiza olan bir borcumuz esasinda. Sanatçinin da topluma olan bir borcu esasinda. Hamdolsun son dönemde bu anlamda dizilerimiz, sinema sektörümüz gerçekten giderek gelismekte ve Türkiye markasina çok ciddi yatirim yapmakta" diye konustu.

Dünya çapinda Türk dizilerine olan talebin artisindan söz eden Altun, "Bu yönüyle de gerçekten bu diziyi çok önemsiyorum. Son üç yilda, küresel alanda Türk dizilerine olan talebin yüzde 183 oraninda arttigini mutlulukla görüyoruz. Bugün, dünya yüzeyinde bir milyara yakin insan Türk dizilerini tüketmektedir ve bu çok kritik bir unsurdur. Gerçekten de bu yönüyle baktigimizda gerçek bir basariyla biz karsi karsiyayiz. Sunu da söylemek gerekir ki, bu üretimler, bizim kültürel sömürü düzenine karsi, küresel emperyalizme karsi, kültürel yozlastirma girisimlerine karsi bir direnis çabamizdir. Bu yönüyle de gerçekten bu girisimleri çok önemsiyorum" ifadelerini kullandi.

Dizide Fatih Sultan Mehmed rolüyle basrol oynayan Serkan Çayoglu ise, "Çok heyecanliyiz. Çok güzel hazirlandik. Çok ciddi bir hazirlik sürecimiz oldu, ekip olarak ve biz sette de devam ediyoruz bu hazirliga çünkü her olayla birlikte yeni seyler ögreniyoruz. Tarih danismanlarimiza danisip yeni seyler ögrenme firsatimiz oluyor. Dolayisiyla setimiz eglenceli olmasinin yani sira ayni zamanda ögretici oluyor. Bu aslinda bir oyuncu için daha keyifli de bir taraf. Psikolojileriyle, içinde bulunduklari durumla nasil bas ettiler. Örnegin Mehmed mesela küçücük bir çocukken aldigi inanilmaz bir sorumluluktan müthis bir komutana dönüsmesinin hikayesi" dedi.

Dizide Mara Hatun rolüyle yer alan Tuba Ünsal ise, "Ben Mara Hatun’u canlandiriyorum. Tarihte kadinin gücünü zarafetle birlikte çok güzel harmanlanmis enteresan bir prenses. Çünkü II. Murat’a, daha dogrusu Osmanli’da çocuk sahibi olmadan sultan olmus tek kadin karakter. Hepimiz için bu aksam sürpriz olacak çünkü biz izlemedik aylardir çalisiyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA