Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz, Londra'da Türk Toplum Ve Is Dünyasi Temsilcileriyle Bulustu

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, Ingiltere’nin baskenti Londra’da Türk is dünyasi temsilcilerinin yani sira Türk ve Kibrisli Türk toplum temsilcileriyle bir araya geldi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz, Londra'da Türk Toplum Ve Is Dünyasi Temsilcileriyle Bulustu
Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, Ingiltere’nin baskenti Londra’da temaslarina devam ediyor. Yilmaz, Türk is dünyasi temsilcileriyle Türkiye’nin Londra Büyükelçiligi rezidansinda gerçeklestirilen programda bulustu. Yilmaz yaptigi konusmada, dünyada ekonomik büyümenin ve ticaretin tarihi ortalamalarin altinda gerçeklestigini belirterek Türkiye’nin 2022 yilinda yüzde 5,5 büyüdügünü hatirlatti. Türkiye’nin ilk 9 ayda yüzde 4,7 büyüme kaydettigini bildiren Yilmaz, “Orta Vadeli Programimizda (OVP) yüzde 4,4 hedefimiz var. Son çeyrekte 3,7’lik bir büyüme gelse dahi bu hedefi yakalayacagiz” dedi.



“Türkiye ekonomisi ilk defa 1 trilyon dolar esigini asmis oluyor”

Türkiye ekonomisinin ilk defa 1 trilyon dolar esigini astigini belirten Yilmaz, “Satin alma gücüne göre dünyada 11’inci büyük ekonomiyiz. Nominal olarak da Uluslararasi Para Fonu (IMF) tahminlerine göre bu rakamlar gerçeklesirse 17’inci büyük ekonomi olarak 2023 yilini kapatmis olacagiz" ifadelerini kullandi.

Fiyat istikrari ve enflasyonla mücadeleye iliskin açiklamalar da yapan Yilmaz, OVP’de enflasyonu asagi çekmenin temel öncelik olacaginin altini çizdi. Ocak ayinda yüksek olan enflasyonun geçici bir durum oldugunu ve yil sonuna dogru daha farkli bir manzara ortaya çikacagini anlatan Yilmaz, baz etkisiyle yil ortasinda yüksek enflasyon seyrinin devam edecegini ancak yil sonunda yillik bazda belirgin bir düsüs gerçeklesecegi tahminini de bildirdi. Geçen yil sonunda cari açigini 60 milyar dolar seviyesinden 45 milyar dolar seviyelerine kadar düstügüne dikkat çeken Yilmaz, burada ihracat ve turizm gelirlerinin önemli etkisi oldugunu kaydetti.



“Bu yil da 60 milyon turist, 60 milyar dolar gelir hedefimiz var”

Yilmaz, turizmde jeopolitik risklere ve dünyadaki talep daralmasina ragmen Türkiye’nin iyi bir yil geçirdiginin altini çizerek, "54 milyar dolarin üzerinde turizm geliri, toplamda 100 milyar dolar civarinda bir hizmet gelirimiz oldu. Biz mal ticaretinde açik veren bir ülkeyiz. Hizmet ticareti ise iyi gidiyor. Bu yil da 60 milyon turist, 60 milyar dolar gelir hedefimiz var. Sadece turist sayisi artmiyor, turist basina gelirimiz de artiyor. Dolayisiyla turizm sektörümüzün katma degeri yükseliyor” dedi.



“Ticaret dengemizdeki iyilesme devam ediyor"

Yilin ikinci yarisinda dogrudan yabanci yatirimlardan da Türkiye’nin payini alacaginin altini çizen Yilmaz, "Ihracat yine bütün olumsuzluklara ragmen, Avrupa’daki duruma ragmen, 256 milyar dolar seviyesinde gerçeklesti. Bir miktar OVP’nin üzerinde gerçeklesmis oldu. Bu sevindirici. Dolayisiyla dis ticaret açigimizda bir miktar daralma söz konusu. Ocak ayinda da yüzde 3,6 ihracat artisi var. Ithalatta ise yüzde 23 civari bir azalis var. Dolayisiyla ticaret dengemizdeki iyilesme ilk aylarda da devam ediyor” dedi.

Yilmaz, OVP’de 2023 issizlik oraninin yüzde 10,1 oldugunu ancak Aralik 2023’te bunun yüzde 8,8 oraninda gerçeklestigini belirterek, "Bununla birlikte yillik bazda tek haneli olacagi kesinlesti. Özellikle genç issizliginde dört puanlik bir düsüs var. Yillik bazda bu da sevindirici. Kadinlarin isgücüne katilimda da, istihdam oranlarinda da artislar söz konusu" ifadelerini kullandi.

“Geçen sene 700 civarinda olan Türkiye’nin risk priminin 300’lere indi”

Bankacilik sektörünün uluslararasi standartlar ve kanuni gerekliliklerin oldukça üstünde olduguna isaret eden Yilmaz, ülke risk primlerinde de ciddi bir düsüs oldugunu bildirdi. Geçen sene 700 civarinda olan Türkiye’nin risk priminin 300’lere indigini anlatan Yilmaz, bunun kamunun ve sirketlerin uluslararasi finansmana daha uygun sartlarda ulasmasi bakimindan çok önemli olduguna dikkat çekti.

“Bir reform yaptiginizda 2 ila 3 yillik bir perspektifte somut bir takim sonuç görüyorsunuz”

Merkezi idarenin yol haritasinin üç ana ayagi bulundugunu ifade eden Yilmaz, ilk ayagin para politikasi oldugunu belirtti.

Türk lirasinin daha cazip hale getirecek bir politika izlendigini söyleyen Yilmaz, ikinci ayagin ise maliye politikalari oldugunu belirtti.

Para politikalari ve maliye politikalarinin koordinasyonunun da etkili sekilde yapildigina dikkati çeken Yilmaz, yol haritasinin üçüncü ayaginin yapisal reformlar oldugunu belirterek, "Ilk defa OVP’ye ek olarak yapisal reformlari koyduk ve çeyreklik bazda bir takvim de koyduk. Para ve maliye politikalarimizi yapisal reformlarla takviye ediyoruz. Yapisal reformlar derken kamuda olsun ekonominin genelinde olsun verimliligi artirici, israfi önleyici, rekabet gücünü gelistirici degisimlerden bahsediyoruz. Bunlarin iki türlü etkisi var. Biri dogrudan etki. Bir reform yaptiginizda 2 ila 3 yillik bir perspektifte somut bir takim sonuç görüyorsunuz. Ikincisi ise beklentiler kanaliyla etki. Yapisal reform yapan ülkeler, gelecek perspektifini güçlendirirler ve yatirimcilar bu ülkelere daha fazla güven duyarlar. Bu ikinci etki hemen tesir eder” dedi.



"Dünyanin en iyi planini, programini da hazirlasaniz arkasinda siyasi irade yoksa raflarda kalmaya mahkumdur”

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in güçlü bir siyasi irade olarak bu programin arkasinda durdugunu belirten Yilmaz, "Dünyanin en iyi planini, programini da hazirlasaniz arkasinda siyasi irade yoksa raflarda kalmaya mahkumdur. Bu programlarimiza Sayin Cumhurbaskanimizin güçlü bir siyasi destegi var. Biz de bu destekle bütün çalismalari sürdürüyoruz ve bunlari da hayata geçirecegiz" dedi.

AK Parti’nin göreve geldigi dönemde Türkiye’nin düsük orta gelir grubunda yer alan bir ülkeyken yüksek orta gelir grubuna yükseldigini hatirlatan Yilmaz, yüksek gelirli ülkeler sinifina yükselme hedefini bildirdi. Bunun için kisi basina düsen gelirin 15 bin dolar olmasi gerektigini söyleyen Yilmaz, "Programimizi kararlilikla uyguladigimizda 2026’da 15 bin dolara ulasabilecegimizi düsünüyoruz" dedi.

Yilmaz, tüketim agirlikli bir büyüme yerine yatirim ve ihracat agirlikli bir büyüme saglama hedefine isaret ederek, bu tür büyümenin daha kaliteli ve saglikli olacagini belirtti.

Ihracatçi ve yatirimciyi rahatlatmaya yönelik adimlara da deginen Yilmaz, "Vergi düzenimizde degisiklik yaptik. Kurumlar vergisini yüzde 25 olarak tayin ettik. Finans ve bankacilik sektörü için yüzde 30, ihracatçi firmalar için ise yüzde 20 olarak belirlendi. Dolayisiyla vergi sistemimizde de ihracatçi firmalari destekleyen bir yapi olusturduk. Bir yandan Yatirim Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) dedigimiz bir programi hayata geçirmeye çalisiyoruz. Teknolojik içerigi yüksek, cari açigi düsürücü etkisi olan projelere en az 1 milyar lira, on yila kadar vadeli, düsük faizli krediler tahsis etmeye dönük bir program" ifadelerini kullandi. Yilmaz, ihracat ve yatirima dönük desteklerin artarak devam edecegini de vurguladi.

Yilmaz, Türk ve Kibrisli Türk toplum temsilcileriyle bir araya geldi

Yilmaz, Londra’daki temaslari çerçevesinde Ingiltere’de yasayan Türk ve Kibrisli Türk toplum temsilcileriyle de bir araya geldi. Türk toplum temsilcileriyle Londra Yunus Emre Enstitüsünde gerçeklestirilen görüsmede, Türkiye’nin Londra Baskonsolosu Bekir Utku Atahan da hazir bulundu.

Yilmaz, Kibrisli Türk toplum temsilcileriyle ise Türkiye’nin Londra Büyükelçiligi Rezidansinda bir araya geldi. Görüsmeye KKTC’nin Londra Temsilcisi Çimen Keskin de katildi.

Kaynak: İHA