Tarihi Handa Dükkanlar Arasinda Kalan Türbe

Bolu’da Yukari Tashan’daki dükkanlarin arasinda bulunan Eskici Baba türbesi, görenlerin dikkatini çekiyor. Odasinin yillarca esnafin depo olarak kullandigi türbe, etkileyici hikayesiyle de özellikle turistlerin ilgi odagi oluyor.

Tarihi Handa Dükkanlar Arasinda Kalan Türbe
Bolu’da 1804’de yaptirilan ve bugün is merkezi olarak kullanilan 220 yillik tarihi Yukari Tashan’da, yillar önce bir odanin içinde türbe kesfedildi. "Eskici Baba" (kuddise sirruh) isimli zata ait oldugu ögrenilen türbe için 2011 yilinda Sebilci Mehmed Dernegi harekete geçti. Vakiflar Genel Müdürlügü’nden alinan izinle türbe gün yüzüne çikarilarak, restore edildi.

Öte yandan, Eskici Baba’nin Yukari Tashan’da ayakkabi tamircisi oldugu ve halk tarafindan da sevildigi rivayet ediliyor. Türbenin bulundugu odanin yillarca Tashan esnafi tarafindan depo olarak kullanildigi, restore edildikten sonra ise hak ettigi degere kavustugu ögrenildi.

"Eskici Baba olarak bilinen zat Tashan’in esnaflarindan"

Her yil binlerce yerli ve yabanci ziyaretçiye Bolu’yu tanitan turist rehberi Levent Kahveci, "Eskici Baba olarak zat burada ayakkabi tamirciligi yapmis. Önceden ayakkabicilara ’eskici’ adi verilirmis. Insanlar yeni ayakkabi almaktan ziyade eski ayakkabilari tamir ettirmeyi tercih ettikleri için ayakkabi tamircilerine eskici denirmis. Eskici Baba olarak bilinen zat da Tashan’in esnaflarindan" dedi.



"Sirrimiz ifsa oldu"

Eskici Baba ile ilgili rivayetler olduguna dikkat çeken Kahveci, "Vakti zamaninda buradaki esnaf hemen yan tarafta bulunan Yildirim Beyazit Cami’de ezan okundugunda dükkanlarini kapatir ve namaza giderlermis. Fakat Eskici Baba namaza gitmez, dükkaninda kalirmis. Çevredeki esnaf ’Bu eskici namaza gelmiyor’ diye kadiya sikayette bulunmus. Kadi, Eskici Baba’nin yanina gitmeleri için iki zaptiye görevlendirmis. Iki zaptiye Eskici Baba’nin yanina gelerek ’Kadi seni görmek istiyor’ demis. Eskici Baba onlarin gözlerini kapatmalarini istemis. Zaptiyeler gözlerini kapatmislar ve açtiklarinda Kabe’deler. Etraflarina saskin bir sekilde bakarlarken Eskici Baba ’Iste ben namazimi burada kiliyorum. O yüzden camiye gelmiyorum’ demis. Tekrar gözlerini kapattirmis ve açtiklarinda dükkandalar. Siki sikiya tembih etmis Eskici Baba. ’Sakin bu sirri kimseye söylemeyin’ demis. Zaptiyeler geri dönmüsler de kadiya ne anlatacaklar? Ne yapacaklar? Kadi sormus. Bakmislar birbirlerine. Kadi biraz daha sikistirinca anlatmak durumunda kalmislar. Kadi sevinmis tabii. ’Yahu bu kadar mübarek bir burada da neden tanismadik’ demis. Dükkana tekrar geri geldiklerinde Eskici Baba ’Sirrimiz ifsa oldu. Vaktimiz doldu! diyerek ruhunu teslim etmis. Ayni sekilde iki zaptiye de orada vefat etmis" diye konustu.



"Vatandaslar buraya geldiklerinde mutlaka dua eder"

Eskici Baba türbesinin çok bilinmedigini ifade eden Kahveci, "Burayi çok fazla kisi bilmez ama buraya ne zaman tur getirsek, Yildirim Beyazit Cami’nin hemen kapisinda anlatim yaparim. Tashan’dan da bahsederken burada Eskici Baba türbesinden de bahsetmeden geçmiyoruz. Vatandaslar buraya geldiklerinde mutlaka dua eder" seklinde konustu.

Kaynak: İHA