Bitlis Balina Bir Altin Ödül De Paris'ten

Fransa’nin baskenti Paris’te 45 ülkeden 200 katilimcinin katildigi uluslararasi bal yarismasinda, Bitlis bali altin ödül aldi.

Bitlis Balina Bir Altin Ödül De Paris'ten
Türkiye’nin en önemli bal merkezlerinden olan Bitlis’te, zengin floraya sahip yüksek rakimli yaylalarda üretilen bal, sahip oldugu kaliteyi de basariyla ortaya koydu. Geçtigimiz günlerde uluslararasi bal yarismalari için Paris’teki laboratuvarlara gönderilen Bitlis bali, prolin degeri, nem orani ve polen sayimi bakimindan altin bal ödülüne layik görüldü.

Yaklasik 45 ülkeden 200 aricinin katildigi bu degerlendirmede Bitlis balinin en iyi dereceyi almasi, kentteki aricilara büyük mutluluk yasatti. Bitlisli arici Serdar Naci Ersan, kentin yüksek rakimli ve zengin bitki örtüsüne sahip yaylalarinda ürettigi bal ile Paris’teki uluslararasi bal yarismasina basvurdugunu belirtti.

Ballari 2 bin 500 rakimin üzerinde olan yaylalarda ürettiklerini ifade eden Ersan, “Yaylalarimizda yaklasik bin 200 çesit bitki bulunmaktadir. Bu da balimizin kalitesini belirleyen en önemli faktörlerdir. Her asamasini organik tarim esaslarina göre üretmis oldugumuz balimiz, bu yil da Fransa’nin baskenti Paris’te altin bal ödülüne layik görüldü.

2023 yilinda Ingiltere’nin baskenti Londra’da, bu yil ise Paris’te kazandigimiz bu ödülle ilimize iki tane altin bal ödülünü getirmenin hakli gururunu yasiyoruz. Üretmis oldugumuz poliflorali yani çok çiçekli kara kovan balimiz 45 ülkeden yaklasik 200 katilimci arasindan altin bal ödülünü almayi basardi. Balimizi bu denli essiz ve kiymetli kilan en büyük faktör yaylalarimizdir. Bu yaylalarimiz bin 200 çeside yakin endemik ve tibbi, yani sifali bitki bulunmaktadir” dedi.

Kaynak: İHA