Slovenya, Israil'in Gazze'de Insan Haklarini Ihlal Etigini Savundu

Slovenya’nin Lahey Büyükelçiligi Hukuk Müsaviri Helmut Hartman, Uluslararasi Adalet Divani’nda (UAD) yaptigi konusmada, Israil’in Gazze Seridi’nde “kendi gelecegini tayin etme hakki” da dahil olmak üzere temel insan haklarini ihlal ettigini vurguladi.

Uluslararasi Adalet Divani’nda (UAD) “Israil’in isgal ettigi Filistin topraklarindaki uygulamalarinin hukuki sonuçlarina iliskin danisma görüsü” durusmalari devam ediyor. Hollanda’nin Lahey kentindeki Baris Sarayi’nda düzenlenen durusmalarin 5. gününde konusan Slovenya’nin Lahey Büyükelçiligi Hukuk Müsaviri Helmut Hartman, UAD’nin tavsiye niteliginde bir görüs bildirmesi gerektigini söyledi.

Hartman, Israil isgalinin Gazze Seridi’nde “kendi gelecegini tayin etme hakki” da dahil temel insan haklarini ihlal ettigini vurguladi. Müzakerelerin ancak mahkemenin yasal direktifleri dogrultusunda kalici bir çözüme ulasabilecegini belirten Hartman, “Israil devletinin yani sira bir Filistin devleti de var olmalidir ve Slovenya müzakere edilmis iki devletli bir çözüme olan destegini yineler” dedi.

“Kendi gelecegini tayin hakki rastgele bir hak degildir” diyen Hartman, insanlarin esit haklariyla paralel oldugunu ve genis bir uygulama alanina sahip temel bir hak oldugunu söyledi.

Hartman, “Devam etmekte olan Israil isgali, kendi gelecegini tayin etme hakkinin ve Filistin devletinin kurulmasi önünde bir engel teskil etmektedir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA