Iran'da Bir Kisi 'Ucuz Iphone' Vaadiyle 35 Milyon Dolarlik Vurgun Yapti

Iran’da bir sirket sahibi ucuza iPhone satisi vadiyle binlerce kisiyi dolandirarak 35 milyon dolar vurgun yapip ülkeden kaçti. Sirket sahibi için arama emri çikarilirken, olayla baglantili 1 kisi gözaltina alindi.

Iran’da bir kisi ucuza iPhone satacagi vaadiyle binlerce kisiyi dolandirdi. Düsük fiyata iPhone 13 satacagini iddia eden Kourosh Company adli sirketin sahibi Emir Hüseyin Serefiyan, 10 binden fazla Iranlidan cep telefonu basina 360 dolar ön ödeme aldi. Paralari topladiktan sonra yaklasik 35 milyon dolarlik bir vurgun yapip ülkeden kaçan Serefiyan hakkinda Iran polisi uluslararasi arama karari çikartirken, dolandirilan Iranlilar da paralarini geri almak için dava açti.

Iran Emniyet Genel Müdürlügü Sözcüsü Muntezir El Mehdi, Serefiyan’in 5 ay önce ülkeden ayrildigini belirterek, sirketin daha önce basörtüsü kurallarina uyulmadigi gerekçesiyle kapatildigini ancak yargi karari ile tekrar faaliyetlerine devam ettigini söyledi.



Bir kisi gözaltinda

Emniyet Genel Müdürlügü Mali Suçlar Müdürü Hüseyin Rahimi ise sirketin telefonlari piyasa degerinin altindan satmayi ve 45-50 gün içerisinde teslim etmeyi vadettigini belirterek "Serefiyan’in ülkedeki mal varliklarina el konuldu. Su ana kadar bir kisi gözaltina alindi. Satis ve tanitim için yapilan kampanyalarda ünlü isimlerin de kullanildigi görülüyor. Sosyal medya üzerinden ünlü isimler ile yapilan satis reklamlari insanlarin bu sirkete para yatirmalarina neden oldu. Reklamlarda yer alan söz konusu ünlü ve fenomen isimler hakkinda da sorusturma baslatilacak" dedi.

Kourosh Company’nin satis reklamlarinda yer alan Iranli oyuncu Ilham Hamidi ve Muhsin Efsani gelen tepkiler sonrasi yaptiklari açiklamada, "Iran halkindan özür diliyoruz, biz de kandirildik. Biz sadece tanitim kampanyasinda yer aldik ve bu bir suç degil. Sirket sahibinin ülkeden kaçmasi bizimle alakali bir durum degildir" ifadeleri kullanildi.

Öte yandan, Serefiyan’in asker kaçagi oldugunun ortaya çikmasinin ardindan Iranlilar, asker kaçagi olan bir kisinin sirket kurabilmesine de tepki gösterdi.

Yeni model iPhone yasaklanmisti

Iran, 2022’de ABD’li teknoloji devi Apple tarafindan üretilen iPhone 14 ve üzeri model telefonlarin resmi kaydi yasaklamisti. Söz konusu yasak nedeniyle ülkede iPhone 13 model telefonlar piyasa degerinin çok üstünde satilmaya baslandi.
Kaynak: İHA