Putin Açiklamasi 'Uzaya Nükleer Silah Konuslandirilmasina Karsiyiz'

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, “Uzaya nükleer silah konuslandirilmasina daima kategorik bir sekilde karsiydik ve simdi de karsiyiz” dedi.

Putin Açiklamasi 'Uzaya Nükleer Silah Konuslandirilmasina Karsiyiz'
Rus ordusunun Ukrayna’nin Donetsk bölgesindeki Avdiyivka sehrini ele geçirmesinden sonra Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile Rusya Savunma Bakani Sergey Soygu, Kremlin Sarayi’nda bir araya geldi. Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy’in Ukrayna birliklerine geri çekilme emri verdigi yönündeki açiklamasina cevap veren Putin, “Ukrayna birliklerine çekilme emri verdiginde askerleri zaten kaçiyordu” dedi.

Avdiyivka kentindeki zaferin daha da genisletilmesi gerektigini ifade eden Putin, “Bu basarinin daha da gelistirilmesi gerekiyor. Bu adimlarin iyi hazirlanmasi personel, silah, teçhizat ve mühimmatla güvence altina alinmasi gerekiyor” dedi.



“Uzaya nükleer silah konuslandirilmasina karsiyiz”

ABD basinindaki "Rusya’nin uzaya nükleer silah konuslandirmayi planladigi" yönündeki iddialara deginen Putin, “Bizim durusumuz açik ve seffaftir. Uzaya nükleer silah konuslandirilmasina daima kategorik bir sekilde karsiydik ve simdi de karsiyiz. Bu alanda var olan tüm anlasmalara uyulmasini degil, ayni zamanda ortak çalismalarin güçlendirilmesini defalarca teklif ettik” dedi.



“Senatörleri ve kongre üyelerini korkutarak fonlarin tahsilini saglamak istiyorlar”

Soygu da kendilerinin böyle bir operasyon içerisinde olmadigini tekrarlayarak, “Bunu onlar da çok iyi biliyor. Ancak yine de gürültü çikartiyorlar. Sadece Ukrayna için degil, ayni zamanda Rusya’yi stratejik olarak yenmek için senatörleri ve kongre üyelerini korkutarak fonlarin tahsilini saglamak istiyorlar” dedi.



Rusya’nin uzaya nükleer silah konuslandirdigi iddialari

ABD Temsilciler Meclisi Istihbarat Komitesi Baskani Mike Turner’in geçtigimiz günlerde gündeme getirdigi "ciddi ulusal güvenlik tehdidi" sonrasi ABD basininda "Rusya’nin uzaya nükleer silah konuslandirmayi planladigi" yönünde haberler yer almisti. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Iletisim Koordinatörü John Kirby, söz konusu ulusal güvenlik tehdidinin Rusya’nin gelistirdigi uydulari hedef alma kabiliyetine iliskin bir teknoloji oldugunu belirtmis, bu sistemin nükleer silah ya da nükleer kabiliyet olarak degerlendirilip degerlendirilmeyecegi konusunda yanit vermekten kaçinmisti. Kirby, "Öncelikle bu konuslandirilmis aktif bir kabiliyet degil. Rusya’nin bu kabiliyetin pesinde olmasi endise verici olsa da, kimsenin güvenligine yönelik acil bir tehdit söz konusu degil. Insanlara saldirmak ya da Dünya’da fiziksel yikima neden olmak için kullanilabilecek bir silahtan bahsetmiyoruz” demisti.
Kaynak: İHA