ABD'den BM Güvenlik Konseyi'ne Gazze Çagrisi

ABD, Israil-Hamas savasinda geçici ateskes çagrisinda bulunan ve Israil’in Gazze’nin güneyindeki Refah’a kara harekatina karsi çikan alternatif bir karar taslagini Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’ne sundu.

Israil’in Gazze’ye yönelik saldirilari devam ederken simdiye kadar Israil’e verdigi askeri destekle bilinen ABD’den ilk niteliginde bir adim geldi. ABD, geçici ateskes çagrisinda bulunan ve Israil’in Gazze’nin güneyindeki Refah’a kara harekati yapmasina karsi çikan alternatif bir karar taslagini Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne sundu. BM Güvenlik Konseyi’ne “Tüm rehinelerin serbest birakilmasi formülüne dayali olarak Gazze’de mümkün olan en kisa sürede geçici bir ateskese destek verme” çagrisi yapilan taslakta, “Gazze’ye insani yardim saglanmasinin önündeki tüm engellerin kaldirilmasi” gerektigi ifade edildi. “Mevcut kosullar altinda Refah’a yönelik büyük bir kara harekatinin sivillerin daha fazla zarar görmesine ve potansiyel olarak daha fazla insanin yerinden edilmesine yol açacagi” belirtilen taslakta, böyle bir hamlenin “bölgesel baris ve güvenlik üzerinde ciddi etkileri olacagi ve bu nedenle mevcut kosullar altinda böylesine büyük bir kara harekâtina girisilmemesi gerektigi” vurgulandi. Bazi Israilli bakanlarin Yahudi yerlesimcilerin Gazze’ye tasinmasi yönündeki çagrilarini kinayan ve Gazze’de uluslararasi hukuku ihlal edecek her türlü demografik ya da bölgesel degisiklik girisimini reddeden taslakta, “herhangi bir tarafin kuracagi sözde tampon bölgeler ile sivil altyapinin yaygin ve sistematik sekilde yikilmasina yol açacak ve Gazze topraklarini geçici ya da kalici olarak daraltacak her türlü eyleme” karsi olundugu ifade edildi.

ABD Cezayir’e veto sinyali vermisti

Israil’in Gazze’ye yönelik saldirilarinda 29 bini askin sivil hayatini kaybetmis, birçok kisi kayip olarak kayitlara geçmisti. Israil’in yaklasik 1.4 milyon Filistinli’nin sigindigi Refah’a kara harekati yapma plani, bölgedeki insani krizi daha da kötülestirecegi gerekçesiyle uluslararasi endiselere yol açmisti. Son olarak Cezayir, yaklasik 2 hafta önce Israil-Hamas savasinda insani ateskes talep eden bir karar taslagini BM Güvenlik Konseyi’ne sunmustu. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield ise taslagin esir takasi konusundaki “hassas müzakereleri” tehlikeye atabilecegini belirterek veto sinyali vermisti.
Kaynak: İHA