B Sinifi Ehliyet Ile 125 Cc Ve Alti Motosiklet Kullanma Sartlari

Karadeniz Sürücü Kurslari Dernek Baskani Hasan Guda, B sinifi otomobil ehliyeti bulunan herkesin motosiklet süremeyecegine dikkat çekerek, önemli uyarilarda bulundu.

B Sinifi Ehliyet Ile 125 Cc Ve Alti Motosiklet Kullanma Sartlari
B sinifi ehliyet olarak adlandirilan otomobil ehliyetiyle 125 cc’ye kadar motor hacmine sahip motosikletleri kullanabilmenin önünü açan düzenleme, Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girdi. Bu düzenleme ile B ve üzeri sinif sürücü belgesi olanlar harç ödemeden veya sürücü belgelerini degistirmeden A1 sinifi olarak adlandirilan 125 cc’ye kadar motor hacmine sahip motosikletleri kullanabilecek. Baskan Hasan Guda, ’her B sinifi ehliyet sahibinin motosiklet sürebilecegi’ düsüncesinin dogru olmadigini ifade ederek, tamamlanmasi gereken eksikleri siraladi.

“B sinifi ehliyeti olanlar da sürücü kursuna gelip kayit olmak zorunda”

Otomobil ehliyeti bulunanlarin da motosiklet kursuna para yatirip kayit olmasi gerektigini ifade eden Hasan Guda, “B sinifi ehliyeti olanlarin 125 cc’ye kadar motosiklet sürmesini kapsayan yönetmelik henüz yayinlanmadi. Yönetmelikte en az 2 yillik B sinifi ehliyeti olmak sartinin yer alacagini biliyoruz. Ayrica geriye dönük 5 yil içerisinde 2918 sayili Kanun’a istinaden daha önce sürücü belgesi geçici veya daimi olarak geri alinmamis olacak. Bu kriterleri tamamlayan motosiklet sürücüsü adaylari, sürücü kurslarina gelerek ’A1’ sinifi ehliyet kursuna kayit olacaklar. Kursta direksiyon egitimi aldiktan sonra bu A1 sertifikasini ehliyete isletmeden motosiklet kullanabilecekler” dedi.



“Otomobil sinifi ehliyeti olanlar 2 bin 250 TL maliye harci ödemeyecek”

B sinifi ehliyeti olanlarin yeni düzenleme ile elde ettikleri avantaji da aktaran Guda, “Otomobil sürücü ehliyetine sahip bir kisi 125 cc motosiklet kullanmak için gerekli olan ekipman, teçhizat, bel kemeri gibi özellikleri bilemez. O nedenle sürücü kurslarina kayit olmak zorundalar. B sinifi ehliyeti olanlarin yeni kanun düzenlemesi ile en büyük avantaji 2 bin 250 TL’dir. Hiç ehliyeti olmayan biri, ehliyeti isletmek için 2 bin 250 TL maliyeye ödeme yapiyor. B sinifi ehliyeti olanlar ise bu 2 bin 250 TL’yi ödemeden, yani A1 sertifikalarini isletmeden motosiklet kullanabilecekler. Su anda motosiklet için sürücü kursu bedeli 6 bin TL. Hiç ehliyeti olmayanlar ilave olarak 2 bin 250 TL’de maliyeye harç ödüyorlar” diye konustu.

Kaynak: İHA