Terör Örgütü DHKP/C'ye Agir Darbe Açiklamasi Tutuklananlar Arasinda Örgütün Kilit Isimleri Yer Aliyor

Terör örgütü DHKP/C tarafindan Çaglayan’da bulunan Istanbul Adliyesi önündeki kontrol noktasina düzenlenen terör saldirisiyla ilgili baslatilan sorusturmada 48 süphelinin tutuklandigi bildirildi. 48 süpheli adli kontrol sartiyla serbest birakilirken, tutuklananlar arasinda etkili eylem talimati ile hareket ettikleri anlasilan örgütün kilit isimleri yer aliyor.

Çaglayan’daki Istanbul Adliyesi girisinde düzenlenen saldirida dügüm çözüldü. Sol terör örgütü DHKP/C’ye mensup iki hücre üyesi tarafindan polis kontrol noktasina düzenlenen terör saldirisiyla ilgili baslatilan sorusturmada yakalanan 96 süpheli dün sabah saatlerinde adliyeye sevk edildi.

Önemli isimler cezaevine konuldu

Gece yarisina kadar devam eden durusma, 01.15’te sona erdi. 96 süpheliden 14’ü ‘anayasal düzeni ortadan kaldirmaya tesebbüs etme’ ve ‘nitelikli kasten öldürme’, 33’ü ‘silahli terör örgütüne üye olma’, 1’i ‘örgüte yardim etme’ suçlarindan olmak üzere 48 zanli tutuklandi. Geri kalan 48 süpheli hakkinda ise adli kontrol hükümleri uygulanarak saliverilirken, öldürülen örgüt üyesi Pinar Birkoç’un eylem esnasinda 13. Agir Ceza Mahkemesinde durusmada yargilamasi bulunan kardesinin de eylem ile irtibatli oldugu degerlendirilerek, anayasal düzeni ortadan kaldirmaya tesebbüs etme suçundan tutuklanmasina karar verildigi belirtildi.

Ayrica menfur saldiri sonrasinda sosyal medya hesaplarindan provakatif paylasimlar yaptiklari saptanan kisiler ile ilgili yürütülen sorusturma çerçevesinde kolluk kuvvetlerince gözaltina alinarak mahkemeye çikarilan 6 süpheliden 5’inin de tutuklanarak cezaevine gönderildigi aktarildi. Toplam tutuklanan süpheli sayisi ise 54 olarak kaydedildi.

Eyleme iliskin yürütülen sorusturmada, tutuklananlar arasinda etkili eylem talimati ile hareket ettikleri anlasilan örgütün kilit isimleri bulunuyor.

Mahkeme heyetinin tutukladigi süpheliler arasinda DHKP/C’nin Türkiye sorumlusu oldugu iddia edilen C.E.’nin esi örgütün Istanbul sorumlusu oldugu ileri sürülen G.E., Mart 2018’de Lübnan’da gözaltina alindigi öne sürülen, DHKP/C örgütü yöneticisi olmak suçlamasiyla yargilanan A.Ö., saldiri esnasinda öldürülen DHKP/C militani Pinar Birkoç’un ablasi N.B., Ocak 2015’te Dolmabahçe Sarayi önünde saygi nöbeti tutan askerlere yönelik saldiri yapan hücre üyesi Firat Ö.’nün kuzeni olan ve örgütün Hatay sorumlusu olarak gösterilen, geçmis dönemlerde Suriye’de bomba ve silah egitimi aldigi iddiasiyla sorusturma geçiren örgüt sorumlusu S.Ö.’nün de tutuklanan isimler arasinda yer aldigi ögrenildi.

Yine Istanbul Adliyesi’ne yönelik terör saldirisi sorusturmasinda mahkemeye sevk edilip tutuklanan 48 süpheli arasinda 22 yil önce 10. Cumhurbaskani Ahmet Necdet Sezer tarafindan 2002 yilinda cezaevindeyken affedilen M.Ö. isimli örgüt üyesi de yer aliyor. Geçmiste bir çok örgütsel faaliyetlere katildigi gerekçesi ile hüküm giyen M.Ö., cezaevinde ölüm orucuna girdigi dönemde 10. Cumhurbaskani Ahmet Necdet Sezer tarafindan 2002 yili Ocak ayinda affedilmisti. Örgüt üyesi Ö.’nün, 22 yil önce ölüm orucu sirasinda yakalandigi wernicke-korsakoff sendromu nedeniyle affedildigi ifade edildi.
Kaynak: İHA