Sap Asilama Kampanyasi Basladi

Düzce’de Hayvan hastalik ve zararlilari ile mücadele programi çerçevesinde büyükbas hayvanlara yönelik olarak düzenlenen “Baskin Sap Asilama Kampanyasi" basladi.

Sap Asilama Kampanyasi Basladi
Düzce Il Tarim ve Orman Müdürü Esra Uzun, büyükbas hayvanlara yönelik asi kampanyasinin basladigini bildirerek “Bakanligimiz tarafindan ülke genelinde bölgesel risklerin azaltilmasina dayali sap hastaliginin kontrol ve eradikasyon projesinde uygulamaya konulan hayvan hastalik ve zararlilari ile mücadele programi dogrultusunda il genelinde büyükbas hayvanlara yönelik baskin sap asilama kampanyasi baslamistir. Kampanyayla birlikte 2 aylik yasin üzerindeki tüm sigir ve manda cinsi hayvanlar sap hastaligina karsi asilanacaktir. Kurban Bayrami öncesi ilkbahar döneminde ilimizdeki büyükbas hayvanlari tekrar asilayarak Kurban Bayrami’ni hayvan hastaliklari yönünden sikintisiz bir sekilde atlatmayi planliyoruz" dedi.



Cezasi var

Sap hastaliginin ülke ekonomisine de olusmus etki ettigini isaret eden Uzun “Çift tirnakli hayvanlarda görülebilen salgin ve bulasici, viral bir hayvan hastaligidir. Sap hastaligi ölümlere sebebiyet vermesinin yani sira, bu hastalik nedeniyle olusan et, süt gibi verim kayiplari yetistiricilerimizi ve ülke ekonomimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Çok hizli bir bulasma ve yayilma gösteren sap hastaliginin ve neden oldugu ekonomik kayiplarin önlenmesi için büyükbas hayvanlarin 2024 yili için 3 dönemde olmak sap hastaligina karsi asilanmasi gerekmektedir. Hayvanciliktan beklenilen verimin alinabilmesi için bulasici hayvan hastaliklariyla mücadele etmek büyük önem arz etmektedir. Yetistiriciler tarafindan hayvanlarina sap asilamasi mecburidir. Yetistiricilerimizin sap asilama kampanyasi ile ilgili Müdürlügümüzce yapilacak duyurulari dikkate almalari ve hayvanlarini sap hastaligindan korumak için en etkin ve ucuz yöntem olan asilama hususunda duyarli olmasi gerekmektedir. Büyükbas hayvanlardan asi yapilmayanlara nakil izni verilmeyecektir, hayvansal üretimin desteklenmesi kapsaminda verilen buzagi desteklemeleri için de ayni sekilde sap asilama sartinin aranmakta olup, ayrica hayvanlarini asilatmadan imtina eden yetistiricilere ilgili kanun maddesince idari para cezasi verilecek” ifadelerinde bulundu.

2024 yili süresince Sap Asilama Programi dönemlerinde 57 bin 480 adet büyükbas hayvanin asilanmasi ve 21 bin buzaginin küpe takilmak suretiyle tanimlanarak kayit altina alinmasi planlandi.
Kaynak: İHA