Gümüshane'deki Durmuslu Selalesi Buz Tuttu

Gümüshane’nin Torul ilçesinde bulunan ve 50 metreden suyu yere dökülen 5 katli Durmuslu Selalesinin buz tutan görüntüsü büyüledi.

Gümüshane'deki Durmuslu Selalesi Buz Tuttu
Ilçeye bagli Gülaçar köyü sinirlarinda yer alan ve bugüne kadar varligindan pek haberdar olunmayan Durmuslu Selalesi, kis mevsiminde olunmasina ragmen akan suyunun damlalarinin biriktirdigi buz kütleleriyle görenleri mest ediyor.

Geçtigimiz günlerde gerçeklesen kar yagisinin ardindan geceleri hava sicakliginin sifirin altinda 15 derecelere kadar düstügü bölgede donan selalenin görüntüsü Pamukkale travertenlerini andirdi.

Toplam 5 katli olarak en son noktaya dökülen ve her bir döküldügü noktanin devasa buz kütleleriyle kaplandigi selale Sinop’taki Erfelek Selalelerine de benzetildi. Binlerce yildir akarak dev ana kayayi 5 ayri katmanda oyan suyun dökülmeye basladigi ve toprakla bulustugu yerin arasindaki mesafenin 50 metreden fazla oldugu degerlendiriliyor.

Bahar aylarinda arkasindaki vadiden gelecek sularla birlikte oldukça coskulu akmasi beklenen selalenin yakininda terk edilmis bir mahalle ve sapel bulundugunu kaydeden fotograf sanatçisi ve dagci Samet Çelik, arkadaslariyla birlikte geldigi selaleden çok etkilendigini söyledi.



“Traverten gibi bir görüntü sunuyor ve bu manzara bizi mest etti”

Ilk kez gittikleri selaleye güçlükle ulastiklarini fakat alternatif ve rahat bir yolun kesfini de yaptiklarini belirten Çelik, “Gülaçar Köyü Ramadanli mevkiinde dogada yemek yapan bir arkadasimiz daveti üzerine buraya geldik. Selaleye biz Ramadanli Selalesi dedik ama köylüler Durmuslu Selalesi diyormus. Yerden yüksekligi yaklasik 50-60 metre diyebiliriz. Gerçekten dogayla bütünlesmis buzullarla güzel bir görüntü sunuyor. Mevsim itibariyle kis oldugu için suyunun biraz az olmasi, havanin da aksamlari soguk olmasindan dolayi buz kütleleri traverten gibi bir görüntü sunuyor ve bu manzara bizi mest etti, geldigimize degdi” dedi.



“Selale terkedilmis mahalleyle planlanarak turizme kazandirilmali”

Tarihi ve dogal güzellikleriyle turizmde adeta kesfedilmeyi bekleyen Gümüshane’deki bu selalenin Ikisu-Siran karayoluna çok yakin bir noktada oldugunu ve biran önce yanindaki terkedilmis mahalleyle birlikte planlanarak turizme kazandirilmasi gerektigini ifade eden Çelik, “Her mevsim suyunun aktigini ve ilkbaharda daha çok aktigini ögrendik. Ilimizde bu tür yerlerin kesinlikle turizme kazandirilmasi gerektigini düsünüyoruz. Buradaki 5 katli selale, Sinop’taki Erfelek Selalesi’ne benziyor ve yillardir aka aka kayalari asindirarak bu sekilde gelmis. Ben gerçekten çok güzel oldugunu düsünüyorum ve herkesi buraya davet ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA