'Beyaz Altin' Tasköprü Sarimsagi Toprakla Bulusuyor

Çiftçisinin ‘beyaz altin’ olarak adlandirdigi Tasköprü sarimsaginin ekim zamani basladi. Dünyanin en kaliteli sarimsagi olarak gösterilen Tasköprü sarimsaginin ekiminde çalisan kadinlar, sarimsaklari elleriyle toprakta bulusturuyor.

'Beyaz Altin' Tasköprü Sarimsagi Toprakla Bulusuyor
Dünyanin en kaliteli sarimsagi olarak gösterilen uluslararasi cografi isaretli Tasköprü sarimsaginin ekimi basladi.

Türkiye Istatistik Kurumunun verilerine göre Türkiye’nin yüzde 25’lik ihtiyacini karsilayan Tasköprü sarimsagi, 4 binden fazla ailenin geçim kaynagi oluyor. Mart ayinin ortasina kadar ekimi devam edecek olan Tasköprü sarimsaginin, verimi arttirdigi gerekçesiyle el ile geleneksel usullerle dikimi yapiliyor. Ilçede günlük 600 liralik yevmiyeyle çalisan kadinlar, sarimsaklari elleri ile toprakla bulusturuyor. Yaklasik 25 bin dekar alanda ekilmesi hedeflenen Tasköprü sarimsaginin hasadi ise Temmuz ayindan itibaren yapilacak.

"Elimizle diktigimizde verim daha iyi oluyor"

Sarimsak ekiminin ilçede yasayan kadinlara da is kapisi oldugunu belirten Aliye Güllü, "Sarimsak sezonumuz basladi.

Iki gündür ekim yapiyoruz. Bildiginiz gibi sarimsagimiz dünyaca ünlüdür. Ben ekip baskaniyim. Ekibimle birlikte dikimini yapiyoruz. Daha sonra çapalamasini yapacagiz. 10 ay boyunca böyle çalisiyoruz. Traktörle verim olmuyor. Elimizle diktigimizde verim daha iyi oluyor. 5 Subat’ta basliyoruz, Mart ayina kadar devam ediyor. Beyaz altin dedigimiz sarimsagimizi topragimizla bulusturuyoruz. Insallah bol kazanç olur. Allah köylüye versin, onlar da bize versin. Kardes gibi çalisiyoruz. 10 ay boyunca biz normal sigortali çalisan gibi maas aliyoruz. Günlük yevmiyemiz 600 lira. Sökümde biraz daha zam yapmayi düsünüyoruz” dedi.

Kaynak: İHA