Asirlik Gelenek Gelecek Için Ilmek Ilmek Isleniyor

Kuzey Adana’nin bir zamanlar en degerli el dokumasi kilimler yeniden kadinlarin elinde ilmek ilmek isleniyor. Eskiden her evde üretilen simdi unutulmaya yüz tutan geleneksel el sanati olan el dokumasi Adana kilimleri yeniden dokuma tezgahlarinda yerini aldi.

Asirlik Gelenek Gelecek Için Ilmek Ilmek Isleniyor
Bölgede özellikle Bahçecik kilimi olarak birçok ilden eskiden kapis kapis alinan el yapimi kilimler simdi yeniden bölgenin en degerlisi olmak için üretiliyor. Makamlara duvar halisi olarak hazirlanan hediyelik kilimleri kursiyerler yakinlarina hediye olarak da dokurken üretime kazandirilarak yeniden bölge ekonomisine kazandirilmasi hedefleniyor.

Kozan’da Hayat Boyu Ögrenme Merkezinde dokuma egitmeni Hatice Ünsal, “Adana’nin özellikle Toroslar bölgesinde geçmiste her evde dokunan el yapimi kilimlerini yeniden üretime kazandirmak için çalisiyoruz. Önceden agaç dokuma tezgahlarinda dokunurdu. Bölgede her ev hanimi yaparken bu asirlik gelenek unutulmamasi nesillere aktarilmasi için yeniden üretiyoruz ve kursiyerlerimize ögretiyoruz. Bu kilim özelligi tek tek ilmek ilmek isleniyor. 12 kursiyerimiz var ögrencilerimiz genelde kendilerine dokuyor ama amacimiz bu degerli sanati el emegini dünyaya tanitmak” dedi.

Kursiyer Fatma Atas, çocuklugundan beri bu sanati yaptigini belirterek, “Atalarimizdan emanet bir el sanati ve ben hacdan gelen arkadaslarima yeni gelinlerimize ev hediyesi olarak veriyorum. Bu sanatin gelecege aktarilmasi bizleri mutlu ediyor ”diye konustu.

Sevim Ilhan da bu kilim dokumanin atalarindan miras oldugunu söyleyerek, “Bu Bahçecik kilimi çok degerli Kayseri’den gelip satin alirlardi. Köylerden Adana merkeze gidince yapan pek kalmadi” dedi.

Firdevs Yagbasan unutulan mesleklerin yeniden gün yüzüne çiktigi ifade ederek, “Kök boyalarla bu kilimin hazirlanmasi degerli yapiyor. Bu sanatin gelecek nesillere aktarilmasi önemli. Bahçecik kilimi çok degerli yün kilimler artik çok degerli” diye konustu.

Kaynak: İHA