Ahmet Mutlu Açiklamasi 'Bu Yil Kisir Döngüydü'

Dogu Karadeniz Balikçi Kooperatifleri Birligi Baskani Ahmet Mutlu, av sezonunda bu yil kisir döngü oldugunu belirterek, “Palamudun olmayisi istavritin son zamanlarda yani bu günlerde biraz daha canli olusu birazcik kurtardi diyelim çok da tatmin edici degil” dedi.

Ahmet Mutlu Açiklamasi 'Bu Yil Kisir Döngüydü'
Dogu Karadeniz Balikçi Kooperatifleri Birligi Baskani Ahmet Mutlu, 2023-2024 balikçilik av sezonunu degerlendirdi. Sezon basinda palamut avciliginin az olmasinin balikçiligi olumsuz yönde etkiledigini dile getiren Mutlu, “Su anda her ne kadar istavrit avi var ise sezon basinda palamut ve istavrit avciliginin olmayisi balikçilarimizi bayagi etkiledi. Daha sonrasinda baslayacak olan hamsi vardi hamside de aslinda piyasa anlaminda istenilen verimi alamadigimizi düsünüyorum. Hamsi bol hamsi bol söylentiyle bu isler olmuyor zaten. Balikçiligin bir nebze kurtulmasinda is anlaminda dökme hamsinin olmasi yani fabrikalara verilen hamsiden dolayi birazcik balikçi kendini toparladi ve daha sonra da yurt disinda Gürcistan olmak üzere buralarda tekneler kismetini aramaya çalisiyorlar. Bana soracak olursan kisir döngüydü bu yil. Palamudun olmayisi istavritin son zamanlarda yani bu günlerde biraz daha canli olusu birazcik kurtardi diyelim çok da tatmin edici degil. Yüzdeye vursak yüzde elli bile olmaz. Bir kisim tekne kendini kurtardi digerleri bana göre zor durumda” seklinde konustu.



“Birakan tekneler var”

Sezonun bitmesine yaklasik 2 ay kalmasina ragmen denizlerde baligin olmayisi nedeniyle bazi teknelerin paydos verdigini kaydeden Mutlu, “Birakan tekneler var. Su anda çalisan tekneler var ama çalisan teknelerde 20-30-50 kasa ile kendini tatmin eden degil. Hopa’da bir grup arkadasimiz evinin önünde Çarsibasi’nda birkaç tekne, Fatsa’da, Persembe’de, Sinop’ta birkaç tekne. Istavrit avciligi var ama bizim girgir avciliginin istenilen verimde degil bir kismi da birakti desem yeridir” diye konustu.



“Hamsinin Gürcistan’a ya da diger yerlere gitmesinde en büyük etken iklimsel olay”

Türkiye içerisindeki balikçilikta son yillara göre bir azalma oldugunu vurgulayan Mutlu, “Asiri avcilik, asiri avcilik deniliyor. Iklimler böyle gittigi sürece isinma böyle gittigi sürece baligin göçünü zaten isinmadan dolayi hizli bir sekilde baligi resmen gönderiyoruz. Bu da bizim elimizde olan bir sey degil. Asiri avciligin payi var midir? Yüzde ise yüzde 10’u da asiri avciliktir ama bunu yüzde yüz asiri avciliga baglamakta yanlis olur. Iklimlerin çok büyük etkeni var. Hamsinin Gürcistan’a ya da diger yerlere gitmesinde en büyük etken iklimsel olay. Günde ortalama 12-15 mil yol gidiyor o da gündüz avciligi yapmadigimiz halde. Demek bir daha yapsak belki 20-30 mil gidecek ve çok çabuk bizim bölge sinirlarimizi terk etmis olacak bu da balikçiligin azalmasina neden oluyor. Iklimsel ve diger faktörler önemli diye düsünüyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA