Sariyer'de Kiliseye Silahli Saldiri Olayina Iliskin Yeni Detaylar Ortaya Çikti

Sariyer’de Santa Maria Kilisesi’nde 1 kisinin ölümüyle sonuçlanan silahli saldiri olayina iliskin detaylar Savciligin sevk yazisinda ortaya çikti. Yazida, süphelilerin kilisede bulunanlara yönelik ates etmeye devam etmek istedigi ancak tabancinin ara ara tutukluluk yaptigi, bazi süphelilerin Kayseri’de örgütsel toplanti yapmis olabilecekleri ve 1 süphelinin kilisede yüksek sesle bir seyler söyledigi ancak ne söylediginin belirlenemedigi kaydedildi.

Sariyer’de bulunan Santa Maria Kilisesi’nde 28 Ocak’ta ’Pazar Ayini’ sirasinda kar maskeli 2 süpheli, dua edenlerin üzerine silahla ates açmis, kursunlarin hedefi olan 52 yasindaki Tuncer Cihan yasamini yitirmisti. Olaya iliskin yapilan operasyonlarda saldiriyi gerçeklestiren Tacikistan uyruklu Amirjon K. ve Rusya uyruklu David T.’nin de aralarinda bulundugu 60 süpheli gözaltina alinmisti. 26 süpheli sinir disi edilmek üzere Il Göç Idaresi Müdürlügü’ne teslim edilirken, Emniyetteki islemleri tamamlanan 34 süpheli ise Çaglayan’da bulunan Istanbul Adalet Sarayi’na sevk edilmisti. Burada 18 Cumhuriyet Savcisi’nin görevlendirmesiyle yaklasik 7 buçuk saat ifade veren süphelilerden 13’ü ’silahli terör örgütüne üye olmak’ suçundan, 21’i ise ’silahli terör örgütüne üye olmak’ ve ’tasarlayarak kasten öldürme’ suçlarindan tutuklama talebiyle nöbetçi hakimlige sevk edildi.

Detaylar sevk yazisinda ortaya çikti

Olaya iliskin detaylara Savciligin sevk yazisinda ulasildi. Sevk yazisinda, olay günü Santa Maria Kilisesi (Meryem Ana Dogus Kilisesi) adli ibadethanede rahiple birlikte yaklasik 31 kisinin ‘Pazar Ayini’ yaptiklari, olay öncesi, olay yerinden kesif yaptiklari ve DEAS silahli terör örgütü üyesi olduklari belirlenen süpheliler Amirjon K. ve David T.’nin otomobille olay yerine geldikleri anlatildi.

Kilisede bulunanlara ates etmeye devam etmek istedigi ancak tabancanin ara ara tutukluluk yaptigi aktarildi

Süphelilerin otomobili yakin bir bölgeye biraktiktan sonra taninmamak için yüzleri maskeli sekilde ve tabancalarla kilise kapisina geldiklerinin belirtildigi sevk yazisinda, bu sirada Tuncer Cihan’in kiliseden içeriye girdigi, kiliseye önden giren süpheli David T.’nin tabancasinin kabzasi ile Cihan’in kafasina vurdugu sonra kilisede bulunanlara hedef gözetmeksizin ates etmeye basladigi aktarildi. Daha sonra süpheli David T.’nin Cihan’in kafasina ates ederek olay yerinde öldürdügü, kilisede bulunanlara yönelik ates etmeye devam etmek istedigi ancak tabancanin ara ara tutukluluk yaptigi kaydedildi.

Kilisede yüksek sesle bir seyler söyledigi ancak ne söylediginin belirlenemedigi kaydedildi

Sevk yazisinda, süpheli David T.’nin kilise içerisinde yüksek sesle bir seyler söyledigi ancak kamera kayitlarinin sesli kayit yapmamasi ve kilisedekilerin de süphelinin konustugu dili anlamamasi nedeniyle ne söylediginin tespit edilemedigi de belirtildi. Diger süpheli Amirjon K.’nni de kilisede ayinde bulunanlara yönelik hedef gözetmeksizin ates ettiginin ve tabancasinin ara ara tutukluluk yaptiginin belirtildigi sevk yazisinda, Cihan disinda ölen ya da yaralanan olmadigi, süphelilerin ise kiliseden çikarak olay yerine geldikleri otomobille olay yerinden kaçtiklari kaydedildi.

Süphelilere araç temin eden; saklanma ve barinma gibi ihtiyaçlarini karsilayan ve olay öncesinde 2 süpheli ile baglantili olduklari tespit edilen kisilere yönelik operasyon yapildiginin aktarildigi sevk yazisinda, olay sonrasi ormanlik alanda tabancaya ait kabza, sürgü, sarjör, sarjör kabagi ile kamufle amaçli giydikleri maske, mont gibi kiyafetlerin ele geçirildigi kaydedildi.

Kayseri’de örgütsel toplanti yapmis olabilecekleri kaydedildi

5 süphelinin, süpheliler David T. ve Amirjon K. ile birlikte hareket ettiklerinin degerlendirildiginin aktarildigi sevk yazisinda, olaydan önce bu 5 süphelinin Kayseri’ye gittikleri, birkaç süpheliyle daha bulustuktan sonra orada Amenullah Haci adli kisiye ait mekanda konakladiklari belirtildi. Tüm süphelilerin Kayseri’de içerigi tespit edilemeyen ve örgütsel oldugu degerlendirilen toplanti veya etkinlik yapmis olabileceklerinin degerlendirildigi kaydedildi.

2 süphelinin baglantili olduklari degerlendirilen kisilerin yakalandiginin aktarildigi sevk yazisinda, Andrei Guzun adli süphelinin, hakkinda ‘’Türkiye’de bulunan DEAS’in sözde sorumlularindan olan ve Türkiye’de eylem yapmak için kendisine bagli unsurlara izin veren" seklinde bilgiler bulunan Adam Abu-Darrar Al-Shishani kod adli kisi olabileceginin degerlendirildigi de belirtildi.

Eylemden sonra sakallarini kestigi belirtildi

2 süphelinin kullandiklari araci belirlenemeyen bir noktada olay sonrasi terk ettiklerinin aktarildigi yazida, ayrica süphelilerden ele geçirilenler arasinda tiras makinesi ile yeni kesilmis uzun sakallarin bulundugu, süpheli David T.’nin ise eylemden sonra uzun sakalli oldugu ancak yakalandigi sirada sakallari kesilmis halde oldugu kaydedildi. Süpheli David T.’nin , sakalini yakalanmamak için kestigi de kaydedildi.

Kuran-i Kerim içerisinde ikamet belgesi bulundugu kaydedildi

Sevk yazisinda 2 süphelinin ikamet adreslerinden birinde yapilan aramalarda Kuran-i Kerim içerisine gizlenmis süpheli Amirjon K.’ye ait ikamet izin belgesinin elde edildigi, ayrica saldiriya iliskin DEAS terör örgütüne arka çikan yayinlar yapan bir sitede konuya iliskin paylasim yapildigi ve eylemin DEAS terör örgütü tarafindan üstlendigi belirtildi. Öte yandan 2 süphelinin, örgütün eylemi üstlendigi paylasimda resmi bulunan sahislar olduklari da belirtildi.
Kaynak: İHA