Saglik Çalisanlari Zorlu Cografyada Ev Ev Dolasip Tarama Yapiyor

Van’da koruyucu saglik hizmeti çalismalarini sürdüren ekipler, zorlu cografyada karli yollari asarak ulastiklari evlerde hastalarin gerekli taramalarini yapiyor.

Saglik Çalisanlari Zorlu Cografyada Ev Ev Dolasip Tarama Yapiyor
Van Il Saglik Müdürlügü tarafindan olusturulan mobil saglik ekipleri, olumsuz hava sartlarina ragmen yürüttügü koruyucu saglik hizmetleriyle hastalarin takdirini kazaniyor. Doktor, hemsire ve yardimci personelden olusturulan mobil ekip, Tusba ilçesine bagli Çitören Mahallesi’nde saglik sorunlari nedeniyle hastaneye gidemeyen hastalari evlerinde muayene ediyor. Koruyucu saglik hizmeti sunan ekipler, araçlarin kardan dolayi gidemedigi bazi evlere ise yürüyerek ulasmaya çalisiyor. Ekipler, ulastiklari hastalarin tansiyon, seker ölçümü ve gerekli kanser taramalarini yapiyor. Öte yandan hastaya ulasmada zaman zaman zor anlar da yasayan saglik ekipleri, karli yola saplanan araci iterek kurtarmaya çalisti.

IHA muhabirine konusan Aile Hekimligi Uzmani Dr. Sümeyra Nizam, koruyucu saglik hizmetini hem merkezde hem de kirsalda aile hekimleriyle koordineli sekilde yürüttüklerini belirtti.

Bu çerçevede diyabet, hipertansiyon, kronik hasta ve kanser taramalari yaptiklarini ifade eden Dr. Nizam, “Cografyamizdaki zorluklardan dolayi koruyucu saglik hizmetlerini köylere giderek yapiyoruz. Kanser Erken Teshis, Tarama ve Egitim Merkezi (KETEM) personelimizin çalismalari kapsaminda meme kanseri, serviks kanseri ve kolon kanseri gibi taramalarimizi yapiyoruz. Taramalari köylerimize hastalarimizin yaninda giderek yapiyoruz” dedi.



“Tarama sayesinde 15 kanser hastasi kurtuldu”

Mahallesinde yapilan saglik taramasi sayesinde 15 kanser hastasinin tespit edildigine dikkat çeken Çitören Muhtari Mustafa Abali ise “Bu kanser hastalari erken teshis sayesinde kurtuldular. Bazen yollar kapali oluyor ve o zor sartlarda gelip hastalarimizin kontrollerini yapiyorlar. Bu hizmeti sunan Saglik Bakanligina ve saglik ekiplerine tesekkür ederiz” diye konustu.

Hizmetten duyduklari memnuniyeti dile getiren hastalar da bölgede çetin geçen kis sartlarina ragmen saglik ekiplerinin evlerine gelerek kendilerine saglik hizmeti verdigini kaydetti.

Kaynak: İHA