Prof. Dr. Sagdan Baskaya Açiklamasi 'Türkiye'de Kurt Popülasyonu Hizla Artiyor'

Dogu Karadeniz’de son günlerde artan kurt saldirilari ile ilgili konusan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayati Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Sagdan Baskaya, “Bu mevsimde Kurt saldirilari çokça karsimiza çikmaya basladi. Türkiye’de kurt bol ve popülasyonlari azalis egiliminde degil, aksine belli bölgelerde artis egiliminde. Böyle olunca da saldirilar kaçinilmaz oluyor ”dedi.

Prof. Dr. Sagdan Baskaya Açiklamasi 'Türkiye'de Kurt Popülasyonu Hizla Artiyor'
Dogu Karadeniz’de kurt saldirilari küçükbas hayvan yetistiricilerini tedirgin etmeye basladi.

Son olarak Trabzon’un Arakli ilçesinde son bir aydir artarak yasanan kurt saldirilari sonucu toplam 52 adet küçükbas hayvan ahirlarinda kurt saldirilari sonrasinda telef olurken, 8 hayvan ise bu saldirilardan yarali kurtuldu.

"Kurt popülasyonlarini dengede tutmak gerekiyor"

Yasanan saldirilarin yaninda kurtlarin kuduz hastaliginin yayilmasinda da etkili oldugunu belirten Prof. Dr. Sagdan Baskaya, kurt popülasyonlarini dengede tutmak gerektigine dikkat çekti. Baskaya, “Türkiye’de ne kadar kurt var ? Türkiye’deki kurt popülasyonu ne durumda ? dünyadaki kurt popülasyonu ne durumda? Buna baktigimiz zaman dünyada bu hayvanin yaygin bir tür oldugunu görmekteyiz. Kuzey Amerika’da, Avrupa’da, Asya’da, Arap yarimadasi dâhil olmak üzere kurt dünyada yaygin bir tür ve bulundugu bölgelerde de popülasyonlari duragan durumda yani ne artis egilimi gösteriyor ne de azalis. Ancak Türkiye’de kurtlar bol ve popülasyonlari azalis egiliminde degil aksine belli bölgelerde artis egiliminde. Böyle olunca da saldirilar kaçinilmaz oluyor” diye konustu.



"Hayvanciligi gelistirmek isterken karsimiza kurt sorunu çikiyor"

Hayvanciligi gelistirmek isterken ortaya Kurt sorunu çiktigini ifade eden Baskaya, “Bu saldirilar sonrasi çiftçimiz, hayvancilik yapanlar çok zarar görüyor. Hayvanciligi gelistirmek isterken bir de karsimiza kurt sorunu çikiyor. Kurt’a karsi çoban köpekleri besliyor veya çobanlarimiz çesitli tedbirler aliyor yine de kurt popülasyonlarinin fazla oldugu yerlerde dünyanin gelismis ülkelerinde yapilan yirticiyla mücadelenin yapilmasi gerekiyor. Biz bunu Yaban Hayati Ekolojisi Yönetimi Bölümü olarak öneriyoruz, bir uzman hoca olarak öneriyorum. Ancak kamuoyunda karsiniza STK’lar çikiyor. Ayni STK’larin yurt subeleri var, Amerika subeleri var. Orada yirticiyla kontrol mekanizmasi islerken yirticiya karsi mücadele yapilirken, bizde tam tersini önerebiliyorlar. Bir baska derdimiz de, kurtlar kuduz tasiyan bir tür oldugu için sikinti olusturuyorlar. Basibos köpeklerle, çakallarla da çiftlesebiliyorlar bu basibos köpek sorunu bu sefer kurtlarla beraber sarmal hale gelmis durumda. Yaban hayatinda dogada basibos köpekler ayni kurtlar gibi sürüler olusturmus durumda” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA