Bozcaadali Turizmcilerden 'Airbnb Yasasi'na Destek

Çanakkale’nin Bozcaada ilçesinde turizmciler, Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan hazirlanan ve Resmi Gazete’de yayimlanarak 1 Ocak’ta yürürlüge giren ‘Airbnb Yasasi’na destek verdi. Adali turizmciler, ‘Airbnb Yasasi’nin uygulanmasi halinde turizm sezonunda kaçak konaklamanin önüne geçilerek, adanin tasima kapasitesi, güvenlik ve vergi gibi sorunlarin önüne geçilebilecegini belirttiler.

Bozcaadali Turizmcilerden 'Airbnb Yasasi'na Destek
Dar sokaklarinda eski Rum evleri, deniz ürünleri restoranlari, Türkiye’nin en iyi korunmus tarihi kalesi, bakir koylari, temiz ve buz gibi denizi yaninda Istanbul’a

olan yakinligi nedeniyle pek çok kisinin tercih ettigi Bozcaada, yaz kis tatilcilerin gözdesi olmaya devam ediyor. Resmi yatak kapasitesi 4 bin 500 olan Bozcaada, son yillarda resmi olmayan konaklama tesisleri ile birlikte günde yaklasik 20 bin yerli ve yabanci turisti agirliyor. Kaçak konaklamadan sikayet eden Bozcaadali turizmciler, 1 Ocak’ta yürürlüge giren ‘Airbnb Yasasi’ ile turizm sezonunda kaçak konaklamanin önüne geçilerek, tasima kapasitesi, güvenlik ve vergi gibi sorunlarin önüne geçilebilecegini dile getirdiler.

Bozcaada Belediye Baskani Hakan Can Yilmaz, “Turizm bölgelerinde sorun haline gelmeye baslamisti. Su anda yönetmelik ve yasalasma süreci tamamlandi. Yeni oldugu için de büyük ihtimal biz bu yasanin uygulamasina da bu sene sahit olacagiz. Burada kiralanacak evler için belirli kriterler getiriliyor. Birincisi fiziki sartlar için belirli kriterlere sahip olmasi gerekiyor. Ikincisi mutlaka bakanliktan bir izin ve bir sertifikasinin olmasi gerekiyor. Bu sertifikanin da tesisin girisinde mutlaka hem misafirin hem de denetleyicinin görebilecegi alanda olmasi gerekiyor. Üçüncü sahsa kiralanamamasi gibi çok önemli bir detay var. 5 bagimsiz bölümün olusmasi halinde ruhsat zorunlulugu getiriliyor. Bunlarin hepsinin denetimi de bakanlik tarafindan yapiliyor. Küçük yerlesim yerlerinde de bakanligin temsilcileri, ilçelerde kaymakamliklar, illerde valiliklerin denetlemesi gerekiyor“ dedi.

Belgesiz ve izinsiz evlerini günlük ya da kisa süreli kiraya verenler için ciddi agir sonuçlari olacak yaptirimlari oldugunu vurgulayan Baskan Yilmaz, yönetmeligin uygulanabilmesi ile Bozcaada’da tasima kapasitesini belirleyebileceklerini, belediyenin içme suyu, atik suyu ve kati atik gibi islerinin organize edilebilmesi, vergisiz kaçak isletmelerin önüne geçilerek vergiye tabi tutulmasi, hem yerel hem de kamu yönetiminin önümüzdeki süreçte yapacagi planlamalarla kaç kisiye hizmet verilebilecegi, kolluk ve saglik hizmetlerinde ne kadar istihdama gerek oldugu gibi birçok konuda yarar saglayacagini belirtti.

Yeni yönetmeligi Bozcaada halki ve turizmci olarak destekledigini ifade eden isletmeci Burak Aktan ise, “Bu yasa ile Bozcaada konaklamasindaki kapasitemizin ne kadari otel, pansiyon, tinyhouse ve airbnb olduguyla ilgili elimizde bir envanter olur. Biz de hazirligimizi, planimizi ona göre yapariz. Eger master planda yer almasi gerekiyorsa da burada ona göre yer alir. Bozcaada’da buna göre bir isletme kapasitesi de belirlenmis olur” diye konustu.

Bozcaadali isletmeci Emrah Ataol, “Kim nerede hangi sartlarda konakliyor, bunun kaydi hiçbir sekilde tutulamiyordu. Bakanlik tarafindan bunlarin kayda alinmasi Bozcaada için de çok sevindirici bir gelisme. Sartlarini tasiyan herkesin bu belgeyi almasi gerektigini düsünüyorum. Hem kayit altina alinacak, hem vergi ödenecek, hem de güvenlik konusunda bir zafiyet yasanmayacak. Bence sartlarini tasiyan herkesin bu belgeyi almasi lazim. Çünkü sikayet söz konusu oldugunda çok ciddi yaptirimlari var” seklinde konustu.

Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan hazirlanan ‘Airbnb Yasasi’ olarak bilinen konutlarin turizm amaçli kiralanmasi hakkindaki hukuki düzenlemeler, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüge girdi. (7464 sayili Kanun, 2 Kasim 2023 tarihli ve 32357 sayili Resmi Gazete’de yayimlandi) Yönetmelik, konutlarin turizm amaçli kiralanmasina iliskin genel esaslara, izin belgesi düzenlenmesine, idari yaptirimlara ve turizm amaçli kiralanan konutlarin tabi olacagi mevzuata iliskin hükümleri kapsiyor. Yönetmelige göre kiralanacak konut bir binanin dairesi ise, izin belgesi alinabilmesi için binadaki tüm kat maliklerinin oy birligi ile onayin bakanliga ibraz edilmesi zorunlu. Kiralanan konutlarin girislerine bakanlik tarafindan nitelikleri belirlenmis plaketler asilacak. Bakanliktan belge almadan konutlarini kiraya verenler en düsük 100 bin TL’den baslayan idari cezalarla karsilasacak. Bu süre içerisinde de izin belgesi için 15 günlük süre taninacak. Bu sürenin sonunda belge almadan faaliyetine devam edenler için 500 bin TL, bunun sonunca verilen 15 günlük ek izin sonunda belgesini almayanlara 1 milyona kadar idari para cezasi verilecek.
Kaynak: İHA