Beyin Ve Omurilikteki Tehlike Açiklamasi Boyun Fitigi

Klasik boyun fitigi belirtilerinin yani sira farkli sikayetlerin de hastaliga isaret ettigini belirten Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahi Dr. Bilgehan Bilge, boyun fitigi ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Dr. Bilge, “Boyun agrisi, boyundan omuza veya kola yayilan agri, kol veya elde uyusma, kol, el veya el parmaklarinda güçsüzlük belirtilerinin yani sira bas agrisi, bas dönmesi, kalp ritminde bozulma gibi farkli sikayetler de ortaya çikabiliyor” ifadelerini kullandi.

Beyin Ve Omurilikteki Tehlike Açiklamasi Boyun Fitigi
Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahi Dr. Bilgehan Bilge, boyun fitiginin teshisinde geçmisten günümüze yasanan teknolojik evrimi degerlendirerek hastalik hakkinda bilgilendiren açiklamalarda bulundu. Yarim yüzyil öncesinde tanisi konulabilen ancak görüntülenemeyen "hayalet" hastaligin, teknolojik ilerlemelerle nasil net bir sekilde teshis edilebilir hale geldigine dikkat çeken Dr. Bilge, geçmisteki teshis yöntemleri ve günümüzdeki gelismeler hakkinda bilgi verdi.

Teknolojik gelismeler ve boyun fitigi tanisi

Dr. Bilgehan Bilge, geçmiste hekimlerin hastalarinin sikayetlerini basit röntgen görüntüleri üzerinden degerlendirdigini ve "boyun fitigi" teshisi koyuldugunu belirterek, “O dönemde klasik röntgen görüntüleri sadece kemikleri gösteriyordu ancak boyun fitigi, kikirdak ve yumusak dokulari etkileyen bir hastalik. Bu nedenle hastaligin dogru teshis konulmasi zordu. Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) cihazinin devreye girmesiyle boyun fitigi daha net bir sekilde görüntülenebildi ve bu gelismeler, toplumda boyun fitigi hastaliginin patlamasina neden oldu” ifadelerini kullandi.

Klasik boyun fitigi belirtilerini siralayan Dr. Bilgehan Bilge söyle konustu:

“Boyun agrisi, boyundan omuza veya kola yayilan agri, kol veya elde uyusma, kol, el veya el parmaklarinda güçsüzlük. Ancak bu belirtilerin yani sira bas agrisi, bas dönmesi, kalp ritminde bozulma gibi farkli sikayetler de ortaya çikabiliyor. Boyun fitigi hastalarina günümüzde MR cihazlari sayesinde dogru teshis konulabiliyor. Bu teknoloji hastaligin neden oldugu sikayetleri belirlemenin yani sira kalici tedaviye de imkan taniyor.”

Omurilik ve boyun fitigi iliskisi

Boyun fitiginin omuriligi etkileyerek çesitli sikayetlere sebep oldugunu belirten Istanbul Beykent Üniversitesi Tip Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dali Baskani Dr. Ögr. Üyesi Bilgehan Bilge, “Hastalar genellikle bas agrisi, bas dönmesi, iç kulak tuzlarinda dengesizlik, kalp ritminde bozulma gibi sikayetlerle basvuruyor fakat hipotansiyon, hipertansiyon ataklari, barsak çalismasinda düzensizlik, terleme bozukluklari, dikkat daginikligi, uyku bozukluklari gibi çesitli belirtiler de görülebilir” dedi.

Kaynak: İHA