Ticaret Bakanliginca E-Ticaret Sektöründeki 58 Firmaya 86,2 Milyon Lira Ceza Kesildi

Ticaret Bakanligi, e-ticaret sektöründeki 58 firmaya, toplam 86 milyon 274 bin 994 TL idari para cezasi uygulandigini bildirdi.

Ticaret Bakanliginca E-Ticaret Sektöründeki 58 Firmaya 86,2 Milyon Lira Ceza Kesildi
Bakanliktan yapilan açiklamada, zaman ve mekan sinirlamasini tüketiciler nezdinde ortadan kaldiran mesafeli sözlesmelerin, teknolojinin hizli gelisimi ve tüketici aliskanliklarinin degisimiyle daha çok tercih edilir hale geldigi ifade edildi. Söz konusu degisimlere bagli olarak gelisen bu alanin, tüketici çikarlarini zedeleyecek problemleri de beraberinde getirdigi aktarilan açiklamada, bu kapsamda, ilgili kanun ve Mesafeli Sözlesmeler Yönetmeligi hükümlerinin firmalarca dogru uygulanmasinin önemli olduguna isaret edildi.

"Tüketici basvurulari degerlendirilerek siki sekilde denetleniyor"

Açiklamada, piyasada, faaliyetlerini elektronik ticaret yöntemiyle sürdüren bazi firmalarin, kötü niyetli ve hukuka aykiri uygulamalarinin Bakanlikça incelendigine dikkati çekilerek, su ifadelere yer verildi:

"Bu dogrultuda öncelikli olarak enflasyonist ortamda piyasadaki hizli fiyat dalgalanmalarina da bagli olarak firmalar tarafindan ’stokta ürün bulunmamasi’ sebep gösterilerek yapilan haksiz siparis iptalleri, satisa sunulan mal ve/veya hizmetlerin firmalar tarafindan taahhüt edilen yahut yasal olarak belirlenmis ifa sürelerinin asilmasi, tüketicilerin cayma hakki kullanimina halel getirilmesi ve tüketiciler tarafindan cayma hakki kullanildigi takdirde, bedel iadelerinin tüketicilere mevzuata uygun surette yapilmamasi gibi hususlar öne çikiyor. Tüketicilerin haklarini zedeleyici her türlü hukuka aykiri eylem hem bakanligimiz tarafindan resen hem de Bakanligimiza CIMER, e-Devlet, yazili basvuru ve ’Bakana Ulasin’ kanallari araciligiyla ulasan tüketici basvurulari degerlendirilerek siki sekilde denetleniyor."

Bu dogrultuda, bakanlik tarafindan mesafeli sözlesme yöntemi kullanarak tüketiciler ile sözlesme akdeden firmalarin mevzuata aykiri is ve eylemleri nedeniyle geçen yil 58 firmaya 86 milyon 274 bin 994 lira idari para cezasi uygulandigi bildirildi.

8 firma hakkinda bassavciliga bildirim yapildi

Açiklamada, 5 firma hakkinda elektronik ticaret faaliyetlerini sürdürmek amaciyla kullandiklari internet adreslerine iliskin "erisimin engellenmesi" karari verildigini aktarilarak, sunlar kaydedildi:

"Dolandiricilik suçu kapsaminda oldugu degerlendirilen 8 firma hakkinda, cumhuriyet bassavciligina bildirim yapildi. Öte yandan, halihazirda 25 firmanin inceleme ve denetim süreci devam ediyor. Mesafeli sözlesmelere iliskin denetimlerin etkin ve yaygin sekilde 2024 yilinda da devam etmesi ve yasanabilecek tüketici magduriyetlerinin en üst seviyede önüne geçilmesi hedefleniyor."
Kaynak: İHA