Kis Aylarinin Vazgeçilmezi Bitkisel Çaylara Yogun Ilgi

Kilis’te soguk havalarin etkisiyle hastaliklardan korunmak isteyen vatandaslar, bitki çayi almak için aktarlara akin etti. Aktarlarda kis çaylarini tercih eden vatandaslar, ihlamur, zahter, zencefil, tarçin, kusburnu, nane limon gibi bitkilerle hazirlanan karisimlar yogun ilgi görüyor.

Kis Aylarinin Vazgeçilmezi Bitkisel Çaylara Yogun Ilgi


Hava sicakliklarinin düsmesiyle birlikte nezle, grip, soguk alginligi ve bronsit gibi hastaliklar artis gösterdi. Vatandaslar bagisiklik sistemlerini dinç tutmak için aktarlarda bulunan sifali bitkilere yogun ilgi gösteriyor. Bitkisel kis çaylarinin geçen sene 17 TL’den satilirken bu yil fiyati ise 25 TL’den alici buluyor.

‘‘Evimizden kis çaylari eksik olmuyor’’

Kis aylarinda hava sicakliklarinin kuru ve soguk geçtigi için vatandaslarin grip oldugunu söyleyen Gönül Sayan, ‘‘Kilis’te çok fazla yagis olmadigindan ve kis aylarinda kuru bir havasi oldugu için genelde çocuklar grip, bogaz agrisi, hirlama ve bogazda siskinlik oldugu için ihlamur ve kekik gibi kis çaylari tercihimiz oluyor. Kilis’te genelde herkesin evinde özellikle kekik ve ihlamur gibi kis çaylarini evimizden eksik etmiyoruz. Çocuklarim kis çaylarini çok sevdigi için her zaman aliyoruz’’ dedi.



‘‘Soguk aylarda en iyi gelen sey kis çaylari’’

Kilis’te 20 yildir aktar Bitki Uzmani Ahmet Dokuzluoglu, ‘‘Kilis’te kis aylarinda genelde soguk ve sicak olarak kis çaylari tüketiliyor. Bogaz sisligi, iltihap ve grip gibi sikayetleri olan vatandaslar, bitki çaylarini tercih ediyor. Soguk ve rüzgarin sert geçtigi zamanlarda insan vücudu bakteri üretmedigi için bitkisel ilaçlar iyi geliyor. Grip vakalarina kis çaylari, bogaz agrilarina sirke çesitleri iyi gelirken, çam kozalak macunlari ise öksürük sikayetlerine iyi geliyor. Kis aylarinda grip gibi hastaliklara en iyi gelen çaylar ise zencefil, tarçin, karanfil, hatmi çiçegi ve hibiskus çiçegi gibi bitkiler etkili oluyor’’ seklinde konustu.



‘‘Bitki ilaçlarina talep suan çok yogun’’

Kis çaylarina talebin çok fazla oldugunu belirten Dokuzluoglu, ‘‘C vitamini eksikligine hibiskus çiçegi çok iyi geliyor. Zahter ve ihlamur, bogazda iltihap oldugu zaman vücuttaki bakterileri götürüyor. Çam kozalagi pekmezleri ise soguk alginligi öksürük, enfeksiyon ve bogaz sisligini keserek etkili oluyor’’ ifadelerini kullandi.

‘‘Kis aylarinda bitkisel sabunlar tercih ediliyor’’

Kilis’te kis aylarinda soguk esen rüzgardan dolayi vatandaslarin el çatlamalarina sabun önerdigini dile getiren Dokuzluoglu, ‘‘Rüzgarli havalarda elimizin dis bölgesinde ise deri çatmalari meydana geliyor. Eldeki deri çatlamalari sikayeti için de Hatay’in Antakya ilçesinde özel olarak yaptirdigimiz defne, zeytin, kükürtlü ve katran yagli olarak hazirlanan sabunlari müsterilerimize tercih ediyoruz. Sabunlarin faydalari ise egzama, mantar, kasintiya, deride yarilma ve saçlardaki kepege iyi geliyor’’ diye konustu.

Kaynak: İHA