Gebelikte Asiri Bulanti Ve Kusma Hayati Tehlike Olusturabilir!

Gebelikte ortaya çikan bulanti ve kusma, birçok anne adayinin günlük yasantisini olumsuz etkileyen bir durum olarak kendini gösterdigini belirten Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Esra Arik, kilo kaybi ve sinir sistemini etkiledigi için hayati tehlike olusturabilecegini söyledi.

Gebelikte Asiri Bulanti Ve Kusma Hayati Tehlike Olusturabilir!
Daha ileri boyutlari hastanede tedavi gerektiren siddetli bulanti-kusma durumu hiperemezis gravidarum olarak adlandirildigini ifade eden Medicana Bursa Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Esra Arik, "Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte gebelige bagli yükselen hormonlarin olusturdugu asiri reaksiyonlara bir de duygusal sebepler eklenirse klinik tablolar ortaya çikabiliyor. Genellikle gebeligin ilk üç ayinda ortaya çikan hiperemezis gravidarum durumunun dördüncü aydan sonra yavas yavas azalarak kaybolmaktadir. Tedavide alinabilecek basit önlemlerin basinda stresten mümkün oldugunca uzak durmak geliyor. Gün içinde dinlenmek ve sik sik az az beslenmek gerekiyor. Çünkü uzun süreli açlik bulanti ve kusmayi tetikliyor. Bulanti ve kusma genelde sabah saatlerinde meydana geldiginden sabah yataktan kalkmadan beyaz leblebi ya da çubuk kraker yemek tavsiye ettigimiz yöntemlerden, yemek aralarinda sivi alimini artirmak ve bulantiyi tetikleyen agir kokulara örnegin; parfüm, yemek, sigara gibi kokulara maruz kalmamaya çalismak gebeler için önem arz ediyor" dedi.

Anne adaylarinin bulanti-kusma sikayetlerini dindirmek adina zaman zaman antiemetik denen, kusma sinir merkezlerini etkileyen ilaçlara basvurduklarini söyleyen Arik, annenin genel yasantisi bulanti ve kusmalara bagli olarak bozuluyorsa, durum kilo kaybina sebep oluyorsa, hayati tehdit edecek bir duruma mahal vermemesi açisindan hastanede serum tedavisi uyguladiklarini söyledi.

Hastanede serumlarla anne adayina seker ve b vitamini gibi takviyeler yapilarak süreci daha kolay atlatmalari saglandigini ifade eden Arik, "Gözden kaçan bir durum olarak dis temizligine de önemli. Annelerimizin çürük olusumu gibi durumlarla karsilasmamalari için dislerine her zamankinden daha iyi bakmasini öneriyoruz, ayrica kusmalardan sonra dislerini firçalayip, agizlarini çok iyi çalkalamalari yeni bir bulanti sebebi olusturmamasi bakimindan çok önemli" diye konustu.

Kaynak: İHA