OYAK Çimento, Antalya'daki Üretim Sahasini Yeniden Dogaya Kazandiriyor

OYAK Çimento, 2014-2017 yillari arasinda Antalya’da üretim çalismalari yürüttügü alani tekrar dogaya kazandiriyor. OYAK Çimento’nun binlerce fidani ve tohumu toprakla bulusturdugu Rehabilitasyon Bölgesi’nin, yaban hayati ilan edilen bir alanda yürütülen ilk rehabilite çalismasi olma özelligini tasidigi belirtildi.

OYAK Çimento, Antalya'daki Üretim Sahasini Yeniden Dogaya Kazandiriyor
Karbon azaltim faaliyetlerine 2020 yilinda hiz veren OYAK Çimento, iklim degisikligine bagli riskleri odagina alarak hazirladigi 2050 yol haritasi kapsaminda çalismalarini sürdürüyor.

Çevreci yaklasimini üretim faaliyetlerinin merkezine koyan sirket, bu dogrultuda sektörde önemli çalismalar gerçeklestiriyor. Gelecek nesiller ve yaban hayatinin korunmasi için elini tasin altina koyan sirket, bu dogrultuda Antalya Rehabilitasyon Bölgesi’ndeki çalismalarina devam ediyor. 2004-2017 yillari arasinda söz konusu alanda üretim faaliyetlerini yürüten OYAK Çimento, 3 yildan daha uzun süredir bölgenin tekrar dogaya kazandirilmasi için çalisiyor. 19,31 Ha (hektar) büyüklüge sahip Antalya Rehabilitasyon Bölgesi’nin, yaban hayati ilan edilen bir alanda yürütülen ilk rehabilite çalismasi olma özelligini tasidigi belirtildi.

Madencilik faaliyetleri sonucunda, arazinin dogaya yeniden kazandirilmasi için yürütülen çalismalar dogrultusunda, öncelikli olarak sev açilari, kademe ve basamak boyutlari uzun süreli stabilite dikkate alinarak yapildi. Sert zeminde 4 metre araliklarla 1 metre derinliginde kiricilarla açilan çukurlar toprak ile doldurularak; 3 bin 562 adet kizilçam, 3 bin 150 adet fistik çami, 480 adet defne, 392 adet keçiboynuzu, 93 adet servi, bin 194 adet zakkum, 3 bin 200 adet lavanta ve 20 adet badem türünün yani sira yaban hayat için meyveli agaç çesitleri dikildi. 200 kg kizilçam tohumunun da atildigi bölgeye, ayrica fidanlarin su ihtiyaçlarini karsilamak amaci ile 12 bin metre damlama su sistemi dösendi. Ayni zamanda, yaban hayvanlari için alana iki adet dört metrekarelik su havuzu da insa edildi.

Karbon azaltim faaliyetlerine 2020 yilinda hiz veren OYAK Çimento’nun, bu kapsamda sirketlerin küresel sicaklik artisini 1,5 derece ile sinirlandirmak için bilime dayali hedefleri belirlemek adina ihtiyaç duydugu kriterleri bir araya getiren “Net-Zero” (Net-Sifir) taahhüdünü Türkiye’de veren ilk çimento sirketi oldugu belirtildi.

Geçtigimiz günlerde “Net-Zero” taahhüdü SBTi tarafindan tescillenen sirket, sürdürülebilirlik alaninda son bes yilda önemli yatirimlar gerçeklestirdi. Alternatif ham madde ve yakit kullaniminin artirilmasi, klinker kullanim oraninin azaltilmasi, termal enerji verimliligi, yenilenebilir enerji kullaniminin artirilmasi ve yeni nesil teknolojilerin kullanilmasi, OYAK Çimento’nun “Net Zero” yaklasimindaki temel stratejileri olusturuyor.
Kaynak: İHA