Bakan Göktas Açiklamasi 'Birlikte Mücadele Ederek Bu Insanlik Disi Sorunu Çözüme Kavusturacagiz'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, ‘Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Veri ve Istatistik Istisare Toplantisi’na baskanlik etti. Bakan Göktas, “Birlikte mücadele ederek bu çag ve insanlik disi sorunu çözüme kavusturacagiz” dedi.

Bakan Göktas Açiklamasi 'Birlikte Mücadele Ederek Bu Insanlik Disi Sorunu Çözüme Kavusturacagiz'
Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Veri ve Istatistik Istisare Toplantisi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas’in baskanliginda Ankara’da gerçeklestirildi.

75. Yil Huzurevi Yasli Bakim ve Rehabilitasyon Merkezi Toplanti Salonu’nda düzenlenen toplantida, sivil toplum kuruluslarinin (STK) ve kamu kurumlarinin temsilcileri yer aldi. Bakan Göktas toplantida yaptigi konusmada, Dünya Saglik Örgütü’nün (DSÖ) 2021 yilinda yayimladigi rapora göre dünyada her üç kadindan birinin siddete maruz kaldigini vurguladi. Kadin haklarina saygi duymak ve siddeti önlemenin sadece bir sorumluluk degil, ayni zamanda bir insanlik görevi oldugunu kaydeden Bakan Göktas, “Bugün hala kadina yönelik siddetle mücadeleyi konusuyor olmak ve bu gerçeklerle yüzlesiyor olmak, bir kadin ve bir anne olarak beni derinden yaraliyor” dedi.



“Ölçemediginizi yönetemezsiniz”

Yönetim bilimlerinde kullanilan “ölçemediginizi yönetemezsiniz” sözünü hatirlatan Bakan Göktas, Bakanligin politikalarini olustururken verilerden en üst seviyede yararlanmayi amaçladiklarini ifade etti.

Bakan Göktas, kadina yönelik siddeti sadece fiziksel siddet olarak görmemek gerektiginin altini çizerek, “Psikolojik, fiziki veya ekonomik olarak bir kadina zarar vermeyi içeren her türlü eylemi insan hakki ihlali temelinde degerlendirip, mücadelemizi bu kapsamda yürütmeliyiz. Istatistiklere yansiyan ve bizleri derinden üzen bu durumu degistirmek için önemli adimlar atiyoruz. Çalismalarimizi, bu alanda temel politika önceliklerimizi ortaya koyan ve yol haritalarimiz olan ‘Ulusal Eylem Planlari’ çerçevesinde yürütüyoruz. 4. Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Ulusal Eylem Plani kapsaminda yillik planlarimizi Adalet, Içisleri, Milli Egitim, Saglik Bakanliklari ve Diyanet Isleri Baskanligi ile hazirliyoruz. Mücadelemizin uzun soluklu olacagi bilinciyle temel kanunlarimizda yasal düzenlemeleri yaparak, önemli bir esigi astik. Bu sürece bilhassa özel sektörün katilimini saglamak amaciyla sendikalar ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi is birliginde protokoller hazirladik” seklinde konustu.



“Siddet Uygulayanlara Yönelik Psikososyal Destek Hizmetlerinin Modellenmesi Projesi’ni hazirliyoruz”

Türkiye’nin 81 ilinde 149 kadin konukevi, 82 SÖNIM ve 410 Sosyal Hizmet Merkezi olmak üzere toplam 641 sosyal hizmet kurulusu ile çalismalarin sürdürüldügünü vurgulayan Bakan Göktas, “Kadin konukevlerinde farkli ihtiyaç gruplarina sunulan hizmetlerin kalitesini artirmak amaciyla 15 ilde 17 kadin konukevini ihtisaslastirdik. Siddet magdurlarinin etkin korunmasina yönelik Içisleri ve Adalet Bakanligi ile yürüttügümüz elektronik kelepçe uygulamasini ülke genelinde yayginlastirdik. 11 dilde destek veren KADES mobil uygulamasi ve Alo 183 Sosyal Destek Hatti ile daha ulasilabilir hale getirdik. Siddet uygulayanlarin tekrar siddete yönelmesini önlemek amaciyla da iyilestirme ve destek programlarini hayata geçirmeyi planliyoruz. Bu kapsamda ‘Siddet Uygulayanlara Yönelik Psikososyal Destek Hizmetlerinin Modellenmesi Projesi’ni hazirliyoruz” ifadelerini kullandi.

“Bu insanlik disi sorunu çözüme kavusturacagiz”

Kadina yönelik siddetle mücadelenin topyekun yürütülmesi gereken bir mücadele olmasi gerektigini sözlerine ekleyen Bakan Göktas, “Birlikte çalisarak her alanda yapacagimiz köklü çalismalarla bu küresel sorunun çözümünü kolaylastiracagimiza inaniyorum. Konusmamin basinda defalarca dile getirdigim gibi kadina yönelik siddetle mücadelede birlikte hareket etmek ve farkli alanlari ayni hedefe dogru harekete geçirmek önemlidir. Devletimizin tüm kurumlari, akademi dünyasi, sivil toplum kuruluslari, medya camiasi hep birlikte mücadele ederek bu çag ve insanlik disi sorunu çözüme kavusturacagiz. Cumhuriyetimizin ikinci asrinin ilk yillarinda atacagimiz dirayetli adimlarla, alacagimiz etkin kararlarla kadina yönelik siddet meselesini ülkemizin gündeminden sonsuza dek çikaracagimiza inaniyorum. Cumhurbaskanimizin sikça kullandigi ‘Türkiye Yüzyili kadinlarin yüzyili olacaktir’ ifadesini mücadelemizin vizyonu olarak kabul ediyoruz. Hayatin her alaninda kadinlarin daha basarili, daha güçlü ve daha özgüvenli olmalari dogrultusunda çalismalarimizi sürdürüyoruz” seklinde konustu.

Bakan Göktas, toplantida geçtigimiz hafta Büyükçekmece’de yasanan olayi hatirlatarak, “Siddete ugrayan bir kadin varken sessiz kalmak, duruma müdahale etmemek siddeti normallestirir ve devam etmesine olanak saglar. Siddete karsi sifir tolerans ilkemizin temel gayesi de budur. Biz toplumun tüm kesimlerine yönelik faaliyetler yürütüyoruz ve siddeti siyaset üstü bir mesele olarak görüyoruz” dedi.

Bakan Göktas’in konusmasinin ardindan toplanti basina kapali devam etti.
Kaynak: İHA