Büyüksehir'le Engeller Bir Bir Asiliyor

Bursa Büyüksehir Belediyesi, hayata geçirdigi projeler ile özel bireylerin sosyal yasamin her alaninda yer alabilmesine büyük katki sagladi. Yil boyunca düzenlenen destek, yol yardim, egitim çalismalari ve sosyal aktivite programlari ile ulasilan özel vatandaslarin sayisi 30 bine yaklasti.

Büyüksehir'le Engeller Bir Bir Asiliyor
Bursa’da engelli vatandaslarin sosyal hayatin her alaninda rahatlikla yer alabilmesi amaciyla birbirinden farkli projeleri devreye alan Büyüksehir Belediyesi, 2023 yili boyunca da özel bakim gerektiren bireylere yönelik pozitif ayrimcilik politikasindan taviz vermedi. Özel bireylerin çesitli branslarda mesleki becerilerinin gelismesine yardimci olmak ve engelli ailelerinin gündelik hayatlarini kolaylastirmak amaciyla düzenlenen kurslara, yil boyunca 2836 ögrenci katildi.

Egitim hizmetleri çerçevesinde bilgisayar, el sanatlari, resim, müzik ve halk oyunlari gibi derslere katilan engelli bireylerin sosyal entegrasyonuna katki saglanmis oldu.

Sosyal destek

Bursa’da ikamet edip ‘sosyoekonomik yetersizlikten dolayi’ korunmaya, bakima ve yardima muhtaç kisi ve gruplara yönelik farkli sosyal destek programlari düzenlendi.

Isitme ve takip cihazlari, protez-ortez, manuel ve akülü tekerlekli sandalye, hasta yatagi, hasta bezi, solunum aparati, glütensiz gida, Kart16 ve gida ile afet durumlarinda ev esyasi destekleri ihtiyaç sahiplerine ulastirildi. Yil boyunca 144 adet manuel ve akülü tekerlekli sandalye, 94 adet hasta yatagi ve karyolasi, 2254 adet tibbi malzeme, 641 adet hasta bezi ve 100 koli glütensiz gida paketi destegi saglandi.

Yol yardim

Engelli bireylerin ulasim özgürlügünün kisitlanmamasi amaciyla tekerlekli sandalyelerin tamir ve bakimi, akü degisimi ve yedek parça ihtiyaçlarini ücretsiz karsilayan Büyüksehir Belediyesi’nin Yol Yardim Hizmeti de (SEYYAH) büyük ilgi gördü. 2 adet hafif ticari araçla mobil olarak saglanan hizmetten, yil boyunca 1027 kisi yararlandi. Bunun yaninda vatandaslarin sorunsuz bir sekilde gezebilmeleri ve akülü araçlarini rahatlikla sarj edebilmeleri amaciyla, sehrin farkli noktalarindaki dolum istasyonu sayisi 21’e çikarildi. Akülü ve manüel araç kullanan 291 vatandasin kamu kurum ve kuruluslarina ulasimi da özel liftli engelli araçlari ile saglandi.

Farkindalik çalismalari

Özel ögrencilerin sosyal, kültürel ve sportif becerilerinin gelistirilmesi için toplanti, seminer, konferans, sosyal kültürel etkinlikler ve farkindalik faaliyetleri kapsaminda yil boyunca düzenlenen 48 etkinlige yaklasik 6 bin kisinin katilimi saglandi. Engelli bireyler ile yakinlarinin kendilerine verilen tüm haklar, belediye hizmetleri ve nasil faydalanacaklari konusunda da yil boyunca 5032 kisiye danisma ve yönlendirme hizmeti verildi.

‘Bir Ev Bir Dünya’, ‘Spora Engel Yok’, ‘Engelsiz Dart Takimi’, ‘Pastam Glütensiz Olsun’ gibi projelerle engelli bireylerin kendilerini özel hissetmeleri saglandi. Pastam Glütensiz Olsun projesi kapsaminda 755 adet glütensiz pasta dagitilarak özel vatandaslarin dogum günleri kutlandi.

Engelsiz sehir Bursa

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, ‘Engelsiz sehir Bursa’ vizyonu dogrultusunda ‘engelli vatandaslarin hizmete erisimi noktasindaki tüm engellerin kaldirilmasi için’ yogun çaba harcadiklarini söyledi.

Dünya nüfusunun yaklasik yüzde 15’inin farkli engellilik durumlarina sahip oldugunu hatirlatan Baskan Aktas, “Büyüksehir Belediyesi olarak engelli vatandaslarimizin karsilastigi sorunlara dikkat çekmek ve çözüm üretmek için projeler gelistiriyoruz. Engelsiz sehir Bursa vizyonumuz dogrultusunda ‘Bu sehirde engel yok’ diyerek, sorumluluk alanimizdaki kaldirim, yol, üst ve alt geçit, tarihi ve turistik mekanlari engelli bireylerin kimseye ihtiyaç duymadan kullanabilecegi hale getiriyoruz” dedi.

Kaynak: İHA