Yozgat'ta Viral Üst Solunum Yolu Sikayetiyle Hastaneye Basvuranlarin Sayisi Artti

Yozgat Sehir Hastanesi Bashekimi Uzm. Dr. Mustafa Kozan, viral üst solunum yolu hastaliklarinin hava sicakligindaki degiskenlige bagli olarak arttigini söyledi.

Yozgat'ta Viral Üst Solunum Yolu Sikayetiyle Hastaneye Basvuranlarin Sayisi Artti
Yozgat’ta son bir ayda hastanelerin acil servislerine viral üst solunum yolu enfeksiyonu sikayetiyle basvuranlarin sayisi artti. Kis mevsimiyle birlikte halsizlik, hapsirik, öksürük, burun akintisi gibi belirtileri yasayan vatandaslar acil servislerin yolunu tuttu. Uzmanlar ise bu dönemde vatandaslarin vücut direncini güçlendirmelerini isteyerek, maske, mesafe ve hijyen tedbirlerini bir davranis biçimi haline getirmeleri konusunda vatandaslari uyardi.

“Bagisiklik sistemini güçlendirin”

Yozgat Sehir Hastanesi Acil Servisine son bir ayda viral üst solunum yolu enfeksiyonu sikayetiyle çok sayida hastanin basvuruda bulundugunu açiklayan Bashekim Uzm. Dr. Mustafa Kozan, “Su an itibariyla hastaligin viral bir salgin oldugu ortada. Daha çok öksürük, bas-kas agrisi, geniz akintisi ve daha sonraki asamalarinda zatürre ve belirtileri dedigimiz balgam ve ates gibi sikayetlerle acil servislere basvurular olmaktadir. Son 2 hafta içerisinde bu sikayetler daha da artti. Özellikle zatürreye dönen viral üst solunum yollari daha da artti. Bütün hastalarimizin öncelikle kendi bagisiklik sistemlerini güçlendirmeleri gerekiyor. Bol bol su içip, meyve ve sebze tüketimini artirmalari gerekiyor. Çünkü bagisiklik sistemi güçlendikçe viral hastaliklardan zatürreye geçis riskini düsürüp hem de hastaligi rahat bir sekilde atlatmalarini saglamaktadir” dedi.



“Bilinçsiz antibiyotik kullanimina dikkat edilmeli”

Viral üst solunum yolu rahatsizligi olanlarin doktor tavsiyesi disinda antibiyotik kullanmamasi gerektigini de söyleyen Kozan, “Acil servise basvuran hastalarimiza antiviral dedigimiz virüslere etkili ilaçlar yazmaktayiz. Bu ilaçlar hastaligin daha hafif seyretmesini saglamakta ve hastaligin tedavi sürecinde etkili olmaktadir. Bunun yani sira zatürreye geçis oranini da azaltmaktadir. Bütün hastalarimiza istirahat öneriyorum ve bagisiklik sistemlerini güçlendirmelerini istiyorum. Halk arasinda bilinçsiz antibiyotik kullanimi çok fazla ancak bu antibiyotikler virüsler üzerinde etkili degildir. Doktorlara danismadan hiçbir sekilde antibiyotik kullanilmamasi gerekiyor. Doktora muayene olup bu salginda antiviraller önerilmekte ve kesinlikle antibiyotigi hekimimize danismadan kullanmamak gerekir” seklinde konustu.



“Bu dönemde maske kullanimina özen gösterin”

Salgin döneminde maske-mesafe ve hijyen kurallarina uyulmasi gerektigini de hatirlatan Kozan, “Mevsim geçisleri hastaligi çok etkilemekte ve soguk havalarin kendini hissettirmesi bagisiklik sistemi zayif olan, yogun tempoda çalisan insanlari etkilemekte. Salginin virüs olmasindan dolayi hizli bir sekilde bulasmaktadir. Çünkü salgin solunum yoluyla bulas olmakta ve hizli bir sekilde yayilabilmektedir. Bu dönemde maske kullanilmasi gerekir. Özellikle toplu yerlerde maske kullanmak hastaligin seyri açisindan çok daha faydali olacaktir” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA