SANKO'nun Kurucusu Sani Konukoglu, Mezari Basinda Anildi

SANKO Holding Kurucusu ve Gaziantep Sanayi Odasi’nin (GSO) Kurucu Baskani Sani Konukoglu, vefatinin 30’uncu yil dönümünde Gaziantep Asri Mezarlik’taki kabri basinda dualarla anildi.

SANKO'nun Kurucusu Sani Konukoglu, Mezari Basinda Anildi


Anma programina; SANKO Holding Onursal Baskanlari Abdulkadir, Zeki Konukoglu, Yönetim Kurulu Baskani Adil Sani Konukoglu, Baskan Vekili Fatih Konukoglu, Yönetim Kurulu Üyeleri Hakan, Cengiz, Ertugrul, Yigitcan ve Alperen Sani Konukoglu, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dagli, GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Gülsan Holding Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Topçuoglu, Konukoglu ailesi, sanayiciler, SANKO çalisanlari ve emeklileri katildi.

Okunan dualarin ardindan, Sani Konukoglu’nun mezarina evlatlari ve sanayiciler tarafindan karanfiller birakildi. Aile adina konusma yapan SANKO Holding Onursal Baskani Abdulkadir Konukoglu, babalarinin vefatindan beri her yil anma programinda kendilerini yalniz birakmayan katilimcilara tesekkür etti.

Gaziantep’te 1929 yilinda dogdu. Ilkokulu bitirdikten sonra 1943 yilinda ailesinin okumasi yönünde israrlarina ragmen dokumaciliga baslayarak is hayatina atildi. Ilk ise baslayisi kendisinin kullandigi tek tezgahla oldu. Istanbul’da 1947 yilinda 24 gözlü yerli bobin makinesi yaptirarak Gaziantep’e bu kapasitede ilk bobin makinesi getirdi.

Mevcut dokumalarinin kalitesini yükseltmek için 1951 yilinda Halep’ten aldigi apre makinesini bir magaraya kurarak çalismaya basladi.

Iki yil sonra ise Bursa’daki tornacilara 4 mekikli ekose gömleklik dokuyan Avrupa dokuma tezgahlarinin benzer modelini yaptirip Gaziantep’e getirdi. Böylece Gaziantep’te el tezgahlarini motorlu tezgaha dönüstürmede öncülük yapti.

Bursa’da 1965 yilinda havlu tezgahi imal ettirip, bu tezgahlar üzerine atilacak jakar makinelerini Gaziantep’teki tornacilara yaptirip havlu imalatina basladi.

Konukoglu, 1962’de hidrofil pamuk tesisi, 1963 yilinda 1500 ig kapasiteli pamuk ipligi tesisi kurdu.

Konukoglu, 1966 yilinda "Hilal Kollektif Sirketi’’ni kurdu. 25 bin iglik iplik tesisi projesi hazirlatan Konukoglu, 23 Subat 1972’de insaatina baslanan tesisin 20.000 iglik bölümünü 1974 yilinda devreye aldi.

Firmanin unvani 1977 yilinda Sani Konukoglu’nun isminden esinlenilerek "SANKO Tekstil Sanayi ve Ticaret AS’’ye dönüstürüldü. Sonraki yillarda bilinçli ve istikrarli adimlarla yatirimlara devam edilerek alaninda çok yüksek kapasite ve kaliteye ulasildi.

Firmasinin adi ile 1988 yilinda kurulan Sankospor’un yönetim kurulu baskanligini üstlenen Sani Konukoglu, diger sanayicilerle birlikte 15 Agustos 1989’da Gaziantep Sanayi Odasi’ni kurdu.

Sanayi Odasi’nin ilk yönetim kurulu baskanligina getirilen Sani Konukoglu, SANKO’nun sosyal hizmetlerini organize etmek amaciyla 11 Ekim 1989’da Sani Konukoglu Vakfi’nin kurulmasini sagladi.

Ilimli, mütevazi, ileri görüs sahibi, sosyal, yenilikleri çabuk kabul eden, danisan, çevresindekilere yardim yapmayi görev sayan, dogayi seven Sani Konukoglu, geçirdigi kalp rahatsizligi sonucu 16 Ocak 1994’te vefat etti.

Sani Konukoglu, sagliginda yaptigi sosyal hizmetler nedeniyle Bakanlar Kurulu’nun 27 Ekim 1997 tarih ve 30 numarali karari ile "Devlet Üstün Hizmet Madalyasi ve Berati’’na layik görüldü.

Madalya ve Berat, 27 Ekim 1997’de Cumhurbaskani Süleyman Demirel tarafindan Çankaya Köskü’nde yapilan törenle, SANKO Holding Yönetim Kurulu Baskani Abdulkadir Konukoglu’na teslim edildi.

Tekstil, enerji, insaat ve ambalaj basta olmak üzere degisik sektörlerde 14 bini askin çalisaniyla faaliyet gösteren SANKO’nun bugün geldigi nokta, Sani Konukoglu ve izinden yürüyen sonraki kusaklarin bilinçli, planli ve sabirli çalismasi ile mücadelesinin sonucudur.

Bu anlayisla SANKO ve Türk ekonomisine, alanlarinda örnek ve öncü sirketler kazandirildi.
Kaynak: İHA