Sakarya'ya Depremi Erkenden Haber Veren Bir Teknoloji Geliyor

Sakarya Büyüksehir Belediyesi depreme hazirlikli bir sehir olusturmak adina Güney Kore destekli Afet Erken Uyari Sistemi’ni Sakarya’da hayata geçiriyor. Bu sistem çerçevesinde yer altina yerlestirilecek yüksek hassasiyetli sensörler vasitasi ile yer hareketleri takip edilebilecek ve 1 milyon Sakaryali için hayati rol oynayacak. Heyetle görüsen Baskan Ekrem Yüce, “Depreme hazirlikta bir ilki hayata geçirmek için ilk adimi attik. Tüm Sakarya için milat olacak bir projeye adim adim ilerliyoruz” dedi.

Sakarya'ya Depremi Erkenden Haber Veren Bir Teknoloji Geliyor
Deprem kusaklarinin üzerinde yer alan Sakarya’da, Büyüksehir Belediyesi sehrin fiziki yapisini dayanikli kilmak ve muhtemel afetlere karsi en hazir hale getirmek adina çalismalarina devam ediyor. Bu çerçevede dogal afetlerin getirecegi can ve mal kaybinin önüne geçmek amaciyla Güney Kore destekli “Afet Erken Uyari Sistemi” Sakarya’da hayata geçiriliyor. Proje çerçevesinde Güney Kore’den gelen firma yetkilileri sensörlerin testi için Sakarya’da çalismaya basladi.



Ilk test uygulamasi Hendek Bakacak’ta

Sakarya’da Güney Kore Arazi, Altyapi ve Ulastirma Bakanliginin MOLIT destegiyle “Akilli Sehir Çözümleri” çerçevesinde “Afet Erken Uyari Sistemi” projesi hayata geçiriliyor. Projeyi uygulayacak firma yetkilileri, cihaz prototip testi yapmak üzere Sakarya’ya geldi. Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce ile bir araya gelen heyet, çalismanin detaylari hakkinda bir sunum gerçeklestirdi. Ilk uygulama, Hendek- Bakacak heyelan bölgesinde olacak. Bu bölgede yapilacak test denemeleri sonrasinda ise su, dogalgaz hatlari gibi hassas alt yapilari korumak için bu sensörler yerlestirilecek. Yer üstünde deprem etkisi olusturmayan ancak yer altinda tahribata yol açan sarsintilarin hareketi incelenecek, altyapinin insasi ise bu sensörlerden elde edilen verilere göre sekillenecek.

Hayati öneme sahip

Bu sensörler, ilk olarak pilot bölgelere yerlestirilecek. Yeraltinda depremi erkenden tespit edebilme özelligine sahip olan sistem, yetkililere ve vatandaslara erkenden ikaz verebilecek. Proje eger süratle tamamlanirsa deprem kusaginda olan 1 milyon Sakaryali için deprem aninda hayati önem tasiyacak.

Sensörler sayesinde hizla tedbir alinacak

Yer hareketi sonucunda olusabilecek kütle, sev, toprak kaymalarini yerlestirilecek yüksek hassasiyetli sensörler vasitasi ile AKOM’a anlik olarak bildirilecek ve toplanan bu veriler analiz edilerek hizla tedbirler alinacak. Bu sensörler sayesinde yer hareketliligi erken algilanarak can mal kaybi tehlikelerine karsi önlem alinabilecek ve riskli yerlesim yerleri, grup yollari, su ve dogalgaz gibi stratejik hatlar yer kaymalarina karsi korunabilecek.

“Bir ilke imza atacak teknolojiye ulastik”

Baskan Ekrem Yüce, depreme hazirlik konusunda Türkiye’de bir ilke imza atacaklarini ifade ederek, “Yaptigimiz arastirmalar ve baglantilarla Sakarya’da bir ilke imza atacak teknolojiye ulastik. Güney Kore’den gelen heyet, detayli bir sunum yapti ve saha çalismalarina basladi.

Yaptigimiz altyapi ve üstyapi projeleri için de çok büyük önem arz eden teknoloji sayesinde ciddi bir tedbir alabilecegiz. Yer altindaki su, dogalgaz, elektrik altyapilari sensörlerden elde edilen verilerle korunacak ve lokasyonlari buna göre yeniden sekillenecek. Ayrica tüm vatandaslarimiz içi hayati önem arz eden kismi da erken uyari sistemi. Bizlere depremi erkenden uyardiginda aninda aksiyon alabilecegiz. Süreçle ilgili tüm gelismeleri yakinda vatandaslarimizla paylasacagiz” dedi.

Kaynak: İHA