Burdur'da 2023 Yilinda Meydana Gelen 6 Bin 417 Olayin Tamami Aydinlatildi

Burdur Valisi Türker Öksüz, 2023 yilinda meydana gelen asayis olaylarini açikladigi konusmasinda, "Vatandaslar tarafindan ihbari yapilan toplam 11 bin 459 olaya müdahale etmisiz, bu da vatandaslarin kolluk güçleriyle olan iletisiminin ne kadar üst düzeyde oldugunu gösterir" dedi.

Burdur'da 2023 Yilinda Meydana Gelen 6 Bin 417 Olayin Tamami Aydinlatildi
Burdur’da Vali Türker Öksüz baskanliginda Emniyet Müdürü Ümit Bitirik ve Il Jandarma Komutani Albay Mustafa Güder tarafindan 2023 yilinda yürütülen çalismalar hakkinda basin toplantisi düzenlendi.

Toplantida asayis, narkotik, terör, kaçakçilik ve organize suçlarla mücadele basta olmak üzere trafik güvenligi, aile içi ve kadina siddetle mücadele, çevre ve doga ve hayvanlari koruma, göçmen kaçakçiligi ile mücadele çerçevesinde 2023 yilinda yürütülen çalismalar hakkinda bilgi verildi.

Toplantida yaptigi konusmada vatandaslarin kolluk kuvvetleriyle olan iletisiminden memnun oldugunu dile getiren Vali Türker Öksüz, “2023 yilinda gerek 112 Acil Çagri Merkezinden gerek postalardan gerekse KADES dedigimiz ihbar hattindan birimlerimize ulasan 11 bin 459 olaya müdahale etmis durumdayiz. Bu sayi bizim için memnuniyet verici. Vatandaslarimiz ile kolluk güçlerimiz arasinda olan iletisimin üst düzey seviyede oldugunu, vatandaslarimizin bize ulasabildigini ve vatandaslarimizin da asayis ve huzur ile ilgili, güvenlikle ilgili konularda ne kadar hassasiyet içerisinde oldugunu bize göstermektedir” ifadelerine yer verdi.

2023 yilinda meydana gelen asayis olaylarinin tamami aydinlatildi

2023 yilinda meydana gelen bütün olaylarin aydinlatildigini dile getiren Vali Öksüz, “Burdur’da meydana gelen olaylarin yüzde 90’ini asayis suçlari olusturuyor. Biz bunlarin tamamini aydinlatmis durumdayiz. Yani aydinlatilmayan hiçbir olay yok. Bu yönüyle ilimiz ülkemizdeki diger iller arasinda en üst siralarda yer aliyor. Asayis suçlarindan kisilere karsi islenen suçlar çerçevesinde meydana gelen 5 bin 68 olayin tamami aydinlatildi. Mal varligina karsi islenen suçlar çerçevesinde ise meydana gelen bin 349 olayin tamami aydinlatildi” seklinde konustu.



Dolandiricilik olaylarinda Burdur’da yüzde 17,5’lik düsüs var

Yapilan bilgilendirme faaliyetleri sonrasinda vatandaslarin dolandiricilara karsi daha duyarli oldugunu dile getiren Vali Öksüz, “Kasten öldürme, kisilerin huzurunu bozma, tehdit gibi suçlarda ve mal varligina karsi islenen suçlarda 2022 yilina göre 2023 yilinda önemli bir düsüs göze çarpiyor. Mal varligina karsi islenen suçlar çerçevesinde özellikle kamuoyuna yansiyan dolandiricilik suçu konusuna dikkat çektigimiz zaman son yillarda ülkemizde özellikle bilgi iletisim sistemlerini kullanarak dolandiricilik suçlarinda önemli bir hassasiyet meydana geldi. Bizde buna karsilik vatandaslarimizi çesitli vesilelerle uyariyoruz. Kendilerine karsi bu dolandiricilik faaliyeti içerisinde olan ve çesitli yöntemler kullanan sahislara kesinlikle kanmasinlar, çok dikkatli olsunlar. Biz de bununla ilgili olarak çesitli yerlerde stantlar açarak 7 bin adet brosür dagitimi gerçeklestirerek vatandaslarimizi bilgilendirdik. 31 bin 600 vatandasimizi da SMS yöntemi ile bilgilendirdik. Bu çalismalar neticesinde 2023 yilinda nitelikli dolandiricilik olaylarinda yüzde 17,5’lik bir düsüs oldugunu gördük” açiklamasinda bulundu.

Aranan 2 bin 968 sahis yakalandi, bin 473’ü tutuklandi

Içisleri Bakanliginin talimatlari çerçevesinde toplumun huzuru için aranmasi olan hiçbir sahin vatandaslarin arasinda dolasmasina izin vermeyeceklerini de söyleyen Vali Türker Öksüz, “6136 Sayili Kanuna Muhalefet suçundan 2023 yilinda Burdur’da 100 kisi hakkinda adli islem yapildi. Aranan sahislarin yakalanmasi konusundaki çalismalarda 2 bin 968 sahis yakalandi, bin 473’ü tutuklandi. Bunlarin içerisinde 5-10 yil araliginda ve 10 yilin üzerinde kesinlesmis hapis cezasi hükmü olan vatandaslarda bulunuyor. Bu konudaki çalismalarimiz araliksiz olarak devam edecek ve toplumda kesinlesmis hapis cezasi olan suçlularin da dolasmasina izin vermeyecegiz. Firari sahislara yönelik konularda aranmasi olup da firari olan sahislardan 397 sahis yakalanarak adli mercilere teslim edildi” dedi.



"5 bin 112 kadina KADES uygulamasini yüklemesi konusunda yardimci olduk"

Kadina siddetle mücadelenin kendileri için kirmizi çizgi oldugunu söyleyen Vali Öksüz, “Kadina Siddetle Mücadele bizim hiç toleransimizin olmadigi alanlardan birisi. Bu konuda bütün Türkiye’de oldugu gibi Burdur’da da çesitli çalismalar yapiliyor. Bu konuda çesitli mottolar kullanildi. Kadina Karsi El Kalkamaz, Siddete Dur De, Siddete Sifir Tolerans gibi. Bu mottolar ile birlikte kolluk kuvvetlerimiz ciddi çalismalar yaptilar. Bunun sonucunda 2022 yilina göre 2023 yilinda yüzde 23’lük bir azalma oldugunu gördük. Biz bu konuda KADES uygulamasini tanitmak amaciyla farkli yerlerde stant açarak ve brosür dagitarak bunu vatandaslara anlattik.2023 yilinda 5 bin 112 kadina KADES uygulamasini yüklemesi konusunda yardimci olduk. 9 bin 262 erkek vatandasa da bilgilendirme egitimi verildi.

Bu konuda 2021 yilinda faaliyete geçirilen elektronik kelepçe uygulamasinda da baslangiçtan itibaren Burdur’da 15 sahsa elektronik kelepçe uygulamasi gerçeklestirildi” sözlerini sarf etti.

Sanal devriyeler suçlulara göz açtirmiyor

Çagimizin suçlari olan siber suçlar ile mücadele konusuna da deginen Vali Türker Öksüz, “Sanal devriyeler tarafindan yapilan faaliyetlerde 76 farkli ilde 2 bin 673 magdurun kisisel verilerinin hukuka aykiri olarak ele geçirerek nitelikli dolandiricilik suçuna neden olan 29 süphelinin yakalanmasi saglandi. Bunlardan 11’i tutuklandi, 9’u ise adli kontrol sarti ile serbest birakildi. Bu operasyonda ele geçirilen otomobil, ev, para ve ziynet esyasina da el konuldu. Yine sanal devriyeler esnasinda 572 web sitesi ve sosyal medya hesabi hakkinda da islem yapildi” ifadelerini kullandi.

390 operasyonda 49 sahis tutuklandi

Burdur’da uyusturucu saticilarina göz açtirmadiklarini da belirten Vali Türker Öksüz, “Uyusturucu ile mücadele çerçevesinde 2023 yilinda 6’si projeli olmak üzere toplam 390 operasyon gerçeklestirildi.

Bu operasyonlar sonucunda 671 sahis hakkinda islem yapildi ve bunlarin 49’u adli makamlar tarafindan tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bu operasyonlarda bin 686 gram metamfetamin, 2 bin 378 gram esrar, bin 314 gram eroin, 696 gram sentetik skunk, 335 gram kokain, 148 gram sentetik kannabionid, 148 adet sentetik ecza ele geçirildi. Bir diger yandan uyusturucuyla mücadele çerçevesinde kolluk kuvvetleri tarafindan 116 faaliyette 14 bin vatandasa ve 2 bin 152 anne ve anne adayina yönelik bilgilendirme yaptik” açiklamasinda bulundu.

Kaçakçilik ve organize suçlarla mücadelede 16 sahis tutuklandi

Vali Öksüz, “Kaçakçilik ve organize suçlarla olan mücadelemiz devam ediyor. Yaptigimiz 159 operasyonda yakalanan 292 süpheli sahistan 16 süpheli tutuklandi. Bunlarin içerisinde hem emtia kaçakçiligi var, tarihi eser kaçakçiligi var, alkol ve tütün ile ilgili operasyonlar var. Çesitli kaçak yollardan Burdur’a gelen telefonlar var. Yine kaçak silahlar var. Kaçak akaryakit var. Onlarla ilgili de akar yakit istasyonlarina yaptigimiz denetimler ile bazi kaçak malzemeler ve maddeler ele geçirildi” dedi.



Düzensiz göçle mücadele

Vali Öksüz, düzensiz göçmenlerle ilgili de çalismalarin devam ettigini belirterek, "Gerek yol aramalarindaki kontrollerde gerek sok uygulamalarda düzensiz göçmenlere yönelik çalismalarimizi da sürdürüyoruz. Bunlar tabi yakalandiginda Göç Idaremizle birlikte koordinasyon saglanarak kolluk kuvvetlerimiz islemleri yapiyor geri gönderme merkezinde gönderilerek hakkindaki islemler tamamlaniyor” sözlerine yer verdi.

"Terör ülkemizin önemli sorunu"

“Terör ülkemizin önemli sorunu” sözünün altini çizen Vali Türker Öksüz, “Ülkemizin asagi yukari 40 yildir mücadele ettigi en önemli konulardan birisi. Biz de gerek FETÖ gerekse diger terör gruplarina karsi çalismalarimizi sürdürüyoruz. 2023 yilinda 92 sahsin bu anlamda yakalandigini, bunlarin 19’unun tutuklandigini, 21 hakkinda adli kontrol karari uygulandigini ifade etmek istiyorum. Yine sosyal medya üzerinden terör propagandasi yapilmasi konusu var. Son zamanlarda bilindigi üzere ülkemiz genelinde bu tip olaylara rastliyoruz. Bu propagandayi yapan 25’i bölücü faaliyet, 1’i asiri sol, 4’ü FETÖ olmak üzere 30 sosyal medya hesabinda erisime kapatilmasi saglanmistir" dedi.



Burdur’da kisi basina düsen araç sayisi 1,69

"Trafik de önem verdigimiz konulardan birisi" diyerek sözlerine devam eden Vali Öksüz, "Çünkü her yil binlerce kisinin ölümüne yaralanmasina, engelli kalmasina ya da maddi zarara neden olan bir alan. Tabii bu konu bütün yönleriyle tüm toplumun aslinda el birligi yapmasi gereken bir konu. Ilimizde de alinmasi gereken tedbirleri aliyoruz. Burdur’da 2023 yilinda 16 milyon 934 bin araç giris ve çikisi olmus. Ilimizde tescilli araç sayisinda da artis var. Ilimiz 273 binin üzerinde bir nüfusa sahip. Tescilli 161 bin 830 araç var. 2022 yili ile 2023 yili kiyaslamasini yaparsak araç sayisinda 2023 yilinda yüzde 8,2’lik bir artis var. Yani kisi basina düsen araç sayisi 1,69. Dolayisiyla sehrinde bir araç yükünün oldugunu bu vesile ile ifade etmek istiyorum” dedi.

Burdur Il Emniyet Müdürü Ümit Bitirik toplantida ilk olarak sehitlerimize Allah’tan rahmet yarali gazilere de sifa dileyerek basladigi konusmasinda, "Burdur Türkiye genelinde de çok iyi bir durumda ve seviyede, bunu da korumak için ekstra yükümlülük altinda oldugumuzun bilincindeyiz. Basta trafik olmak üzere asayis hizmetlerinde, trafik hizmetlerinde terörle mücadelede, narkotik suçlarla mücadelede de ilimizde 24 saat kesintisiz asayis hizmetini saglamaya çalisiyoruz” diye konustu.

Il Jandarma Komutani Albay Mustafa Güder ise Il Jandarma Komutanligi personeli olarak genel asayis ve kamu düzenin saglanmasiyla suç ve suçlularla mücadele kapsaminda faaliyetlerimiz 24 saat esasinda araliksiz sürme azim ve gayreti içerisindeyiz” sözlerini sarf etti.
Kaynak: İHA