BM Erbil Ofisi Önünde Iran'in Saldirilari Protesto Edildi

Iran Devrim Muhafizlari Ordusu’nun Irak’in kuzeyindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Erbil kentine düzenledigi ve 4 sivilin ölümüne yol açan balistik füzeli saldirilari, Birlesmis Milletler (BM) Erbil Ofisi önünde protesto edildi.

BM Erbil Ofisi Önünde Iran'in Saldirilari Protesto Edildi
Iran Devrim Muhafizlari Ordusu’nun gece saatlerinde IKBY’nin Erbil kentine gerçeklestirdigi balistik füzeli saldirilar, bölge halkinin tepkisini çekti. Yüzlerce kisi, BM’nin Erbil ofisinin önünde bir araya gelerek Iran’i protesto etti. Saldirida hayatini kaybedenlerin posterlerini tasiyan göstericiler, “Iran’a ölüm” ve “Erbil diz çökmeyecek” sloganlari atti. Genis çapli güvenlik önlemlerinin alindigi protestoda, Iran’in saldirilarina son vermesi istendi. Protestoya katilan Beyan Fettah, Iran’in saldirisini kinayarak, “Iran her zaman farkli bahaneler uydurarak Erbil’i vuruyor. Iran’in amaci Kürt milletinin azmini kirmaktir, ancak bu asla gerçeklesmeyecek” dedi.



Irak, Tahran Büyükelçisini çagirdi

Öte yandan Irak Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan yazili açiklamada, Iran Devrim Muhafizlari Ordusu’nun Erbil’e düzenledigi saldirilar nedeniyle istisare amaciyla Irak’in Tahran Büyükelçisi Nasir Abdulmuhsen’in Bagdat’a çagrildigi duyuruldu.

"3 SIHA düsürüldü"

IKBY Terörle Mücadele Birimi tarafindan yapilan açiklamada da, Erbil Uluslararasi Havalimani yakinlarinda bulunan ABD öncülügündeki DEAS karsiti koalisyon güçlerine ait üssün 3 silahli insansiz hava araci (SIHA) ile hedef alindigi, SIHA’larin düsürüldügü bildirildi.



"Biz bu çatismanin bir parçasi degiliz"

IKBY Basbakani Mesrur Barzani, Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) oturum aralarinda saldiriya iliskin gazetecilere açiklamalarda bulundu. Barzani, Iran’in iddialarinin asilsiz oldugunu belirterek, "Sasirtici olan, biz bu çatismanin bir parçasi degiliz. Iran’in IKBY’deki sivillere, özellikle de Erbil’e neden misilleme yaptigini bilmiyoruz" dedi.



ABD’den kinama

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Matthew Miller de yaptigi yazili açiklamada, ABD’nin Iran’in Erbil’e düzenledigi saldiriyi siddetle kinadigini ifade etti.

Miller, "Iran’in Irak’in istikrarini baltalayan pervasiz füze saldirilarina karsiyiz" ifadelerini kullandi.

Ne olmustu?

ABD’nin Erbil Baskonsoloslugu, Erbil Uluslararasi Havalimani yakinlarinda bulunan ABD öncülügündeki DEAS karsiti koalisyon üssü dahil birçok bölgeden gece saatlerinde patlama sesleri yükselmisti. Havalimanindaki tüm uçuslar durdurulurken, ABD Baskonsoloslugundan da siren sesleri duyulmustu. Iran Devrim Muhafizlari’ndan yapilan ilk açiklamada, “Iran düsmanlarinin gerçeklestirdigi terör saldirilarina karsilik olarak Iran karsiti terörist ve casuslara ait karargahlarin” balistik füzelerle vuruldugu bildirilmisti. Yapilan ikinci açiklamada ise terör örgütü DEAS’in üstlendigi Iran’in Kirman eyaletinde 90 kisinin ölümüyle sonuçlanan canli bomba saldirisi, Rask kentindeki güvenlik güçlerine yönelik saldiri ve Suriye’de Devrim Muhafizlari Ordusu’nun üst düzey komutanlarindan Razi Musevi’nin öldürüldügü saldirilar hatirlatilarak, Suriye’de terör örgütü DEAS’a ait hedeflerin, Erbil kentinde ise Israil dis istihbarat servisi MOSSAD ile baglantili oldugu belirtilen karargahin balistik füzelerle hedef alindigi duyurulmustu. Erbil’e yönelik saldirida füzelerden bazilari evlere, bazilari evlerin yakinlarina isabet etmisti. Saldiri sonucu aralarinda Kürt is adami Pesrev Dizeyi ile kizi dahil 4 sivilin hayatini kaybettigi, Dizeyi’nin esi ile 7 yasindaki oglu dahil 6 sivilin de yaralandigi aktarildi.
Kaynak: İHA