Topraksiz Tarim Projesine Kadin Çiftçilerden Yogun Ilgi

Kocaeli’nin Darica ilçesinde toprak yerine volkanik cüruf kullanilan serada, kis mevsiminin sartlarina uygun marul yetistirildi. Kadin çiftçiler, serayi gezerek topraksiz tarim sistemi projesi hakkinda bilgi aldi.

Topraksiz Tarim Projesine Kadin Çiftçilerden Yogun Ilgi


Kocaeli Büyüksehir Belediyesi’nin, “Yeni Nesil Teknolojik Sistem Organomineral Topraksiz Tarim Ar-Ge Serasi” projesi kapsaminda Darica’da kurulan AR-GE seralarinda, çiftçilerin gelir seviyesini artirici alternatif ürünler yetistiriliyor. Büyüksehir, projeye ilgi duyan üretici ve girisimcilere, topraksiz tarim sistemiyle ilgili bilgilendirme yapiyor. Bu kapsamda, Izmit Ziraat Odasi üyesi kadin çiftçiler, Darica ilçesindeki Ar-Ge serasinda incelemelerde bulundu. Tarim ve Orman Bakanligi, Kocaeli Büyüksehir Belediyesi, Darica Belediyesi ve Gebze Teknik Üniversitesi isbirliginde, Darica Kaymakamliginca yürütülen projede basta domates olmak üzere farkli ürünlerin gelisimi, dikiminden hasat asamasina kadar takip ediliyor. Topraksiz tarimda üreticilerin gelir seviyesini artirici alternatif ürünleri belirlemeye yönelik projenin asamasi çiftçilerle paylasiliyor.

Toprak yerine volkanik cüruf kullaniliyor

Günes paneli ve havalandirma penceresi olan, sera içindeki sicakligi ve nemi kontrol altinda tutabilen özelliklere sahip topraksiz tarim yapilan serada, yurt disindan ithal edilen kokopit (Hindistan cevizi lifi) yerine, Iç Anadolu Bölgesi’nden getirilen milli ve yerli volkanik cüruf kullaniliyor. Yenilikçi sistemde organomineral besin eriyigi defalarca kullanilarak, atik olusumu engelleniyor. Yerli ve milli ekipmanlar kullanilarak daha az maliyetle yetistirilen katma degeri yüksek alternatif ürünler, çiftçilerin gelir düzeyini artiracak. Ayni zamanda disa bagimliligi azaltacak. Klasik seralarda yilin 5 ayinda hasat yapilirken, topraksiz tarimda üretim, modern seralarda yil boyunca yapilabildigi için yüksek verim ve kaliteli ürün elde edilebilecek.

Kadin çiftçiler serayi gezdi

Büyüksehir, projeye ilgi duyan üretici ve girisimcilere, topraksiz tarim sistemiyle ilgili bilgilendirme yapiyor. Bu dogrultuda Izmit Ziraat Odasi üyesi kadin çiftçiler, Darica’daki AR-GE serasinda incelemelerde bulundu. Büyüksehir Muhtarlik Isleri Dairesi Tarimsal Hizmetler Sube Müdürü Temel Fidan, Izmit Ziraat Odasi Baskani Yusuf Karaaslan ve kadin üreticilerin katildigi programda, AR-GE serasi gezildi, katilanlara teknik bilgilendirmeler yapildi. Brokoli, Brüksel lahanasi, mazo ve kapya biberi deneme yetistiriciligi yapilan serada, kis mevsiminin sartlarina uygun marul da yetistirildi. Lezzet ve aromasi dogal olarak elde edilen ürünlerde, raf ömrünün de uzun oldugu gözlemlendi.
Kaynak: İHA