Dünyada 284 Milyon Kisi Görme Engeli Yasiyor, 1 Milyon 39 Binden Fazlasi Türkiye'de

Çogu zaman belirti vermeyen ve rutin göz muayenelerinde teshisi konulabilen göz tansiyonu (glokom), uygun zamanda tedaviye baslanmadigi takdirde kalici görme kaybina neden olabiliyor. Dünyada 284 milyon kisi görme engeli yasiyorken, 1 milyon 39 binden fazlasi Türkiye’de bulunuyor.

Dünyada 284 Milyon Kisi Görme Engeli Yasiyor, 1 Milyon 39 Binden Fazlasi Türkiye'de
Glokom ya da bilinen adi ile göz tansiyonu, gözün arkasindaki gözü beyne baglayan optik sinire zarar vererek görme kaybina neden olan ve tedavi edilmediginde körlüge kadar gidebilen göz hastaligidir. Göz tansiyonu hastaligi bulunanlarin yarisi bu hastaliklarinin farkinda degildir. Dünya genelinde yaklasik 284 milyon kisinin görme engelli oldugu biliniyor. 2021 yilinda yapilan istatistiklere göre, görme engellilerden 1 milyon 39 bini Türkiye’de.

Her yil ocak ayinin ikinci haftasinin “Beyaz Baston Görme Engelliler Haftasi” olarak kutlanildigini söyleyen Diyarbakir Memorial Hastanesinde görevli Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, görme engelli vatandaslarin yüzde 60’inin 65 yas ve üzeri oldugunu belirtti.

Özellikle çocuklarda göz tansiyonu ve katarak hastaliginin çok görüldügünü ifade eden Op. Dr. Emekçiler, “Özellikle çocuklarda göz tansiyonu ve katarak en sik gördügümüz hastaliklar grubudur. Zaten Saglik Bakanligimiz da ilk iki ayda bütün çocuklarin göz muayenelerini aile hekimliginde mecburi kildi. O yüzden aile hekimleri önce bebekleri muayene eder. Herhangi bir sikinti görülürse mutlaka bize yönlendiriyorlar. Mutlaka aile hekimi göz doktoruna yönlendirdiyse çocuklari bize muayeneye getirmelerini tavsiye ediyoruz. Gerçekten çocukluk körlügü bizim için çok sikintili bir seydir. Orta yas grubundaysa en çok kazalari görüyoruz. Hasta çok basit bir koruyucu gözlükle kurtulabilir. Bizim açimizdan en sik göz hastaligi rastlanan yaslilardir” dedi.



“5 yaslidan birinde sari nokta hastaligi görülüyor”

Göz hastaliklarinda erken taninin önemine deginen Ekmekçiler, sunlari kaydetti:

“Özellikle 65 yas üstünde katarak, göz tansiyonu, sari nokta ve seker hastaliklarinda görüyoruz. Katarak artik bizim açimizdan çok basit bir ameliyat oldu. 15-20 dakikada islem yapip eski görmelerini sagliyoruz. Ama bir katarak hastasi çok geç kalirsa komplikasyon riskleri bizim açimizdan çok artiyor. Göz tansiyonuysa bizim en çok korktugumuz hastaliklardan biridir. Çünkü hiçbir bulgu vermiyor. Göz tansiyonu çok sinsi bir hastaliktir. Ancak bir göz kaybedildigi zaman farkina variliyor. Tedavisi de çok kolay. Bir iki ilaçla hastalarin ameliyatsiz iyilesmelerini saglayabiliyoruz. Sari nokta hastaligiysa son yillarda oldukça artti. 5 yaslidan birinde bu hastaligi görüyoruz. Sari nokta hastalarinda da biz yine erken taniyla takiplerini yapip tedaviye aliyoruz.”
Kaynak: İHA