Yörükler Muratpasa'da Bulusacak

Muratpasa Belediye Baskani Ümit Uysal, bu yil 6’ncisini düzenleyecekleri Yörük Çalstayi’na Gaziantep’ten Manisa’ya, Izmir, Aydin’a Türkiye’nin dört bir yanindan 290 Yörük derneginin katilacagini açikladi.

Yörükler Muratpasa'da  Bulusacak
Baskan Uysal, bu yil 6’ncisi düzenlenecek Yörük Çalistayi’ni 27-28 Ocak’ta toplayacaklarini söyledi.

Gaziantep’ten Manisa’ya, Izmir’den Aydin’a Türkiye’nin dört bir yanindan 290 Yörük derneginin katilacagi çalistayin basligi ise bu yil ‘yemek kültürü’ oldu. Çalistay, Türkan Soray Kültür Merkezi’nde gerçeklesecek.

Çalistaya CHP Genel Baskani Özgür Özel, IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener, Saadet Partisi Genel Baskani Temel Karamolluoglu, DEVA Partisi Genel Baskani Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Baskani Ahmet Davutoglu, CHP Genel Baskan Yardimcilari Gökhan Zeybek, Erhan Erdem, Gülsah Deniz Atalar, Koza Yardimci, Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu, Ankara Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas ve Antalya basta olmak üzere çok sayida milletvekili davet edildi.

Çalistayda konar-göçer bir yasam tarzi ve kendilerine özgü mutfak araç-gereçleriyle yeni bir mutfak ortaya koyan Yörüklerin bugüne kadar ulasmis lezzetleri hem gastronomi hem de sosyolojik olarak ele alinacak. Dövme bugday ve keçi etiyle yapilan keskek, ayran ve tereyagi üretmek için kullanilan tuluk, tulukta yayik yapmaya yarayan bissek gibi Yörük kültürüne özgü mutfak gereçleri çalistayda yer alacak.

Çalistayin ilk günü Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Meral Yilmaz, Gaziantep Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ali Özkan, Akdeniz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Esra Sahin ve Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Alparslan Mustafa Tuncer’in konusmaci olarak yer alacagi panelle baslayacak. Yemek uzmani ve yazar Sahrap Soysal’in Yörük yemekleri üzerine mutfak atölyesiyle devam edecek çalistayin ilk günü Ugur Önür konseriyle sona erecek.

Çalistayda ikinci gün Türkiye’nin dört bir yanindan gelen Yörük derneklerinin, Yörük beyleri ve hatunlarinin serbest kürsü konusmalariyla saat 10.00’da baslayacak. Çalistay, Sarikeçili Yörüklerini anlatan ve yönetmenligini Eren Danisman Boz’un yaptigi Anchorage Uluslararasi Film Festivali Mother of Cultural Exchange gibi ulusal ve uluslararasi birçok ödül alan ‘Turna Misali’ filminin gösterimiyle sona erecek.
Kaynak: İHA