PANKOBIRLIK 51. Olagan Mali Genel Kurulu Yapildi

PANKOBIRLIK 51. Olagan Mali Genel Kurulu, 31 Pancar Ekicileri Kooperatifinin yönetim kurulu üyeleri ile Türk Seker’in temsilcilerinin katilimiyla gerçeklestirildi.

PANKOBIRLIK 51. Olagan Mali Genel Kurulu Yapildi
Türkiye’deki Pancar Ekicileri Kooperatiflerinin üst birligi olan S.S. Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birligi’nin (PANKOBIRLIK) 51. Olagan Mali Genel Kurulu, Birligin Ankara’daki merkez binasinda gerçeklestirildi.

Genel Kurula, bakanlik temsilcileri, 31 Pancar Ekicileri Kooperatifinin Yönetim Kurulu üyeleri ile Türk Seker’in temsilcileri ve üyeleri katildi.

Genel Kurulda gündem maddelerinin okunmasinin ardindan Divan tesekkül ettirildi ve Divan Baskanligi seçimi yapildi. Divanin olusmasinin ardindan kürsüye gelen PANKOBIRLIK Genel Müdürü Tolga Demirhan, birligin faaliyetlerini anlatarak çalismalar hakkinda katilimcilara bilgi verdi.

PANKOBIRLIK Genel Baskani Ramazan Erkoyuncu yaptigi konusmada faaliyetlerden bahsederken açik ve net olmaktan yana oldugunu aktardi. Baskan Erkoyuncu, “Burada ben yönetim olarak sunu iddia ederim; yönetim kurulu yapi itibariyle seffaftir. Hiçbir seyi, ‘biz yaptik güzel oldu’ mantigini geçmiste de bugünde kabul etmem” dedi.



“Gida artis fiyati Türkiye’deki enflasyon ortalamasinin altindadir”

PANKOBIRLIK olarak sekerin yüzde 35 ila 36’sini üreten bir birlik olduklarini kaydeden Baskan Erkoyuncu, “Bizlerin lideri Türk Seker’dir. Öbür taraftan da pancarlarin ya da Pankobirligin uhdesinde olan 6 tane seker fabrikasi var. Pancar fiyati su an bin 855 lira. Polarlari ve diger maliyetlerini de saymiyorum. Türk Seker fiyati 27 lira olarak açikladi ve tarihte görülmeyen oranda bir indirime gitti. Su anda seker 21 buçuk lira. Gida artis fiyati Türkiye’deki enflasyon ortalamasinin altindadir. Tarim ürünlerinde ortalama artisimiz yüzde 25 bile olmadi” ifadelerini kullandi.

“Acil müdahale ekibi kurduk”

Orta Anadolu’nun yeterince yagis almadigini ve yer alti sularinin da büyük ölçüde bittigini aktaran Baskan Erkoyuncu, projelere ve istisarelere de açik oldugunun altini çizdi. Baskan Erkoyuncu yaptigi açiklamada, “Özellikle Orta Anadolu’da su sorunumuz çok büyük. Suyun yüzde 90-95’ini yer altindan temin ediyoruz. O sular simdi iyice yerin dibine gitti. Sadece Konya’ya ve Orta Anadolu’ya has bir durum degil. Yer alti sularinda büyük ölçüde kayiplar var. Biz Kasim ayini buzdolabi gibi kullanirdik. Simdi baktigimizda hava daha yeni yeni sogumaya basladi.

Pancarlarda hafifte olsa bozulmalar basladi.

Bozulmayi çok hizli tespit etmek ve önlem almak için acil müdahale ekibi kurduk. Hep beraber tedbir almamiz gerekiyor. Üniversite is birligi, disardan bilgi transferi, çiftçiyi bilgilendirme, seminerler, panellerle bilinçlenmemiz gerekiyor. Bu konuda hassas olmamiz lazim. Konya ovasi çok az yagis aldi. Sulama konusunda bilinçlendirilmeli ve ürettigimiz ürünlerde suya dayanikli çesitler ya da en az suya ihtiyaç olan ürünler için tohum gelistirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandi.

S.S. Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birligi’nin 51. Olagan Mali Genel Kurulunda yönetim ve denetim kurullari ile faaliyet dönemi hesaplari oybirligi ile ibra edilirken gelecek faaliyet yilinin is programi da tam mutabakat ile kabul edildi.
Kaynak: İHA