Eskisehir'de Çocuklarin Sokaklarda Çalistirilip Dinlendirilmesine Karsi Denetimler

Eskisehir Valiligi, 1 Kasim ile 31 Aralik 2023 tarihleri arasinda yapilan denetimlerde, 30 çocugun sokaklarda çalistirilip dinlendirildiginin tespit edildigini açikladi.

Eskisehir Valiligi, 2023 Ekim ayinda yayimladigi ‘Genel Emir’ ile çocuklarin sokakta çalistirilmasi, dilendirilmesi ve dis çevrenin olumsuzluklarina maruz birakilmasi; dilenerek duygu istismari yapan kisilerden ve bu suça alet edilen çocuklardan vatandaslarimizca kagit mendil, su, çiçek veya hizmet satin alinmasi, bu kisilere para verilmesi yasakladi. Bu çerçeve kolluk kuvvetleri, zabita birimleri ve Aile Sosyal Hizmetler Il Müdürlügü bünyesinde kurulmus olan denetim ekiplerince, il genelinde yogun denetimler yapilmaya baslandi. Eskisehir Valiligi, bu çerçevede 1 Kasim ile 31 Aralik 2023 tarihleri arasinda yapilan denetimler sonucu sokakta çalistirilan veya dilendirilen 30 çocuk tespit edildigini ve denetim yapan ekiplerce bu çocuklar Il Çocuk Kabul Merkezine teslim edildigini açikladi.



Iki çocuk hakkinda koruyucu ve destekleyici tedbir karari alindi

Yapilan açiklamada, Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügü’nün uzman meslek memurlari ve pedagoglarca; bu çocuklarin ailelerine hane ziyareti gerçeklestirilerek gerekli inceleme çalismasi yapildigi, kendilerine ve ailelerine uygun sosyal ve ekonomik destekleme modellerinden yararlandirilmalari saglandigi açiklandi. Ayrica ‘Çocuk Koruma Kanunu’ çerçevesinde 2 çocugun hakkinda koruyucu ve destekleyici tedbir karari alindigi belirtildi.

Çocuklar saglik taramalarindan geçirildi

Sokaklarda saticilik ve dinlendiricilik yaptirilan 30 çocugun saglik kuruluslarinda genel saglik taramasindan geçirildigi ve eksik asilarinin tamamlatildigi bilgisi aktarildi. Ek olarak, 3 çocugun ihtiyaç duydugu ikinci basamak muayene ve tedavileri Eskisehir’de bulunan kamu hastanelerinde gerçeklestirildigi belirtildi. Yapilan açiklamada ayrica su ifadelere yer verildi;

"Ihbarda bulunan, bu mücadelemizde duyarlilik gösterip bize destek olan halkimiza tesekkür ederiz”

“Çocuklarimizin 27’si zorunlu egitim çaginda olup, egitim-ögretime devam etmeleri için Il Milli Egitim Müdürlügü’nce gerekli tedbirler alinmistir. 16 çocugumuzun, Halk Egitim Merkezi Müdürlüklerince açilan çesitli kurslara katilimi saglanmistir. 112 Acil Çagri Merkezine vatandaslarimizca, çocuklarin sokakta çalistirildigi ya da dilendirildigi yönünde, 22 arama yapilarak ihbarda bulunulmustur. Kolluk birimlerimiz süratle ihbarlar dogrultusunda olaylara müdahale etmistir. Çocuk Kabul Merkezince, gerekli tespitler yapildiktan sonra çocuklarin tamami ailelerine teslim edilmis olup ebeveynlerine yazili ihtarda bulunularak çocuklarin tekrar dilendirilmesi ya da sokakta çalistirilmasi halinde yasal islem yapilacagi teblig edilmistir. Çocuklarimizin sokakta çalistirilarak ya da dilencilikte kullanilarak istismar edilmelerinin önüne geçmek, duygu istismari yoluyla dilencilik yapilarak toplumsal yardimlasma duygusunun suistimal edilmesini önlemek amaciyla yürüttügümüz bu çalismalarda; gerek dilencilik yapildigini, çocuklarin sokakta çalistirildigini veya dilendirildigini görüp 112 Acil Çagri Merkezine ihbarda bulunan vatandaslarimiza gerekse bu mücadelemizde duyarlilik gösterip bize destek olan halkimiza tesekkür ederiz.”
Kaynak: İHA