Mersin'de Yörüklere Günes Paneli Destegi

İçel Büyüksehir Belediyesi kirsalda hem üreticilerin hem küçükbas hayvan yetistiricilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi bünyesinde İçel’in yüksek kesimlerinde yasayan konargöçer ailelere yüzde 50 hibe ile sagladigi ‘günes paneli destegi’ Yörük ailelerin hayatini kolaylastirmaya devam ediyor.

Mersin'de Yörüklere Günes Paneli Destegi
Elektrik ihtiyacini akü, lüks lambasi gibi geçici çözümlerle gideren ve günes enerji paneline ihtiyaç duyan konargöçer ailelerden biri de Aysel ve Ekrem Bayram çifti. Büyüksehir Belediyesinin günes paneli desteginden faydalanan Bayram çiftinin çadiri artik aydinlaniyor. Yazin kavurucu sicaginda buzdolabinda soguksuyu bulunan, aksamlari televizyonunu açan ve hayvanlarin bakimini yaparken artik zorlanmayan Bayram çifti, günes paneli sayesinde elektrige kavusmanin rahatligini yasiyor. Günes paneli desteginden faydalanan Yörük aile, İçel Büyüksehir Belediyesi sayesinde karanliktan kurtulduklarini ifade ediyor.

Projenin İçel il genelinde ve kirsalda yasayan konargöçer aileleri kapsadigini belirten Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligindan ziraat yüksek mühendisi olarak görev yapan Aylin Kutlu, “Projemiz 2023 yili projeleri arasinda yer almakta olup, küçükbas hayvan yetistiricilerine ve gezici aricilarimiza yönelik yapilmis bir proje” dedi.



"Isik kesinlikle sart"

Proje çerçevesinde 360 küçükbas hayvan yetistiricisine ulastiklarini kaydeden Kutlu, projeden faydalanan 360 kisinin 306’sinin erkek, 54’ünün ise kadin oldugunu ifade etti.

Projenin kapsamiyla ilgili de bilgiler veren Kutlu, “Konargöçer ailelerimiz çadirda ikamet ettikleri için çogu zaman karanlikta hayatlarini sürdürüyor. Bu yüzden onlarin sosyoekonomik yönden gelismisliklerini artirabilmek ve onlara daha faydali olabilmek adina bu projeyi yürüttük. Özellikle küçükbas hayvan yetistiricilerinin, gece hayvan bakimlari oluyor. Bunu yapabilmeleri için de isik kesinlikle sart” diye konustu.

Proje çerçevesinde 13 ilçede hizmet verdiklerini söyleyen Kutlu, üretici kadinlarin desteklenmesine öncelik verdiklerini dile getirdi. Günes paneli desteginden faydalanacak aileler hakkinda bilgi veren Kutlu, “Yetistiricilerimizin İçel ili Damizlik Koyun ve Keçi Yetistiricileri Birligine veya İçel Ili Ari Yetistiricileri Birligine kayitli olmalari gerekiyor. Geçmis yillarda verdigimiz günes panellerinden faydalanan üreticilerimizin yani sira, bu projeden hiç faydalanmamis yeni üreticilerimize odaklandik. Aricilarimizda en az 150 ile 300 arasinda kovan sayisi bulunan yetistiricilerimizin yani sira, küçükbas hayvan yetistiricilerinde 75 ile 200 arasinda hayvani bulunan yetistiricilerimize bu destegi sagladik" ifadelerini kullandi.

Projenin 2024 yilinda da devam edecegini vurgulayan Kutlu, “Konargöçer ailelerimizin yani sira, geçici aricilarimizin da yasam standardini yükselterek, cografi kosullari ön plana aldigimizda, bu standartlari yükselttikleri için ileriye dönük kirsaldan kente göçün de önüne geçmis olduk” dedi.

Geçimini küçükbas hayvan yetistiriciligi yaparak saglayan ve projeden faydalanan Aysel Bayram ise “Küçükbas hayvanlarimiz var. Onlarin etinden sütünden faydalaniyoruz, peynir yapiyoruz. Her seyi kendimiz üretiyoruz, gelirimizi buradan kazaniyoruz” ifadelerini kullandi.

Günes paneli desteginden faydalanarak elektrige kavustuktan sonra, hayatindaki degisiklikleri anlatan Bayram, “Soguk suyumuz oldu, aksamlari televizyon açiyoruz eglencemiz oluyor, isigimiz yaniyor, telefonumu rahatlikla sarj edebiliyoruz. Önceleri böyle bir imkanimiz yoktu, motorun aküsüyle dolduracak oluyorduk, ya aleti ya telefonu yakiyorduk” diye konustu.

Kaynak: İHA