'Kadin Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi Isbirligi Protokolü' Yenilenerek 5 Yil Daha Uzatildi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi, Tarim ve Orman Bakanligi ve Ticaret Bakanligi arasinda “Kadin Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi Isbirligi Protokolü” yenilenerek, 5 yil daha uzatildi.

'Kadin Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi Isbirligi Protokolü' Yenilenerek 5 Yil Daha Uzatildi
Kadin kooperatiflerinin güçlendirilmesi, sürdürülebilirliklerinin saglanmasi, kurumsal kapasitelerinin gelistirilmesi ve görünürlüklerinin arttirilmasi hedefiyle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi, Tarim ve Orman Bakanligi ve Ticaret Bakanligi tarafindan “Kadin Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi Isbirligi Protokolü” yenilenerek, 5 yil daha uzatildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligina bagli 75. Yil Huzurevi Yasli Bakim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde düzenlenen imza törenine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli ve Ticaret Bakani Ömer Bolat’in yani sira bakanliklarin daire baskanlari da katildi.



“Tüm çalismalarimizin arka planinda kadinin toplumsal statüsünü güçlendirmek yer aliyor”

Toplumun ve güçlü ülkenin temelinin güçlü kadin oldugunu söyleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, “Güçlü bir toplum için kadinlarin karar alma mekanizmalari ve çalisma hayatinda oldugu kadar ekonomik hayat ve ticarette de güçlü olmasi gerekiyor. Kadinlarin is hayatinda güçlü bir statü sahibi olmalari, egitim, girisimcilik, yönetim ve ticaret gibi alanlarda daha görünür olmalari için politikalar üretiyoruz. Bu politikalari hayata geçiriyor, birçok baslikta farkli temalarla proje gerçeklestiriyoruz. Bu projelerde hareket alanimizi genisletecek, projeye güç verecek is birlikleri kuruyoruz. Tüm bu çalismalarimizin arka planinda kadinin toplumsal statüsünü güçlendirmek yer aliyor” ifadelerini kullandi.

“Kooperatifler, Anadolu’nun tarihi birikiminden beslenen bir model”

Kadinin toplum içerisindeki statüsünü güçlendirme adina kadin kooperatiflerini önemli bir isletme modeli olarak kabul ettiklerini söyleyen Bakan Göktas, “Kooperatifler, Anadolu’nun tarihi birikiminden beslenen bir model. Bu degerli birikimi çagin gereklerine uygun sekilde dönüstürmek ve gelecege tasimak çok önemli” diye konustu.



“Kooperatiflerin sürdürülebilirligini saglamayi hedefliyoruz”

Protokol hakkinda da bilgi veren Bakan Göktas, “Kadin kooperatifleri, çalisma alanina göre Tarim ve Orman Bakanligimiz ile Ticaret Bakanligimiza bagli olarak faaliyetlerini yürütüyorlar. Biz de bu alanda farkindalik olusturmak, yasanan sorunlari tespit etmek ve çözüm üretmek için çalisiyoruz. Mesela, kadin kooperatiflerini gelistirmek adina egitim, danismanlik ve farkindalik artirma gibi alanlarda özel faaliyetler yürütüyoruz. Tarim ve Orman Bakanligimiz ile isbirliginde ‘Kadinlarin Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi’ kapsaminda 12 ilde egitim ihtiyaç analizleri yaptik. Bu analizler çerçevesinde düzenledigimiz

egitimlerle kooperatiflerin sürdürülebilirligini saglamayi hedefliyoruz. Bunun için uzman ve danismanlar araciligiyla kooperatif üyelerinin teknik bilgi ve becerilerini gelistirmeyi amaçliyoruz” diye konustu.



"6 bin 500 kadina verilen IPARD yatirimlarinin geri dönüsü 26 milyar lira oldu"

Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu (TKDK) tarafindan yürütülen Avrupa Birligi (AB) Katkili Kirsal Kalkinma Destekleri (IPARD) çerçevesinde bugüne kadar 6 bin 500 kadina AB standartlarinda tarimsal isletme kurmalari için yaklasik 13,1 milyar lira destek verdiklerini kaydeden Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli ise, “Verdigimiz bu destegin yatirima dönüsümü 26 milyar olarak gerçeklesti. IPARD ile vermis oldugumuz destegin yüzde 42’sinin kadinlardan olustugunu memnuniyetle söylemek isterim. Çünkü IPARD yatirimlarinda pozitif ayrimcilik yapiyoruz. Bireysel olarak degil kadin kooperatiflerimizin IPARD desteklerinden faydalanabilecegini hatirlatmak isterim” diye konustu.



"Yaklasik 14 bin 433 ve 1 buçuk milyona yakin kooperatif ortagina hizmet sunuyoruz"

Kadinlarin ekonomik hayata daha fazla dahil olmasi, üretime, istihdama ve ihracata tesvik edilmesi için her türlü imkan ve destegi sunduklarini dile getiren Ticaret Bakani Ömer Bolat da, kooperatiflerin desteklenmesi ve tesvik edilmesinin ülkenin kalkinmasina önemli katkilar saglayacagini kaydederek, “Bu dogrultuda Bakanlik olarak yaklasik 14 bin 433 ve 1,5 milyona yakin kooperatif ortagina hizmet sunuyoruz. Bugün kadin kooperatiflerimizin sayisi ülkemiz genelinde bini

asmis bulunmaktadir. Insallah önümüzdeki dönemde de kadin kooperatifi sayimizin artmasina yönelik tesvik ve desteklerimize devam edecegiz” ifadelerini kullandi.

"Kooperatif desteklerinde artis yaptik"

Bolat, Kooperatiflerin Destek Programi’na (KOOP-DES) iliskin sunlari aktardi:

“KOOP-DES’ten kooperatiflerimizin alabilecegi destegin üst sinirini makine ve ekipman alimlari için 400 bin liraya, sergi ve fuar destegi için 60 bin liraya çikararak bu desteklerde yüzde 100’lük bir artis sagladik. Kooperatiflerin personel istihdam desteklerini ise bir personel için 103 bin liradan 136 bin 824 liraya, 2 personel için 206 bin liradan 273 bin 648 liraya çikarttik.”
Kaynak: İHA