Depremde 7. Ay Geride Kaldi, Kahramanmaras Yerel Basini O Günleri Anlatti

Binlerce kisinin hayatini kaybettigi, 11 ilde büyük yikimlarin oldugu ‘asrin felaketi’ olarak nitelendirilen depremlerin üzerinden 7 ay geçti. Depremlerin merkez üssü Kahramanmaras’ta yerel basin, geçen 7 ayin ardindan o günleri anlatti.

Depremde 7. Ay Geride Kaldi, Kahramanmaras Yerel Basini O Günleri Anlatti
6 Subat tarihinde meydana gelen depremlerde 11 ilde 50 binden fazla kisi hayatini kaybederken, afetin merkezi Kahramanmaras’ta da 12 bin 659 kisi hayatini kaybetti. Depremlerden en çok etkilenenler arasinda yerel basin da yer aliyor. Deprem sürecinde yayincilik açisindan büyük sikintilar çeken Kahramanmaras yerel basini, tüm olumsuzluklara ragmen yayin yapmaya çalisti. Deprem esnasinda kendilerini ve ailelerini kurtarma mücadelesi veren depremzede gazeteciler, zorlu sartlara ragmen bir yandan da görevlerini yerine getirmeye çalisti.

Asrin felaketinin üzerinden geçen 7 ayin ardindan yasadiklari zor günleri anlatan basin mensubu Zekeriya Okutucu, “Depreme herkes gibi ben de yatakta yatarken yakalandim. Sabahina gazeteci oldugum aklima geldi ve sabah telefondan haber gireyim diye ancak 2 gün boyunca iletisim problemi oldugu için yayin yapamadik. Enkazda kalanlara yardim etmeye çalistik ve 2 gün sonra telefondan haber girmeye çalistik. Elimizden geldigince insanlara bilgi ulastirmaya çalistik. Depremde gördüm ki insanlara ’susun’ dediklerinde insanlar içi buruk olsa da sessizce oradaki çalismayi, çabayi dinliyordu. Insanlarin da aslinda gazetecilerin yasadigi seyi yasadiklarini gördüm. Sokaklarda vatandaslarin toprak altindan bir kisi çiktiginda nasil sevindiklerini gördügümde soka ugradim. Depremin üzerinden 7 ay geçti ve 7 ay sonra nasiliz; aslinda ayniyiz. Depremde ofisimi kaybettim, su anda da bir arkadasimin ofisinde gazetecilik meslegini devam ettiriyorum” dedi.

Bir diger yerel medya mensubu Kenan Onaran ise, “Gazetecilik mesleginin bu depremde artilarini gördük. Gazetecilik sogukkanli bir meslek ve meslek geregi birçok olayla karsilasiyoruz. Biz büyük Maras depremini bekliyorduk, uzmanlar sik sik uyariyordu. Biz de bu uyarilari halka iletiyorduk. Kahramanmaras kamuoyunu bu depreme hazirlarken, bir taraftan da meslektaslarimizi bu depreme hazirlayalim dedik. Depremden 6 ay önce AFAD ve Kizilay isbirligi ile ‘Medyada Deprem ve Ilk Yardim Bilinci’ egitim programlari düzenledik. Egitime katilan gazeteci arkadaslara deprem aninda ve sonunda kullanabilecegi deprem çantasi verdik ve bu çanta birçok meslektaslarimizin hayatinin kurtulmasina vesile oldu. Üçüncü gün telefon çekmeye basladi ve arkadaslarla bir araya geldik. Gazeteci arkadaslarla koordinasyon çadiri kurduk ve hayata geçti. Gazeteci arkadaslar ile her ne kadar bu depreme hazirlik yaptiysak da toplum olarak hazirliksiz yakalandik. Deprem sadece Kahramanmaras’ta, Hatay’da, Elazig’da olmayacak, depremi yabana atmayin. Alinmasi gereken önlemleri simdi alin ki, ileride yine asrin felaketlerini yasamayalim” diye konustu.

Kahramanmaras’taki bir günlük gazetenin Sorumlu Yazi Isleri Müdürü Mahmut Beyaz da sunlari dile getirdi:

“Kahramanmaras’ta 20 yilda gazetecilik anlaminda zorlandigimi gördüm. Internet yok, telefon yok, kimseye ulasamiyoruz. Bu sekilde deprem süreci yasadik. Gazetemiz günlük oldugu için 1 ila 1 buçuk aylik sürede gazete bastiramadik ve internetten yayin yapmaya basladik.”
Kaynak: İHA