Çal Bamyasinin Tescillenmesi Için Çalisma Baslatildi

Denizli’nin Çal ilçesine bagli Hançalar Mahallesi’nde üretilen, iplere dizilip kurutularak tüketilen meshur bamyaya, cografi isaret tescili alinmasiyla ilgili çalisma baslatildi.

Çal Bamyasinin Tescillenmesi Için Çalisma Baslatildi


Denizli’de Çal Ilçe Ziraat Odasi tarafindan Hançalar Mahallesi’nde yogun olarak üretimi yapilan, halk arasinda “Hançalar bamyasi” olarak da bilinen meshur Çal bamyasinda cografi isaret alinmasi için çalisma baslatildi. Ziraat odasi olarak ilçede büyük alanlarda üretimi yapilan ‘Çar karasi’ üzümlerine cografi isaretin alinmasini sagladiklarini belirten Çal Ilçe Ziraat Odasi Baskani Hasim Ahmet Çil, Cal bamyasiyla ilgili cografi isaret alinmasi çalismalarina basladiklarini ifade etti.



Meshur bamyanin Nisan ayinda ekildigini, hasadin haziran ve ekim aylari arasinda yapildigini anlatan Baskan Hasim Çil, sicak havayi seven bamya, bitkisinin üzerindeki dikensi tüyler nedeniyle eldivenle daha rahat toplandigini söyledi.

Kiraç bölgelerde susuz yetistirilen lezzeti ile tüm dikkatleri üzerinde toplayan Çal bamyasinin büyük bölümünün iplere dizilip kurutulduktan sonra satildigini söyledi.

Kurutulan Çal Bamyasinin fiyatinin altinla yaristigina dikkat çeken Oda Baskani Hasim Çil, “Çal bamyamiz, Çal Hançalar bamyasi diye bilinir. Daha çok tazeden ziyade, kurutulur ve ipe çizilerek, çizi hesabi satilir. Ülkemizin her tarafinda bilinir adiyla aromasiyla diger bamyalardan farklidir. Diger bölgelerde yetistirilen bamyalardan farkli olarak daha küçük toplanir çiçek bamya olarak çizilir. Tamamen kiraç sartlarda hiç sulanmadan yetistirilir. Susuz üretilen bamyamiz ayri bir aromasi, ve tadi vardir. Hançalar bamyasi, Çal ilçemizde genelde 5-6 bin dekar alanda üretilir. Çal Ziraat Odasi olarak Çal bamyasina cografi isaret tescilini almayi planladik. Bunla ilgili çalismalari baslattik. Çal bamyasi ilçemizde ilimizde çevre illerde biliniyor ama cografi isaret tesciliyle patentinin alinip ülkemizde ve bütün dünyada bilinmesini istiyoruz. Cografi isaretle Çal bamyasinin tanitilmasi ürünün pazarlanmasinda da büyük avantajlar ve kolayliklar sagliyor. Oda olarak biz geçen yillarda da Çal karasi üzümüne cografi isaret almistik. Simdi sira Çal bamyasinda, insallah bamyada da cografi isaret için gerekli çalismalari tamamlayip Çal’in adini tarimdaki üretimdeki önemini yerini bütün dünyaya tekrar duyurmak istiyoruz” dedi
Kaynak: İHA